Savršena ishrana za žene preko 50 godina

Piše: Azra

Posle pedesete godine postaje sve teže smršati, kažu stručnjaci. Suvišni kilogrami se mnogo lakše skupljaju, a sve teže skidaju. Međutim, nema smisla upuštati se u restriktivne dijete koje će ugroziti vaše zdravlje i kondiciju. Treba biti umjeren i nježan prema sebi i svom tijelu, kako bi ono što lakše prošlo kroz sve fizičke promjene koje dolaze sa godinama.

Pored procesa starenja, tokom kojeg se mišići pretvaraju u masti, žensko tijelo se suočava i sa menopauzom. Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da se ne odričete hrane, već da se odlučite za zdrave i uravnotežene programe ishrane koji će vašem tijelu obezbjediti sve što mu je potrebno, a da to ne utiče na vašu figuru.

Među njima je i kritska dijeta, verzija mediteranske dijete, čije su prednosti više puta naučno dokazane.

Pored mršavljenja, ova dijeta obiluje i supstancama korisnim za zdravlje, jer smanjuje rizike za srce i krvne sudove i štiti od određenih bolesti. Nekoliko naučnih studija, uključujući i čuvenu lionsku studiju, pokazalo je da kritska dijeta smanjuje broj kardiovaskularnih bolesti, svih metaboličkih bolesti, degenerativnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Stručnjaci tvrde da kritska ishrana nudi raznovrsne jelovnike koji favorizuju zdrave, sezonske i neprerađene proizvode.

Naravno, možemo pronaći hranu koja je hranljiva i bogata vlaknima koja stimulišu varenje, a istovremeno imaju bogat sadržaj vitamina i antioksidanata.

Kritska dijeta podrazumeva dosta sirovog i kuhanog povrća, integralne žitarice, nemasne mlječne proizvode (od kozjeg ili ovčijeg mleka), jaja i masnu ribu, uz izbjegavanje prerađene ili previše slatke hrane. Tu je i bijelo meso, kao i maslinovo ulje i crno vino u malim količinama.

Cilj ove dijete je da reguliše nivo šećera i izbori se protiv lošeg holesterola uz održavanje zdrave težine bez frustracija. Dakle, birajte zdrave namirnice i kombinujte ih na adekvatan način, kako biste bez gladovanja i drastičnih restrikcija u ishrani zadržali dobru formu, ali dobro raspoloženje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti