Svi zdrastveni benefiti bobičastog voća: Borovnica štiti vaše srce

Piše: Selma Hodo

Smatra se da borovnice imaju najviše antioksidanasa u odnosu na sve uobičajeno voće i povrće. Studije provedene nad starijim osobama potvrdile su pozitivan utjecaj borovnica na usporavanje mentalnog i kognitivnog propadanja. Borovnice sadrže željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K

Borovnice su slatke, hranjive i vrlo popularno voće u pripremi raznih đakonija. Naučnici ih često označavaju kao superhranu, jer imaju malo kalorija i veoma su dobre za ljudski organizam. Postoji osnovna podjela borovnica na američke borovnice, koje su krupnije, i divlje, koje su sitnije i bogatije antioksidansima. Borovnice sadrže gotovo 85 posto vode, pa jedna puna šoljica ovog bobičastog voća ima samo 84 kalorije, uz 15 grama ugljikohidrata.

Kraljica antioksidanasa

Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti vaše ćelije i doprinijeti starenju i bolestima, poput raka. Smatra se da borovnice imaju jednu najviše antioksidanasa u odnosu na sve uobičajeno voće i povrće. Osim toga, borovnice smanjuju oštećenje DNK, što može pomoći u zaštiti od starenja i raka. Budući da su borovnice bogate antioksidansima, mogu neutralizirati neke od slobodnih radikala koji oštećuju vašu DNK.

Čuva vaše srce i snižava visok pritisak

Antioksidansi u borovnicama su također povezani sa smanjenjem lošeg holesterola. Zbog toga su borovnice vrlo dobre za vaše srce. Osim toga, imaju mogućnost smanjenja krvnog pritiska. Naime, u osmosedmičnoj studiji gojazne osobe koje su imale rizik od srčanih bolesti zabilježile su smanjenje krvnog pritiska za četiri do šest posto nakon konzumacije 50 grama borovnica dnevno. Posebno su efikasne za žene u postmenopauzi. Također, borovnice pomažu u prevenciji srčanog udara.

Dobra za mozak

Studije provedene nad starijim osobama potvrdile su pozitivan utjecaj borovnica na usporavanje mentalnog i kognitivnog propadanja. Osim toga, borovnicama se pripisuje i pozitivno djelovanje na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.

Dobrinosi zdravlju kože

Kolagen je dio sistema podrške koji učestvuje u održavanju kože. On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i štiti kožu od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu. Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože. Budući da je borovnica puna vitamina C, smatra se da i ova voćka doprinosi zdravlju vaše kože.

Pomaže u borbi protiv infekcija mokraćnog sistema

Infekcije mokraćnog sistema čest su problem žena. Općepoznato je da sok od brusnice može pomoći u prevenciji ovih vrsta infekcija. No, budući da su brusnice i borovnice iz iste porodice i one se mogu pohvaliti mnogim tvarima kao i sok od brusnice. Borovnice pomažu spriječiti bakterije poput Ešerihije coli.

Održava zdravlje kostiju

Borovnice sadrže željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću. Također, željezo i cink igraju ključnu ulogu kada je riječ o snazi i elastičnosti kostiju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti