Američka dijeta bez gladovanja: Linija iz snova uz jelovnik uz koji se gubi kilogram po danu

Piše: Azra

Zdrava i uravnotežena ishrana ključ je zdravog organizma, ali i lijepog, vitko tijela, a novi fitness trend za kojim svi luduju je američka dijeta.

Naime, američka dijeta je tip ishrane koji omogućuje brzo smanjenje masnih naslaga, a sve zahvaljujući ishrani koja je bogata proteinima i mastima. Ako se budete pravilno pridržavali uputstava, dijeta obećava gubitak i do tri kilograma u pet dana. Jelovnik uključuje kiselo, ljuto i slano, a ne traži pretjerano odricanje ni gladovanje zbog čega je i jako popularna.

Jelovnik koji se treba pratiti se sastoji od ribe, jaja i mesa, ali i voća i povrća. Slatkiši i namirnice bogate ugljikohidratima strogo su zabranjene. Također, u ovoj dijeti koristite hladno prešana ulja, pijte najmanje dvije litre vode dnevno ili biljne čajeve bez zaslađivača.

Nutricionisti preporučuju da se ova dijeta drži najduže 90 dana, ali s malim prekidom nakon svakih 5 dana. Tako ćete recimo 5 dana pratiti jelovnik, a onda jedan dan imati za ishranu kakvu želite i onda sve ispočetka.

Foto: glossy.espreso.co.rs

Vaši dnevni obroci u okviru američke dijete trebali bi sadržavati zdravu mješavinu proteina i masti. Doručak bi idealno trebao biti od jaja, a za ručak je idealno jesti grah ili piletinu sa žara. Zdrava večera uključuje losos na žaru sa zelenim graškom. Voće i mliječni proizvodi su dobar međuobrok.

Jelovnik američke dijete

Dijeta se sastoji od jelovnika za 5 dana koji se kružno ponavljaju dokle god daju željene rezultate. Nakon 4 ciklusa, potrebno je da napravite pauzu od 2 dana, kako bi u organizam unijeli i druge, inače zabranjene, namirnice. Između obroka pijte što više vode.

Prvi dan

Doručak:

Možete napraviti kajganu od 1 jajeta i jedne paprike koju možete isjeckati na komadiće i svemu dodati malo piletine. Uz doručak popijte jednu čašu svježe cijeđene limunade.

Ručak:

Lagano propržite crni luk na ulju, a zatim dodajte već unaprijed skuhanu mahunu. Ubacite i sjeckanu piletinu i miješajte dobro dok sve ne omekša. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite s maslinovim uljem i paprom i soli po ukusu.

Večera:

Za večeru možete napraviti super jelo od tikvica. Napunite je sušenim paradajzom, paprikom i mladim sirom. Stavite u pećnicu i pecite na 250 stupnjeva oko 30 minuta, a nakon pola sata možete izvaditi. Uz večeru možete popiti jednu čašu svježe cijeđene naranče.

Drugi dan

Doručak:

Drugi dan možete ponovo napraviti kajganu, ovog jutra sa špinatom. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.

Ručak:

Za ručak propržite losos na paprici. Isjeckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno isjeckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinstala, dodajte losos koji prethodno treba stajati u marinadi od limuna. Pržite dok losos dobro ne omekša.

Večera:

Napravite tako svima omiljenu cezar salatu. U veliku zdjelu ubacite zelenu salatu, luk, proprženo i dobro isjeckano bijelo meso, mladi sir i papriku. Na kraju sve ovo začinite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i peršinom.

Treći dan

Doručak:

Ispržite jaja i gljive, a sve to začinite sa svježe cijeđenim sokom od rajčice.

Ručak:

Sebi napravite jedan dobar gulaš. Možete isjeckati papriku na trake, ili veće kockice. Propržite papriku na luku i češnjaku, maslinovom ulju i sosu od paradajza. Potom ubacite teleće meso. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lijepo izdinstalo.

Večera:

Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom s voćem po želji – umjesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite s cimetom.

Četvrti dan

Doručak:

Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuhati poslužite uz 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svježim začinskim travama.

Ručak:

U širokoj posudi zagrijte 1 žlicu maslaca, u to stavite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posolite, dodajte papar, dodajte muškatni oraščić, prelijte sokom od 1 naranče, pokrijte s folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 minuta. U međuvremenu, 125 g pilećih prsa začinite i vrlo kratko pecite s obje strane na malo ulja i servirajte s preljevom od cikorije.

Večera:

100 g tunjevine iz konzerve usitnite dobro vilicom, dodajte jednu isjeckanu glavicu luka i žlicu majoneze. Sve začinite s limunom i paprom, pa servirajte na 50 g listova zelene salate.

Peti dan

Doručak:

150 g mladog, mekog kravljeg sira pomiješajte sa žlicom maslinovog ili lanenog ulja, i 1 kašikom sezama ili sjemenki suncokreta.

Ručak:

Umutite 3 jaja, dodajte sredinu veće rajčice prethodno narezane na kockice, začinite i pržite u dobro ugrijanoj tavi na 2 žličice ulja. Dodajte dvije žlice ribanog sira, pričekajte da se sir počne topiti, pa začinite s malo češnjaka i poslužite uz 50 g zelene salate, s malo paradajza i marinadom od 2 žlice ulja i limunovog soka.

Večera:

Spremite za večeru pastrvu s narančom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrve, dodajte 30 g kiselog vrhnja, rasporedite kriške naranče. Na kraju sve ukrasite i pospite listićima badema.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti