Ko je prelijepa princeza koja je protjerana iz Irana: Živi kao pučanka uprkos milijardama

Piše: Azra

Za Noor Pahlavi mnogi kažu da je najljepša iranska princeza. To i ne čudi ako se uzme u obzir da je njena baka Farah, posljednja carica Irana, bila neko ko je i u poznim godinama plijenio ljepotom i neko o kome su se ispredale bajke. Ljudima je posebno bila zanimljiva i njena ljubavna priča nalik na film.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

Princeza Noor danas ima 30 godina i najstarija je od sestara i prva članica uže iranske kraljevske porodice koja je rođena van Irana. Danas je poznata pripadnica visokog društva u Americi, dok se za nju obično kaže da spaja dva svijeta: savremeni međunarodni životni stil sa tradicionalnim iranskim nasljeđem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

– Sve što ja mogu je da cijenim iranske vrijednosti koje nosim u sebi i mirim ih s američkim vrijednostima koje takođe imam, a koje me tjeraju da budem ono što želim biti, istakla je Noor.

Za Noor kažu da energijom obasja svaku prostoriju u kojoj se nađe. Međutim, pored izgleda zbog kojeg se neko vrijeme bavila i modelingom, ova nestvarna djevojka je obrazovana i svestrana.

Nakon što je završila srednju školu u Marylandu, stekla je i diplomu psihologa na Univerzitetu Gorgtown. Svoje znanje unaprijedila je na Univerzitetu Kolumbija, nakon čega se zaposlila kao savjetnica u neprofitnoj investicionoj kompaniji “Acumen”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

Krasila je naslovnice “Harper’s Bazaar Arabia”, “Vogue Arabia” i “Cosmopolitan Indonesia”, a ljubav prema modi naslijedila je upravo od svoje majke Jasmin kao i bake Farah.

– Ona mi je predstavila neke od najvećih dizajnera današnjice, od kojih su mnogi bili njeni prijatelji, a uz to me je inspirisala da podržim i nove kreatore, rekla je Noor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Pahlavi (@noorzpahlavi)

Inače, zanimljivo je da je isključivo sopstvenim zaslugama i angažovanjem zaradila preko 1.5 miliona dolara, a u slobodno vrijeme se bavi ne samo aktivizmom, već je i tema njenog interesovanja borba protiv raka dojke od kojeg je bolovala njena majka.

Princeza ističe da su žene u Iranu znatno zapostavljene, te da se njihovo zdravlje u velikoj mjeri ignoriše. Zato je ona tu, da digne svijest o tome.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti