Sagorijevanje kalorija pod plahtama

Piše: Azra

Tačna količina kalorija koju seks može sagorjeti ovisi o težini, trajanju seksa i drugim faktorima. Slično kao kod mjerenja potrošnje kalorija za bilo koju tjelesnu aktivnost, ne postoji istovjetan odgovor.

Dobra vijest je da seks nudi mnogo zdravstvenih dobrobiti osim gubitka kalorija. Ipak, evo nekih saznanja iz novih istraživanja o tome koliko kalorija sagorijevate tokom seksa.

Koliko kalorija zapravo sagorijeva seks?

Istraživanja su pokazala da muškarci u prosjeku sagore 101 kaloriju tokom seksa, odnosno 4,2 kalorije u minuti. Žene u prosjeku sagore 69 kalorija tokom seksa ili 3,2 kalorije u minuti.

Ovi su rezultati iz male studije iz 2013. koja je upoređivala sagorijevanje kalorija kod mladih, zdravih heteroseksualnih parova nakon 25 minuta seksa u odnosu na trčanje na traci 30 minuta.

Istraživači su otkrili da su tokom prosječne sesije seksualne aktivnosti – definirane kao predigra, snošaj i orgazam – muškarci sagorjeli 101 kaloriju, a žene 69,1 kaloriju.

Seks je sagorijevao znatno manje kalorija nego kad su isti sudionici vježbali na traci za trčanje – gdje su muškarci sagorjeli 9,2 kalorije u minuti, a žene 7,1 kaloriju u minuti – dvostruko više nego u seksu.

– Postoji određena vrsta potrošnje energije (tokom seksa), ali nije toliko velika – kaže dr. Antony Karelis, koautor studije i profesor na Odjelu nauke o vježbanju na Univerzitetu Quebec, u Montrealu.

Drugi pregled iz 2013. zaključio je slične rezultate – muškarac u svojim 30-im može sagorjeti samo 21 kaloriju tokom odnosa ako ima seks šest minuta. Od pet do šest minuta otprilike je prosječno trajanje spolnog odnosa, ne uključujući predigru. I, naravno, potrošnja kalorija je individualizirana, što znači da možete sagorjeti malo više ili manje kalorija od ovih učesnika studije.

Kako sagorjeti više kalorija tokom seksa

Najprije maknimo očito s puta: onaj ko je gore vjerovatno radi većinu pokreta i vjerovatno će trošiti više energije, što znači da će sagorjeti više kalorija. Dakle, ako želite sagorjeti nekoliko kalorija više tokom seksa, preuzmite kontrolu i krenite na vrh ili neka se vi i vaš partner izmjenjujete kako biste oboje imali koristi. Znojenje je dobar pokazatelj da ste na pravom putu.

Također, možete produljiti seks u nadi da ćete sagorjeti više kalorija, ali to je lakše reći nego učiniti.

Postoje beskrajni položaji u seksu, a ljudima se preporučuje izbor onih koji su ugodni za njih i njihovog partnera, a ne onaj koji će sagorjeti pet ili 10 kalorija više.

Međutim, ako želite proširiti svoju biblioteku seksualnih položaja kako biste uključili one koji zahtijevaju više snage ili kardio vježbe, možete isprobati stojeće položaje ili one koji zahtijevaju fleksibilnost, poput kolica.

Brzi savjet: Možete vježbati s partnerom prije seksa kao pravu predigru za sagorijevanje kalorija, a zatim se fokusirati na jednostavno uživanje u seksu.

Ne zaboravite na druge dobrobiti seksa

Postoje brojne zdravstvene dobrobiti seksa osim sagorijevanja kalorija.

Ako ste razočarani što seks ne sagorijeva onoliko kalorija koliko ste se nadali, uzmite u obzir da zdrav seksualni život može donijeti mnogo više dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

Seks može pomoći u:

– smanjivanju stresa i tjeskobe

– podizanju raspoloženja i samopouzdanja

– povećanju libida, odnosno seksualnog nagona

– poboljšanju sna

– smanjenju krvnog pritiska

– ojačavanju imuniteta

– olakšavanju boli

– smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca

– ojačavanju mišića dna zdjelice kod žena

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti