Hodanje i mršanje: Sedmični plan za gubitak kilograma koji je lako slijediti

Piše: L. K. P.

Gubiti kilograme zahvaljujući hodanju zvuči kao idealna kombinacija. Zapravo, to stvarno je super kombinacija i hodanje zaista može biti vaš saveznik na tom putu.

Naravno to ne znači da će vam biti dovoljne kratke, lagane šetnjice. U hodanje, pomoću kojega želite smršati također trebate uložiti određeni trud i vrijeme kako biste sagorjeli kalorije i masti.

Vaša rutina ne mora biti dosadna i ista svaki dan. Zapravo, poželjno je izmjenjivati dane u kojima su vaše šetnje duže i kraće, ali i uzeti dan do dva odmora u sedmici.

Uz hodanje, u rutinu ubacite i vježbe snage kako bi rezultat bio što bolji.

Ukupno vrijeme vježbanja umjerenog intenziteta u sedmici trebalo bi biti najmanje 150 minuta za zdravlje i kondiciju, a za gubitak kilograma još i više.

Za one koji žele izvući što veće koristi od hodanja, donosimo primjer rasporeda hodanja po danima. Navedeno vrijeme trajanja šetnje odnosi se na trenutak kada se zagrijete i postignete ciljani puls.

Ako u dnevnom rasporedu nemate vremena za duge šetnje u komadu, možete ih razdvojiti na dvije kraće.

 

Raspored po danima

Nedjelja – 60 minuta brzog hoda

Ponedjeljak – dan odmora (ali to ne znači da ne možete uživati u laganoj šetnji)

Utorak – 30 minutra brzog g hoda plus trening snage

Srijeda – 30 minuta brzog hoda

Četvrtak – 60 minuta brzog hoda

Petak – šetnja od 30 minuta brzim tempom plus trening snage

Subota – dan za dugu šetnju. Prvih 30 minuta hodajte brzo, a zatim hodajte laganim tempom još 30 do 90 minuta

 

Broj kalorija koji ćete sagorjeti zahvaljujući ovom rasporedu ovisi, naravno, o težini i udaljenosti koju ćete priječi, ali prosječan šetač može sagorjeti i do 2.000 kalorija sedmično.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti