Kate Middleton: Životna priča buduće kraljice

Piše: Ilma Jakubovic

Nove fotografije prikazuju aspekte vojvotkinjine ličnosti obično skrivene od javnosti, a odabirom modnih detalja odala je počast i preminuloj princezi Diani. Kate je oduševila obožavatelje svojim muzičkim umijećem kad se našla u ulozi pratnje na klaviru. Iako joj uz brojne obaveze nije lako odvojiti vrijeme za normalan život, trudi se da joj porodica funkcionira kao svaka druga. Nekoć razuzdana partijanerica, danas je uzorna majka dvojice prinčeva i jedne princeze te dostojanstvena buduća kraljica u koju Elizabetha II ima puno povjerenje

Povodom 40. rođendana vojvotkinje Catherine Middleton, Kensingtonska palača objavila je njene portrete, koje je snimio italijanski modni fotograf Paolo Roversi.

Fotografije prikazuju aspekte vojvotkinjine ličnosti obično skrivene od javnosti, a ona je odabirom modnih detalja za fotografiranje odala počast i preminuloj princezi Diani. Nosila je, naime, Dianine biserne i dijamantne naušnice. Komentirajući fotografije koje će biti dodane stalnoj zbirci Nacionalne galerije portreta, bivši kraljevski fotograf Ian Lloyd rekao je da ga podsjećaju na Dianine fotografije Patricka Demarcheliera.

U svakom slučaju, elegantne fotografije odmak su od slika na kojima smo navikli viđati vojvotkinju, koja obično pozira u formalnim pozama ili okružena svojom porodicom.

Osim vojvotkinje u svjetlu kakvom je do sada nismo navikli, pažnju je privukla i crvena haljina koju nosi, a iza koje stoji modna kuća „Alexander McQueen“ koja je kreirala i njenu bajkovitu vjenčanicu 2011. Riječ je o haljini na jedno rame s voluminoznim rukavom koja je stisnuta u struku, a donji dio širi se u A-kroj.

JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH ČLANICA KRALJEVSKE PORODICE

Od ulaska u najslavniju britansku porodicu, 2011., Kate Middleton postala je jedna od najpopularnijih članica kraljevske porodice i ključna ličnost za njihovu budućnost. Njen imidž pouzdane osobe, u izazovno vrijeme za Monarhiju, osnažen je u decembru prošle godine na božićnom koncertu emitiranom putem televizije.

Naime, buduća kraljica oduševila je obožavatelje svojim muzičkim umijećem kad se našla u ulozi pratnje na klaviru britanskom kantautoru Tomu Walkeru u izvedbi njegove potresne pjesme „For Those Who Can’t Be Here“. Kate se u tajnosti pripremala za nastup u Westminsterskoj opatiji, koji je bio posvećen svima koji su služili svojim zajednicama u pandemiji Corona virusa.

– Bila je zaista nevjerovatna. Kakva talentirana, draga, srdačna i ljupka osoba – rekao je Walker, opisujući je kao „vrlo opuštenu, vrlo dragu“ prema svima.

Catherine Middleton, 40. rođendan proslavila je uz najužu porodicu i bliske prijatelje, a uz čašu šampanjca sigurno će se prisjetiti svog bajkovitog puta od prosječne djevojke do udaje za princa i besprijekorne članice kraljevske porodice.

Iako zbog pandemije neće biti velikog slavlja, nema sumnje da će se na imanju Anmer Hall u Norfolku, gdje porodica provodi zimske praznike, okupiti njihovi najbliži prijatelji i porodica Middleton. Inače se rođendanska slavlja članova kraljevske porodice odvijaju daleko od očiju javnosti pa ni ovaj rođendan neće biti iznimka.

BESPRIJEKORNA BUDUĆA KRALJICA

No, okrugli rođendan uvijek je povod za životnu rekapitulaciju, a priča Kate Middleton je kao iz neke bajke. Svog princa upoznala je 2001. za vrijeme studija na Univerzitetu St. Andrews, zaručili su se u Keniji 2010., a njihovo raskošno vjenčanje godinu kasnije putem malih ekrana pratilo je dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Od službenog ulaska u kraljevsku porodicu, Catherine Middleton postala je besprijekorna članica britanske monarhije koja se na svim službenim pojavljivanjima ponaša kao da je i sama plave krvi. Za razliku od Meghan Markle, supruge njenog odbjeglog djevera, princa Harryja, dobro je znala u kakvu porodicu, odnosno “Firmu“, kako se sami nazivaju, ulazi i šta se od nje očekuje.

I sve je uvijek bez pogovora ispoštovala. Besprijekorno dotjerana, sa širokim osmijehom na licu obavlja mnoštvo dužnosti koje su joj pripale udajom, a često je i pratnja kraljici Elizabethi II, koja ju je prigrlila kao vlastitu kćerku. Monarhiji je podarila i nasljednika krune, princa Georgea, te je uprkos izuzetno teškim trudnoćama rodila još dvoje djece. Prije njenog prvorođenog sina, kraljevska fotelja čeka njenog supruga, princa Williama, a ona je, prema svemu sudeći, više nego spremna biti njegova pratnja i vjerna podanica britanskog naroda.

SLUŽBENA, ALI I OPUŠTENA

No, nije ona samo britanski „uštogljena“ visoka članica kraljevske kuće istrenirana za najzahtjevnije dužnosti. Vrlo rado pokazuje i opušteniju, običnim ljudima bližu stranu svoje ličnosti, pa tako Kate možemo vidjeti kako igra tenis, pliva, uživa u malim svakodnevnim stvarima poput odlaska u prodavnice, kuhanja, možemo je vidjeti u londonskom restoranu „Bluebird“, gdje često ruča s prijateljicama, voli gledati filmove, a s Williamom zna svratiti i u lokalni pub u Norfolku.

Iako joj uz brojne obaveze nije lako odvojiti vrijeme za normalan život, trudi se da joj porodica funkcionira kao svaka druga, okružila se manjim brojem osoblja nego što je mogla pa djecu odgaja sama, daleko od očiju javnosti. A za čuvanje djece, radije će tražiti pomoć od svoje majke Carole Middleton nego od dadilja.

I kada je riječ o odjeći, vojvotkinja pokazuje svoju skromnost. Uglavnom nosi pristupačne modne brendove, a vrlo često se pojavljuje i po nekoliko puta u istoj modnoj kombinaciji.

Naravno, nosi ona i raskošne haljine brenda „Alexander McQueen“ ili omiljene joj Jenny Packham, ali češće se može vidjeti u odjeći iz Top Shopa ili „Zare“.

U svakom slučaju, njena nenametljivost i prizemnost, koja naravno ne isključuje poštovanje prema vlastitim dužnostima i kraljevskoj kruni, učinile su je miljenicom britanskog puka sklonog Monarhiji. Smatraju je ikonom stila, dostojnom kraljevske funkcije, osobom koja se uvijek pridržava protokola i ne provocira medije neprimjerenim ponašanjem i svi joj žele sretnu budućnost u „Firmi“ u kojoj sigurno nije lako funkcionirati. A o tome je, uostalom, javno progovorio izbjegli princ Harry i njegova supruga Meghan, koji se nisu mogli nositi s tim teretom.

Danas je jedna od najomiljenijih članica britanske kraljevske porodice, ali trebala se dobro potruditi da bi živjela životom iz bajke.

META VRŠNJAČKOG NASILJA

Naime, za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja Kate Middleton bila je žrtva vršnjačkog nasilja. Ovaj podatak iznijela je u knjizi „Kate: Buduća kraljica“ kraljevska stručnjakinja Katie Nicholl koja u svom djelu donosi iscrpan opis ranih tinejdžerskih dana buduće članice britanske kraljevske porodice.

Kate je prvobitno upisana u Žensku privatnu školu „Downe House“, no 1996., u jeku školske godine, zatražen je njen premještaj u Marlborough College u Wiltshiru. Jedna od kolegica iz razreda prisjetila se kako je Kate po dolasku u novu školu izgledala veoma „blijedo i uplašeno“, a nedostajalo joj je i samopouzdanja. Srećom, nova sredina je vrlo poticajno djelovala na mladu djevojku te se ona danas rado ističe kako je uživala u vremenu provedenom ondje. Štaviše, Marlborough se među poznavateljima kraljevskog dvora nerijetko spominje kao vodeća lokacija budućeg školovanja njenih nasljednika, prinčeva Georgea i Louisa te princeze Charlotte.

No, šta se desilo u prijašnjoj školi koju je kao 14-godišnjakinja bila primorana napustiti? Prema pričama njene nekadašnje kolegice Jassice Hay, mlada Kate svakodnevno je bila izložena vršnjačkom nasilju i maltretiranju koje je rezultiralo narušenim zdravljem i pojavom problema s kožom uzrokovanih učestalim stresom.

– Izabrana je za metu jer je bila savršena, mršava, ljubazna i draga – otkrila je Jessica. Djevojke su u školu kretale kao 11-godišnjakinje te su formirale čvrste veze pa je Kate, koja je u školu pristigla kao 13-godišnjakinja, od prvog dana bila okarakterizirana kao „nepoželjna nova učenica“. Zastrašujuće, ove optužbe nisi zanimale tadašnju direktoricu koja ih je glatko opovrgnula, zaključivši kako je „Kate jednostavno preosjetljiva“. Srećom, supružnici Middleton su ozbiljno shvatili kćerkine pritužbe i odlučili je prebaciti u novu školi čije se okruženje pokazalo pozitivnijim i uspješnijim za mladu djevojku. Poučena svojom životnom situacijom, vojvotkinja danas zajedno sa suprugom Williamom nerijetko sudjeluje u kampanjama osvješćivanja problema vršnjačkog nasilja te onima vezanima uz promoviranje očuvanja mentalnog zdravlja.

LJUBAV JE POBIJEDILA

Supruga princa Williama upoznala je 2001. na prestižnom škotskom sveučilištu St. Andreas kojeg su oboje pohađali, no za njihovu vezu doznalo se tek 2004., kada su zajedno snimljeni na skijanju na švicarskim Alpama.

I dok je javnost s nestrpljenjem iščekivala objave kraljevskih zaruka, dogodio im se krah te su u ožujku 2007. prekinuli, jer se princ nije bio spreman vezati, kako piše u knjizi „A Royal Love Story“ Christophera Andersena. William se, navodno, želio još zabavljati s drugim djevojkama, ali shrvana Kate ga nije bila spremna izgubiti pa se tokom prekida trudila pokazati mu šta propušta.

Odlazila je na događaje koji više nisu bili ograničeni kraljevskim protokolom, a često je bila u društvu svoje sestre Pippe. I dalje je odlazila na mjesta na kojima je bila s Williamom, a čini se kako je sve bilo pomno isplanirano. Čak je i svojim modnim odabirima slala jasne poruke da je u njenom životu nešto drugačije te se odijevala manje ozbiljno nego dok je bila Williamova djevojka. Taktika je upalila i par se pomirio u junu iste godine, nakon čega su se odlučili malo maknuti iz javnosti te su otputovali na Sejšele. Tamo su se i konačno uspjeli dogovoriti kako će se i kada vjenčati.

Na njen su prijedlog sklopili takozvani bračni sporazum prema kojem su se odlučili vjenčati nakon što William završi vojnu obuku i sve dužnosti u Mornarici i Avijaciji.

Dogovor se ostvario i princ je pred Kate kleknuo u novembru 2010. za vrijeme zajedničke posjete Keniji, a zaprosio ju je prstenom svoje pokojne majke princeze Diane. Vjenčali su se pet mjeseci kasnije, a njihovo vjenčanje bilo je najveći događaj u 2011. te najgledanije kraljevsko vjenčanje sve dok ih gledanošću nisu prestigli princ Harry i Meghan Markle u aprilu 2018. godine.

KRALJICINA MILJENICA

No, vjenčanje s princem nije označilo početak lagodnog života i kraj nevoljama Kate Middleton.

Williamova porodica ispočetka nije bila oduševljena njegovom odabranicom zbog njene razuzdane prošlosti. Naime, Kate je u svojim ranim 20-im bila neobuzdana partijanerica koja je u Londonu živjela sa sestrom Pippom u luksuznom stanu gdje su dovodile ekipu i zabavljale se, što se nikako nije sviđalo prinčevoj baki, kraljici Elizabeti II.

Kraljica je smatrala da je Kate rastrošna i lijena, jer nikada nije, zapravo, zarađivala vlastiti novac, no njen se stav s godinama drastično promijenio i danas joj je miljenica. Pretpostavlja se da je tome velikim dijelom pridonio dolazak Meghan Markle u porodicu koja je, za razliku od Kate, namjerno kršila razna porodična pravila i tradicije.

Kraljica zato sada iznimno cijeni i voli Kate. Posebno joj se sviđa mirnoća i suzdržanost koju Kate pokazuje u svim prilikama, a oduševljena je i njenim nastojanjima da joj djeca odrastaju što normalnijim životima. Zbog Kate britanska je kraljevska porodica postala popularnija u javnosti, a sve ankete pokazuju i kako je građanima upravo ona najdraža članica vladarske kuće.

Nekoć razuzdana partijanerica, danas je uzorna majka dvojice prinčeva i jedne princeze te dostojanstvena buduća kraljica u koju Elizabetha II ima puno povjerenje.

Foto: AFP

 

Pročitajte još