Pet mitova o mršavljenju od kojih se zapravo debljamo

Piše: Azra

Planirate li krenuti u borbu protiv viška kilograma, budite svjesni kako je tržište zasićeno savjetima, dijetama i proizvodima koji nisu uvijek na vašoj strani. Donosimo pet najpopularnijih mitova o mršavljenju od kojih se čak možete i udebljati.

 1. Ako postanem vegetarijanac ili vegan, lako ću smršati

Odluka o izbacivanju mesa iz svakodnevne prehrane nikako se ne bi smjela vezati uz dijetu i to je jedan od najvećih mitova današnjice.

Ako niste upoznati s veganskom prehranom, vrlo biste lako mogli iscrpiti organizam, i to tako da u njega ne unosite dovoljne količine svih vitamina i nutrijenata koji su vašem tijelu prijeko potrebni.

Isto tako, mnogi novopečeni vegani vrlo često, u želji da pronađu adekvatnu zamjenu za meso, posežu za zdravim slatkišima i grickalicama te prženom hranom, od koje vrlo brzo umjesto vitkog struka možete dobiti pokoji kilogram više.

Prije nego što odlučite iz prehrane u potpunosti izbaciti meso i namirnice životinjskog podrijetla, sakupite recepte i informacije o tome koje su to namirnice najbolja alternativa mesu.

2. Ako ugljikohidrate potpuno izbacim iz prehrane, izgubit ću i kilograme

Još jedna velika pogreška. Ne zaboravite da vaše tijelo žudi za ugljikohidratima jer se upravo u njima nalazi velika količina hranjivih sastojaka koji su nam potrebni kako bismo mogli normalno funkcionirati.

To se posebno odnosi na namirnice poput cjelovitih žitarica, koje nas, zahvaljujući vitaminima, mineralima i vlaknima, čine sretnima, dulje sitima, pospješuju rad probavnog sistema i daju nam energiju te su samim time izvrsni saveznici u borbi protiv kilograma.

Integralni hljeb i tijesto te integralna riža vaši su prijatelji dok god ih konzumirate u umjerenim količinama.

3. Dijetalna pića odličan su način da smanjim unos kalorija

S obzirom na to da svakodnevno slušamo kako je većina kupovnih sokova prepuna šećera i praznih kalorija, njihove dijetetske zamjene, nažalost, nisu ništa bolje.

Pića koja sadrže umjetne zaslađivače otvaraju apetit te još više pojačavaju želju za slatkim, zbog čega utjehu pronalazimo u raznim grickalicama, odnosno praznim kalorijama. Isto tako, takvi napici najčešće su prepuni aditiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavla Gutowska (@pavla_gutowska)

Volite li slatka pića, iscijedite  sok od svježeg voća ili pak napravite zeleni čaj ili onaj od mente ili kamilice te ga zasladite kašikom meda.

4. Grickalice bez masnoća pomažu mi kod mršavljenja

Mitovi o masnoći zbog koje se debljamo i koja je nezdrava došli su do svojeg vrhunca, a sve je više proizvođača koji nude hranu i grickalice bez masnoće. No, riječ je o zamci.

Iste te light grickalice prepune su aditiva i šećera koji su jednako ili više kalorični od samih masnoća, a eliminacijom masnoća kao takvih, uklonjene su i one dobre – takozvane nezasićene masne kiseline, koje su prijeko potrebne organizmu te mogu biti izvrsni saveznici kod mršavljenja.

5. Proteinske dijete najbolji su način da skinem višak kilograma

Proteinske, mesne dijete jedno su vrijeme bile vrlo popularne jer od njih u rekordnom roku možete skinuti i nekoliko kilograma. No, riječ je samo o jo-jo efektu.

Iako su proteini odlični saveznici kod mršavljenja, potpuno izbacivanje ostalih skupina namirnica (poput ugljikohidrata i masnoća) iz prehrane može dovesti do pomanjkanja određenih vitamina i minerala u tijelu, usporene probave i povećanja kolesterola u krvi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kilca_dolu (@kilca_dolu)

Neka se na vašem tanjiru nađu čim više boja i što raznolikije namirnice. Tada će vaše tijelo biti u ravnoteži, a žudnja za hranom puno manja.

Izvor: zadovoljna.hr

(E.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti