Dinastija Rockefeller: Najbogatija porodica na putu prema dolje

Piše: Redakcija

I danas se kaže “bogat kao Rockefeller”, no ta fraza pripada prošlosti. Rockefelleri više ne spadaju u najbogatije američke porodice i žive od stare slave. Najveće bogatstvo koje je jedan čovjek ikada prikupio polako se troši. Mlade generacije Rockefeller moraju tražiti posao
Kada je u maju 1937. John D. Rockefeller zauvijek sklopio oči, iza njega je ostalo više nego impresivno bogatstvo. Svom potomstvu ostavio je brojne kuće i imanja, nevjerovatnu zbirku umjetnina i novac u vrijednosti današnjih 350 milijardi dolara. John D. Rockefeller, koji je naftu učinio važnom, traženom i skupom, danas se smatra najbogatijim čovjekom svih vremena. U trenutku kada je umro, 1.5 posto ukupnog američkog bogatstva bilo je u njegovim rukama, što je i tada bilo ogromno. No, i pored velikog imetka, Rockefeller je patio od depresije, problema s varenjem, krvnim sudovima i ćelavošću, te je od svoje pedesete godine sve do smrti nosio periku. Tadašnja medicina nija mu mogla pomoći, uprkos činjenici da je mogao platiti svaki tada dostupni lijek, tretman ili ljekara. Umro je od začepljenja arterije.

Dječak sa sela

Rockefeller je bio kontroverzan čovjek, s jedne strane beskrupulozni biznismen koji je uništavao i konkurenciju i bio nepošten prema svojim poslovnom partnerima, služeći se svakom mogućom metodom, ne libeći se podmićivanja, ucjenjivanja ili čak upotrebe fizičke sile. Na drugoj strani, bio je poznat kao nevjerovatno darežljiv – filantrop, humanist, borac za obrazovano društvo i promotor ideje mira u svijetu.

– Nikada nije bio bijesan, nikada nije podizao glas, nikada nije izgovarao proste riječi ili se ponašao bahato – opisivali su ga njegovi saradnici i uposlenici.

Osnivač dinastije Rockefeller rođen je i odrastao u ruralnom, zapadnom dijelu američke savezne države New York. Njegov otac je u suštini bio prevarant, čovjek koji je po selima prodavao lažne lijekove i eliksire za podmlađivanje, a izgleda da mu je dobro išlo, te se porodica Rockeffeler tada smatrala pripadnicima srednje klase, iako su živjeli prilično jednostavnim životom.

U kasnijim decenijama, kada mladić sa završenim brzim kursem za računovođe postane najbogatiji čovjek svih vremena, John D. Rockefeller neće živjeti životom Luja XVI. Živjet će povučeno, daleko od svijeta zabava, bliceva fotoaparata i glamura. U slobodno vrijeme kojeg je imao malo, jer je mnogo i intenzivno radio, pomagao je u čišćenju lokalne crkve, te je rado šetao. Bio je opsjednut vlastitom dugovječnošću i željom da doživi stoti rođendan, što mu se gotovo ostvarilo. Svakog dana je vježbao, nikada nije pušio niti pio alkohol i trudio se jesti zdravo. Njegov svaki obrok sastojao se od tri četvrtine povrća, te malo janjetine. John D. Rockefeller rado je pio mlijeko, ali isključivo s vlastite farme. Najbogatiji čovjek svih vremena sam je uzgajao krave, te se trudio da što više vlastite hrane sam proizvede. Gdje god je putovao, njegova posluga je za njim morala nositi tri velike korpe svježeg voća i povrća.

Sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća, stari Rockefeller se polako bližio svom stotom rođendanu i kraju životnog puta u kojem je postigao baš sve. Pred samu smrt napisao je jednu pjesmu.

– Rano su me učili radu kao i igri, moj život je bio dugi, dugi sretni odmor. Uz mnogo rada i mnogo igre, i Bog je prema meni bio dobar svakog dana – rekao je i ispustio dušu.

Rockefeller nije samo bio najbogatiji čovjek našeg doba i prvi milijarder u Americi, on je ličnost koju je bilo teško definirati. S jedne strane, beskupulozan poslovni čovjek, “Baron pljačkaš” kako su ga nazivali, s druge, inteligentan, skroman, duhovit i darežljiv čovjek, odan, prije svega, svojoj porodici i njenim vrijednostima. Upravo je porodica Rockefeller, njegova četiri sina i njihovo potomstvo, možda najintrigantnije nasljeđe Johna D. Rockefellera, čovjeka koji je živio u kućama od osam spratova, no radije se opuštao brinući o vlastitoj kravi.

Neispravne kočnice

Željezničke nesreće nisu tako česte u Americi, no ipak se dešavaju. Jedna takva tragedija desila se početkom decembra 2013., u njujorškom Bronxu, kada je kompozicija lokalnog metroa iskočila iz šina, uz četvero mrtvih i sedamdesetak povrijeđenih. Željeznička kompanija Metro – North je za nesreću optužila svog inžinjera – vozovođu da je zaspao na svom radnom mjestu. Inžinjer je, s druge strane, optužio kompaniju za loše stanje šina i neispravne kočnice na vozovima. Sudski proces između željezničke kompanije, koja traži deset miliona dolara odštete zbog tragične nepažnje, i inžinjera, koji traži 10 miliona zbog povrijeđenih radnih prava, još traje, a posljednje ročište je održano u decembru prošle godine.

Ipak, ono što je najviše zaintrigiralo američku javnost u vezi s ovom nesrećom jeste ime i prezime ovog baksuznog inžinjera njujorške gradske željeznice, koji se zove William Rockefeller, sin je građevinskog poduzetnika iz države New York, no bogatstvom ni blizu glamuroznog i bogatog poput Johna D. Rockefellera, naftnog magnata. Porodični biznis ovih Rockefellera ima godišnju zaradu od jedva 150.000 dolara i samo jednog zaposlenog, te se bave izradom drvenih konstrukcija za kuće. Nesretni inžinjer radio je u mladosti za firmu svog oca, nakon čega se zaposlio u lokalnim željeznicama, gdje su ga kolege cijenile zbog poštenja i zalaganja na poslu.

– On je savjesno ljudsko biće s neumrljanim radnim dosijeom, to je sve što mogu reći o njemu. Inteligentan je i vrijedan, kvalitetan inžinjer. Svi ga poštuju. On ima nevjerovatnu radnu etiku – izjavile su nakon nesreće njegove kolege.

William Rockefeller, inžinjer koji je i sam u nesreći ostao invalid, do kraja života će najvjerovatnije živjeti od 3.200 dolara željezničarske penzije. Američki mediji ovog čovjeka već su nazvali “najsiromašnijim” Rockefellerom svih vremena. Bogatstvo naftaškog magnata Johna D. Rockefellera stvorilo je predstavo o “super – porodici” bankara i špekulanata koji, ne samo da upravljaju Amerikom, nego i cijelim svijetom. Porodicu Rockefeller neprekidno povezuju sa chemtrailsima, HARP-om, Vatikanom, iluminatima, masonima i raznim tajnim društvima, te kontroverznim organizacijama kao što je Codex Alimemtarius u Rimu. “Otkriće” nesretnog inžinjera Williama Rockefellera bio je blagi šok za američku javnost, koja je počela razaznavati da Rockefelleri nisu dobro uvezana “banda s Wall Streeta”, nego velika porodica čiji pojedini članovi, istina, imaju veliko bogatstvo, dok ostatak živi prosječan život srednje klase ili čak u blagom siromaštvu.

Američki nacionalni popis iz 2000. godine zabilježio je da u ovoj zemlji žive 1.233 osobe s prezimenom Rockefeller, od toga 13 crnaca i 12 latinosa, te čak nekoliko njih koji se izjašnjavaju kao mješanci ili potomci stanovnika pacifičih otoka. Porodica Rockefeller potječe iz Njemačke, a u Novi svijet su došli oko 1700. godine. Magnat John D. Rockefeller imao je šestero braće, ali i priličan broj rođaka. Kada je sin nekadašnjeg prodavača lažnih lijekova uspio u naftnom biznisu i zaradio veliki novac, mnogi članovi njegove porodice sjetili su se svog zaboravljenog rođaka i poželjeli s njim postati bliski. Nije to bilo ništa novo ni neobično.

– Više od stotinu članova Rockefeller asocijacije sinoć je večeralo zajedno u New Yorku. Ova vrsta porodičnog okupljanja i ovo udruženje je sastavljeno od siromašnih rođaka najbogatijeg čovjeka svijeta. Sve u svemu, tu se okupilo 700 Rockefellera i ovo udruženje, formirano prije tri godine, izgleda da ima jednu svrhu, da privuče pažnju “kralja” Standard Oila. Nažalost, ni otac ni sin Rockefeller nikada nisu priznali ovo udruženje. Otkako je ono formirano, 90 posto njegovih članova tražilo je posao u firmi njihovog bogatog rođaka. Ovo je očigledno jedna od nevolja kada ste najbogatiji čovjek na svijetu – pisao je “Daily Telegrapf”, 25. oktobra davne 1907. godine.

