Znate li koliko vode je potrebno popiti dnevno? Uz pomoć brzog testa saznajte unosite li dovoljno tećnosti u organizam

Piše: S.P.

Znamo da je voda piće koje svačiji organizam treba u većim količinama, a oni koji rade fizički naporne poslove imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine. Ali koliko tačno?

Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani je brzi test stiskanja kože. Uštipnite se za kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

Unos vode ovisi o tome gdje živite odnosno klimatskim uslovima, godišnjem dobu, o tjelesnoj masi, zdravstvenom stanju, o tome koliko ste aktivni. Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0  litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja).

Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva.

Pijte vodu prije nego što ožednite. Pijte što češće čak i kad niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može točno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Prava istina je sljedeća: kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti