Kako maksimalno iskoristiti prostor u kuhinji

Piše: L. K. P.

 

Spremate se za renoviranje kuhinje ili ste jednostavno samo željni promjene koja će „osvježiti“ izgled vašeg kuhinjskog prostora? Kako maksimalno iskoristiti prostor u kuhinji, koju boju elemenata izabrati te kakav bi trebao biti njihov raspored, samo su neka od mnogih pitanja s kojima se susrećemo prilikom uređenja kuhinje. I bez obzira na to o kojem je stilu riječ, postoje određene smjernice koje svako uređenje čine lakšim i bržim

Pronađite inspiraciju

Prije nego što počnete s renoviranjem kuhinje, najvažnije je da pronađete inspiraciju, da biste donijeli najbolju odluku. Poslužite se časopisima, portalima o dizajnu interijera ili društvenim mrežama, kako biste dobili ideje o uređenju.

Odaberite odgovarajuću formu

Sljedeći zadatak jeste uporediti različite forme kuhinja, odnosno je li za vaš prostor najbolja linijska kuhinja, ona u obliku slova L ili P, kuhinja s gornjim elementima ili pak ona bez njih. Dobro razmislite o tome koja se forma najviše uklapa u vaš kuhinjski prostor. Vodite računa i o tome hoćete li u kuhinji samo pripremati hranu ili želite da vam ona ujedno bude i prostor za posluživanje, ali i druženje.

Vodite računa o instalacijama

Ostavite bar trideset centimetara sa svake strane šporeta ili ploče za kuhanje, kako biste mogli neometano pripremati hranu, a da ona ne bi tokom kuhanja prskala po kuhinjskim elementima. Također, između radne plohe i visećih elemenata ostavite razmak od pedesetak centimetara.

Uzmite u obzir i budžet kojim raspolažete

Ako želite izbjeći probleme prilikom renoviranja kuhinje, prije kupovine potrebno je uzeti u obzir i budžet kojim raspolažete. U slučaju da namjeravate u sadašnjem prostoru provesti neko vriijeme, nemojte štedjeti već uložite u kvalitetnije i nešto skuplje kuhinjske elemente te ostali namještaj. Pritom imajte u vidu da su mogući i neki nepredviđeni troškovi, sasvim normalna stvar u gotovo svakoj renovaciji.

Inspirativni detalji

Bez obzira na to je li riječ o rasvjetnim tijelima, vazama, sobnim biljkama ili umjetničkim djelima na zidu, dekorativni detalji jednostavno su neizostavni u uređenju kuhinje.

Nemojte pretjerivati s otvorenim policama

Iako su otvorene police u kuhinji idealno rješenje za integriranje kontrastnih materijala ili izlaganje omiljenog posuđa, s njihovom količinom ne biste smjeli pretjerivati. Umjesto previše otvorenih polica, radije se odlučite za divnu kombinaciju otvorenih sa zatvorenima policama, kako bi kuhinja djelovala preglednije.

Pročitajte još