Trešnje, super voće i bogat izvor zdravlja

Piše: Azra

 

Smatra se da je pradomovina trešanja Mala Azija, a zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu ova voćka je stigla u Rim, te se potom proširila po cijeloj Evropi. Rimljani su uzgajali osam različitih vrsta, a danas ih postoji blizu 1500. Rimski vojnici su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i jačaju snagu, a danas je dokazano da su veoma bogat izvor zdravlja.

Trešnje su odličan izvor  vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.

Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima. Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Vermontu, u SAD-u, dokazalo je da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića te grčeve u listovima nogu.

Štiti od raka

Trešnje su bogate luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom – spojevima koji su poznati “čistači” slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka, a imaju i biljni pigment kvercetin. Ovaj spoj zbog svojih snažnijh antikancerogenih svojstava doprinosi prevenciji raka.

Čuvaju vaše srce

Trašnje sadrže kalij, koji značajno doprinosi zdravlju srce. Konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. Osim toga, i magnezij koji se nalazi u trešnjama doprinosi očuvanju srčanih funkcija. On pomaže u regulaciji srčanih otkucaja, smanjuje rizik od srčanog udara te pospješuje oporavak nakon srčanog udara.

Smanjuju fizičku i mentalnu iscrpljenost

Plodovi trešnje imaju sposobnost smanjiti ili u potpunosti otkloniti bolove te fizičku i mentalnu iscrpljenost. Istraživanje koje je proveo Oregon Health and Science University of America utvrdilo je da su sportisti koji su pili sok od trešanja prije utrke na duge staze imali blaže bolove u mišićima nakon utrke. Također, istraživanje Londonskog univerziteta  pokazalo je da se ispijanjem soka od trešnje može u roku od 24 sata vratiti čak 90 posto snage izgubljene tokom sportskih aktivnosti ili napornog fizičkog rada. Prema tvrdnjama stručnjaka, 20 trešanja efektnije je od jedne tablete aspirina.

Čuva vaše bubrege

S obzirom na to da su trešnje izvrstan diuretek, koriste se za čišćenje bubrega. Za čiste bubrege trebat će vam peteljke od trešanja. Od njih se pripremaju čajevi koji se koriste za otapanje bubrežnih kamenaca, čišćenje urinarnih puteva, za pojačano izlučivanje urina kao i za upalu bubrega i mokraćnih kanala. Za pripremu čaja operite i sitno nasjeckajte šaku petiljki, a potom ih stavite u litru vrele vode i kuhajte dvije minute. Ostavite čaj da odstoji 15 minuta, a zatim ga procijedite i pijte.

Odlične su za mršavljenje

Trešnje imaju vrlo malo masnoća i niskokalorične su, naime, 100 grama trešanja ima samo 63 kalorije. Istraživači s Univerziteta Michigan tvrde da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku te sniziti nivo holesterola i šećera u krvi.

Bez znakova starenja

Zahvaljujući svom sastavu trešnje vam mogu pomoći da usporite pojavu znakova starenja kao što su bore, celulit, suhoća kože i kose i sl. Naime, dobar su izvor vitamina A, u obliku beta-karotena koji ima važnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Beta-karoten pospješuje rast kostiju i zuba, održava kožu zdravom i štiti od infekcija.

Trešnje, sok od trešanja kao i čaj od njihovih peteljki u narodnoj medicini primjenjuju se za njegu i obnovu suhe kože te za uklanjanje podočnjaka.

Maska za lice od trešnja

Ova maska za lice revitalizirat će vašu kožu i očistiti pore. Ono što vam treba jesu zrele trešnje očišćene od koštica. Propasirajte ih i nanesite u tankom sloju na lice, te ga prekrijte gazom. Ostavite 15 minuta i lice isperite mlakom vodom.

Pročitajte još