Uloga u organizmu: Magnezij jača ženstvenost

Piše: Selma Hodo

Kako magnezij učestvuje u više od šest stotina različitih procesa u našem organizmu, jasno je koliko je unos ovog minerala bitan. Naprimjer, utječe na hormonski sastav, regulira saradnju mišića i živaca, te doprinosi čvrstoći kostiju, a budući da žene prolaze kroz različite životne faze koje mogu aktivirati nedostatak magnezija, uvijek treba paziti da ga dovoljno unesemo u organizam. Do nedostatka magnezija u tijelu dolazi kod osoba koje pretjerano piju alkohol, kafu i pretjerano unose šećer. Preporučena doza magnezija je 350 miligrama, a za trudnice i dojilje 100 grama više.

MAGNEZIJ I PMS

Ovaj mineral veoma je bitno koristiti u toku menstrualnih bolova i predmenstrualnog sindroma. Naime, mnoge žene imaju razne probleme za vrijeme PMS-a. Najčešće predmenstrualni sindrom utječe na žensko raspoloženje, te se zbog toga mnoge žene osjećaju umorno i razdražljivo. Često su menstrualni dani praćeni mučninom, glavoboljama ili napadama migrene.

Menstrualni bolovi koji se pojavljuju kao retrakcije, grčevi ili bockanje u donjem dijelu tijela, znaju biti veoma neugodni, a nazivaju se medicinski i dismenoreja.  No, redovno uzimanje magnezija može prevenirati predmenstrualni sindrom i ublažiti simptome poput grčeva ili glavobolje.

Isto tako, mogu ublažiti i bolove kod predmenstrualnog sindroma. Dovoljan unos magnezija ublažit će grčeve, glavobolje, ali i bolove u leđima.

TRUDNOĆA I DOJENJE

Za vrijeme trudnoće beba u stomaku vrlo brzo raste, te se i metabolizam trudnice brzo mijenja. To uzrokuje jače izlučivanje magnezija putem bubrega, zbog čega se potreba za ovim mineralom u trudnoći povećava. Usljed toga ginekolozi preporučuju dodatno uzmanje ovog minerala, jer pri kraju trudnoće nedostatak magnezija može izazvati prijevremene kontrakcije. Magnezij pospješuje i rast materice, kao i zdrav razvoj bebinih kostiju i organa.

Magnezij je važan i za normalno funkcioniranje mišićnoga sloja materice, ali i  crijevne peristaltike. Nivo ženskih hormona u trudnoći je vrlo visok, a pokreti crijeva usporeni. Tu na scenu stupa magnezij, koji može ubrzati pokrete na prirodan način. Dobar je i sjajan oslonac ukoliko trudnica želi biti aktivna u toku trudnoće i raditi vježbe prilagođene drugom stanju.

Kada je riječ o dojenju, majke dojenjem daju jedan dio ove mineralne tvari svojoj djeci. Zbog toga je veoma bitno za vrijeme dojenja dopunjavati količinu magnezija.

 MENOPAUZA I DISBALANAS HORMONA

Žene u menopauzi suočavaju se s velikim hormonskim promjenama koje su često povezane s napadima vrućine i nesanice. Proizvodnja hormona poput estrogena i progesterona polako se smanjuje krajem 40-ih. Zbog toga se često pojavljuju tipične tegobe kao što su znojenje, palpilacije, zatvor, glavobolje ili grčevi u listovima. Magnezij podupire zdravo funkcioniranje mišića, kostiju i živaca. Kada nastupi nervoza, unos magnezija koji je antistresni mineral utjecat će na kočenje oslobađanja noradrenalina i adrenalina, što će umanjiti sklonost ka stresu.

Izvori magnezija:

Nedovoljan unos magnezija dovodi do niza poremećaja i simptoma poput napetosti, grčeva, umora, glavobolje. Neki od najranijih znakova nedostatka magnezija su tjeskoba, slabost, depresija, dismenoreja, iritabilnost, glavobolja, gubitak apetita, mučnina i nesanica.

Najbolji izvor magnezija su cjelovite žitarice poput zobi, pšenice, ječma ili riže. Tu su i mahunarke poput soje, graha, slanutka, leće i graška, te sjemenke i orašasti plodovi. Ribe list i tuna također su bogate magnezijem, a špinat i paradajz ističu se kada je riječ o povrću. Također, tu su i hurme, grožđice i suhe šljive, koje obiluju ovim mineralom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti