4 zdrave namirnice koje mogu naštetiti vašim bubrezima

Piše: Redakcija

Bubrezi su jako važni organi u našem tijelu. Oni su zaduženi za uklanjanje otpada putem urina, proizvodnju hormona i filtriranje toksina i dodatne tekućine u vašoj krvi pa biste trebali dobro paziti na svoje bubrege i truditi se da budu zdravi.

Nažalost, neke namirnice mogu im naštetiti i utjecati na njihovo normalno funkcioniranje ako se konzumiraju prekomjerno.

Avokado, iako je vrlo popularan zbog svojih hranjivih sastojaka, može biti opasan za vaše bubrege. Posebno ako već patite od neke bolesti bubrega. Razlog za to je što ovo voće već ima vrlo visok nivo kalija u sebi. Naše tijelo svakako treba ovaj mineral, ali previše kalija može uzrokovati ozbiljne probleme s vašim bubrezima i nepravilan rad srca.

Ako jedete previše mesa, također ne radite dobro za svoje bubrege. Životinjske proteine je teško metabolizirati, što uklanjanje otpadnih tvari čini velikim teretom za bubrege. Meso potiče proizvodnju mokraćne kiseline koja je krivac za pojavu bubrežnog kamenca. Umjesto toga mogli biste jesti više povrća i orašastih plodova, a i dalje ćete dobiti proteine koji su potrebni vašem tijelu.

Zdrava prehrana trebala bi sadržavati najviše 2.300 miligrama natrija dnevno, što je otprilike kašika soli. Ako jedete previše soli, bubrezi moraju više raditi kako bi eliminirali višak natrija pa bi mogli početi zadržavati vodu, što bi moglo dovesti do povišenog krvnog tlaka.

Ako sumnjate da imate problema s bubrezima, dobra i pravilna prehrana važna je za očuvanje zdravlja. A to znači ograničiti konzumaciju neke hrane poput banana, jer i one imaju vrlo visok nivo kalija, što bi moglo biti štetno za one čiji bubrezi ne funkcioniraju pravilno.

Iako su narandže i sok od narandže niskokalorični i bogati vitaminom C, sadrže i visok nivo kalija. Jedna srednja narandža sadrži 240 mg kalija, a jedna šoljica soka od narandže može sadržavati oko 470 miligrama.

S obzirom na ove brojke, konzumacija narandže trebala bi biti ograničena, posebno kada nemate potpuno funkcionalne bubrege. Ako ne mogu eliminirati višak kalija iz krvi, to bi moglo biti vrlo opasno za vaše tijelo.

 

Izvor: wall.hr

(S.P.)

Pročitajte još