Vrste masaža: Priuštite sebi kraljevski tretman

Piše: L. M.

Postoji nekoliko vrsta masaža koje se fokusiraju na različite dijelove tijela ili pristupe iscjeljivanju. Masaža je praksa trljanja i gnječenja tijela rukama. Tokom masaže, masažni terapeut će primijeniti nježan ili snažan pritisak na mišiće i zglobove tijela, kako bi ublažio bol i napetost. U nastavku saznajte sve o različitim vrstama masaža i koja bi vam mogla pomoći

Švedska masaža

Švedska masaža je nježna vrsta masaže cijelog tijela koja je idealna za osobe koje su tek počeli upražnjavati masažu, koje imaju mnogo napetosti u tijelu i koje su osjetljive na dodir. Švedska masaža može pomoći u oslobađanju mišićnih čvorova, a također je dobar izbor kada se želite potpuno opustiti tokom masaže.

Masaža vrućim kamenjem

Masaža vrućim kamenjem najbolja je za osobe koje imaju bolove u mišićima i napetost ili se jednostavno žele opustiti. Ova vrsta terapeutske masaže slična je švedskoj masaži, samo što masažni terapeut koristi zagrijano kamenje umjesto ruku ili uz ruke. Zagrijanim kamenjem ublažava napetost mišića, poboljšava protok krvi i ublažava bol. Masaža vrućim kamenjem može pomoći: da se olakša napetost mišića, poboljša protok krvi, ublaži bol, promovira opuštanje, otpusti stres. Tokom masaže vrućim kamenjem, zagrijano kamenje se stavlja na različita područja oko cijelog tijela. Ponekad se koristi i hladno kamenje.

Aromaterapijska masaža

Aromaterapijske masaže su najbolje za ljude koji žele imati emocionalnu iscjeljujuću komponentu u svojoj masaži. Ova vrsta masaže može pomoći da podignete raspoloženje, smanjite stres i tjeskobu, smanjite simptome depresije, ublažite napetost mišića, ublažite bol. Aromaterapijske masaže kombiniraju blag, nježan pritisak uz korištenje eteričnih ulja.

Duboka masaža tkiva

Duboka masaža tkiva koristi veći pritisak od švedske masaže. To je dobra opcija ako imate hronične probleme s mišićima, kao što su bol, ozljeda ili neravnoteža. Može pomoći ublažiti zategnute mišiće, hronične bolove u mišićima i tjeskobu. Tokom duboke masaže tkiva, vaš će terapeut za masažu koristiti spore poteze i dubok pritisak prstima, kako bi ublažio napetost iz najdubljih slojeva vaših mišića i vezivnog tkiva. Masaža traje 60-90 minuta.

Sportska masaža

Sportska masaža je dobra opcija ako imate ozljedu mišića koja se ponavlja. Takve povrede najčešće dobijate bavljenjem sportom. Također, možete koristiti sportsku masažu za povećanje fleksibilnosti i performansi. Dodatno, sportska masaža se može koristiti za ublažavanje boli, tjeskobe i napetosti mišića. Sportska masaža se može raditi kao masaža cijelog tijela ili se masažni terapeut može fokusirati na dijelove tijela kojima je potrebna najveća briga.

Masaža trigger pointa

Masaža „okidačkih“ tačaka najprikladnija je za ljude koji imaju ozljede, hroničnu bol ili specifičan problem ili stanje. Ponekad područja zategnutosti mišićnog tkiva, poznata kao okidačke (trigger) tačke, mogu uzrokovati bol u drugim dijelovima tijela. Usredotočujući se na ublažavanje okidačkih tačaka, ova vrsta masaže može smanjiti bol.

Refleksologija

Refleksologija je najbolja za ljude koji se žele opustiti ili vratiti prirodni nivo energije. To je, također, dobra opcija ako vam nije ugodno da vam dodiruju cijelo tijelo. Refleksologija koristi blagi do čvrsti pritisak na različite tačke pritiska na stopalima, rukama i ušima. Možete nositi široku, udobnu odjeću koja omogućuje pristup tim dijelovima tijela.

Shiatsu masaža

Shiatsu masaža je najbolja za ljude koji se žele osjećati opušteno i ublažiti stres, bol i napetost. To je japanska vrsta masaže koja potiče emocionalnu i tjelesnu smirenost i opuštanje, pomaže ublažiti stres, tjeskobu i depresiju. Također, može ublažiti glavobolju i smanjuje napetost mišića. Shiatsu masaža djeluje na cijelo tijelo, ali se vaš terapeut može usredotočiti na područja vašeg tijela kojima je potrebna dodatna briga.

Tajlandska masaža

Tajlandska masaža je najbolja za osobe koje žele aktivniji oblik masaže te žele smanjiti i ublažiti bol i stres. Također, može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti, cirkulacije i nivoa energije. Tajlandska masaža djeluje na cijelo tijelo pomoću niza pokreta koji su slični jogijskom istezanju.

Prenatalna masaža

Prenatalna masaža može biti siguran način da žene dobiju masažu tokom trudnoće. Može pomoći smanjiti bolove u tijelu tokom trudnoće, smanjiti stres i ublažiti napetost mišića. Masažu možete dobiti bilo kada tokom trudnoće. Međutim, mnoge ustanove, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, ne nude masaže ženama u prvom tromjesečju zbog rizika od pobačaja tokom tog razdoblja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti