Princeza Haya tri godine nakon bijega u Veliku Britaniju: Mnogi njenu pobjedu nazivaju Pirovom

Piše: L. K. P.

Foto: cdn.trend.az

Princeza Haya bint al-Hussein (48) uspjela se osloboditi braka sa šeikom Mohammedom bin Rašidom al-Maktoumom (73) 2019. godine. Prije tri godine polusestra jordanskog kralja Abdulaha II (60) mjesecima je planirala tajni bijeg u Veliku Britaniju sa svoje dvoje djece, kćerkom Al Jalilom (14) i sinom Zayedom (10).

Dobila je pomoć od brata, koji joj je dao rukovodeću poziciju u Jordanskoj ambasadi u Londonu. Zahvaljujući ovoj funkciji, Haya je od tada diplomata i dobija imunitet i posebnu zaštitu, prema Ženevskoj konvenciji.

Potrebna zaštita

Majci dvoje djece je bila potrebna ova zaštita. U borbi za starateljstvo uvijek su izlazile na vidjelo nečuvene optužbe protiv njenog supruga. Tako je u martu 2020. godine emir Dubaija, kojem je Haya bila šesta supruga, osuđen za otmicu i mučenje svojih dviju kćerki iz drugog braka, Shamse i Latife.

Princeza Haya dobila je starateljstvo nad svoje dvoje djece u martu ove godine. Od tada se mir polako vraća u život jordanske princeze.

Ne mora da brine ni za finansije, jer je njen bivši suprug u decembru 2021. godine osuđen da bivšoj supruzi isplati 645 miliona eura. Osim luksuzne nekretnine u Eghamu, gradu na jugoistoku zemlje, Haya također posjeduje vilu od 120 miliona eura u Londonu, u blizini Kensingtonske palače.

Foto: The New York Times

Posebno je vezana za svoj novi dom u Velikoj Britaniji, jer je tu završila i školovanje. Kasnije je kćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina I studirala političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu u Oxfordu.

Srtah od novopečenog kralja Charlesa

Da Haya više ne mora da se krije, pokazala je i prisustvovanjem na sahrani kraljice Elizabethe, kada je samouvjereno hodala iza njenog kovčega. Princeza Haya imala je posebnu vezu s kraljicom Elizabethom II.

Stigla je u društvu svog brata, princa Hamzaha bin Husseina od Jordana, a glavni događaj je propustila jer se na njemu pojavio njen bivši suprug, 73-godišnji šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, s kojim je i dalje u lošim odnosima.

Naime, poznato je da je princeza zatražila azil od Elizabethe II, a šeik je netom prije ispraćaja došao nepozvan kod kralja Charlesa III i tražio sastanak. To je uplašilo Hayju koja ne zna hoće li imati zaštitu od novopečenog kralja kao nekad od njegove majke.

Odbjegla princeza kćerka je pokojnog kralja Jordana, a 2004. je godine postala šesta supruga šeika, koji je ujedno i jedan od najmoćnijih muškaraca arapskog svijeta. U braku su bili do 2019. godine, a, iako su svi smatrali da imaju skladan i sretan odnos, njihov razvod pokazao je sasvim drugačiju istinu.

Na sudu je ispričala da se bojala za sigurnost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj s otkočenim sigurnosnim otponcem. Šeik je hakirao njen i mobitele njenih saradnika, među kojima su i advokati, a njegovi saradnici pokušali su kupiti i imanje od 30 miliona funti u blizini nje u Berkshireu, kako bi je nadzirali.

Njen je advokat tvrdio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj „prijetio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je“, a sudac na Londonskom porodičnom sudu, gdje je vođena pravna bitka, presudio je u njenu korist.

Olimpijske igre

Princeza je bila uspješna u sportu pa se u ime Jordana pojavila na Olimpijskim igrama 2000. godine u jahanju s preponama, a upravo ju je ta ljubav zbližila s kraljicom Elizabethom. Kako su pisali britanski mediji, upravo joj je kraljica pomogla u razvodu i dobijanju starateljstva, a bez njene pomoći, sve bi to bilo prilično nemoguće.

Foto: horsemagazine.com

Bijeg arapske princeze privukao je golemu medijsku pažnju, jer se do tada smatralo da ona i šeik Muhamed imaju skladan brak.

Haya je šeikova šesta supruga postala kad je imala 30 godina, a, uprkos tome što je on od nje stariji više 25, tokom zajedničkog vremena često ga je javno hvalila, između ostalog, da je i divan otac.

Govorila je da ona nije tipična arapska žena, da ima apsolutnu slobodu, često je putovala u inozemstvo, bila je aktivna na društvenim mrežama… Da je istinu o svom braku uljepšala, saznalo se kad je pobjegla od njega. Prvo u Njemačku, a potom u Veliku Britaniju, gdje sada živi s djecom. Njihov razvod, pun preokreta, britanski mediji nazvali su „najpoznatijim kraljevskim prekidom nakon Charlesa i Diane“.

Novac ne može sve kupiti

Haya je od supruga pobjegla nekoliko mjeseci nakon što je njegova kćerka, princeza Latifa, prisilno iz inozemstva vraćena kući i zatočena. Tvrdila je da poslije toga i ona strahuje za svoj život, a nakon prebjega u Englesku vrlo brzo su se pojavile glasine o tome da ima aferu sa svojim tjelohraniteljem Russellom Flowersom, zbog čega joj je bivši muž otvoreno prijetio.

Instagram @princesshayabintalhussein

Haya i njena djeca trenutno žive u Londonu, nedaleko od doma princa Williama i Kate Middleton, a Jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako osigurala diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako će nagrada omogućiti princezi da nastavi uživati u luksuzu koji je imala kao šeikova supruga, to je 900 miliona funti manje od onoga što su njeni advokati prvobitno tražili. Osim toga, mnogi njenu pobjedu nazivaju Pirovom, s obzirom na to da novcem ne može kupiti stopostotnu sigurnost.

Pročitajte još