Okupljeni na ovom neobičnom porodičnom ručku su se ponadali da će veliki i bogati rođak jednog dana doći na njihovo druženje. Na njihovu žalost, John D. Rockefeller, ionako asocijalan, povučen i fokusiran na posao, nikada nije sjeo za njihov stol.

Samo pjesma ostaje

Od 1233 Amerikanca s prezimenom Rockefeller, njih oko 150 su potomci velikog naftnog magnata. U našim krajevima, ali i širom svijeta, ovo prezime je i dalje sinonim za veliko bogatstvo i moć, no brojke govore drugačije. Svih ovih 150 Rockefellera zajedno imaju između “samo” 10 i 13 milijardi dolara. To je manje od bogatstva jednog Marka Zuckerberga. Najpoznatiji Rockefeller današnjice, David Rockefeller, posjeduje 3.1 milijardu dolara, što je manje od imetka jednog Donalda Trumpa ili bivšeg podavača autodijelova Bernieja Ecclestona. David Rockefeller, vitalan starac od 102 godine (rođen 1915.), česta je slika u medijima koji privlače publiku teorijama zavjere, te ga u pravilu prikazuju s uvećanim očnjacima, zakrvavljenim očima i luđačkim izrazom lica. Ipak, čovjek koji je centralna figura svih teorija zavjere, od chemtrailsa do iluminata, jedan je od najvećih živućih filantropa, koji je veliki dio svog imetka i vremena posvetio suzbijanju siromaštva i nepismenosti u zemljama trećega svijeta. Veliki je borac za mir, te je svojevremeno donirao zemljište i novac za izgradnju zgrade UN-a u New Yorku.

Današnja porodica Rockefeller radi ono što su radili potomci i drugih velikih, svojevremeno basnoslovno bogatih ljudi. I oni žive od bogatstva koje su stvorili njihovi preci, “grickajući” ušteđevinu na bankama, čekajući dividende dionica koje posjeduju u firmama kao što je Exxon i izdavajući nekretnine. Već duže od dvadeset godina nijedan Rockefeller nije osnovao novu kompaniju niti uložio novac u nove tehnologije ili proizvode, kao što su telekomunikacije, internet ili proizvodnja zdrave hrane.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća Rockefelleri su se našli u problemima. Novac koji je stizao od njihovih dionica i kamata, nije bio dovoljan. Veleljepni The Rockefeller Centar u New Yorku morali su prodati. Godine 1992. postao je jasno da Rockefelleri polako postaju “bivši” bogataši i da će u narednih nekoliko decenija njihov imetak, ali i slava polako nestati.

– Historijski, naš cilj je uvijek bilo čuvanje bogatstva, nego njegovo uvećanje, ali sada, kada nas u porodici ima stotinjak, mi se moramo bazirati na naš rast. Mi sada radimo da se vratitimo tamo gdje smo jednom bili kada je riječ o bogatstvu. Ali, da li ćemo pronaći drugi Standard Oil? Vjerovatno ne – izjavio je 1992. tada pedesetogodišnji David Rockefeller Junior.

Za Rockefellere iz milenijals generacije stižu teška vremena. Članova porodice je sve više i bogatstvo se sve više cijepa na manje dijelove. Istina, nekoliko članova porodice će i dalje živjeti dobro, no drugi će morati potražiti posao na tržištu rada, te pokušavati uvjeriti svoje radne kolege da su oni potomci najbogatijeg čovjeka svih vremena.

– S više od 150 direktnih potomaka Johna D. Rockefellera, mnogi članovi posljednje generacije ove porodice, poznate kao “peta-šesta” generacija, neće moći živjeti od porodičnog bogatstva koje presušuje, tako kažu ljudi bliski porodici. Ako znate koliko vrijedite, vi niste bogati – kaže Robert Frank, novinar uglednog WSJ, u tekstu naziva “Da li Rockefelleri još vrijede.”

Autor tvrdi da je imao priliku upoznati bogatog njujorškog bankara, koji se zakleo kako je morao posuđivati nekim članovima porodice Rockefeller.

Pouka priče o ovoj neobičnoj porodici jeste da niti jedan novac nije vječan, da će se potrošiti kad-tad, bez obzora koliko ga bilo. Čak i ako ga je svojevremeno stvorio John D. Rockefeller, najbogatiji čovjek svih vremana.

Pročitajte još