Sylvester Stallone: Zvijezda akcije odrasla u hraniteljskim porodicama

Piše: Redakcija

Sylvester Stallone je glumio u više od 54 filma. U većini njih je imao glavnu ulogu. Ne pamtimo ga samo kao glumca, već i režisera, pisca scenarija, ali i porodičnog čovjeka koji je privatni život uspio sačuvati od skandala. Statusu ikone akcionih filmova prethodio je veoma težak životni put.

Malo je filmova koji su obilježili jednu epohu i koji se svakoj novoj generaciji preporučuju kao svojevrstan kult s kojim se treba upoznati. Isto tako je malo glumaca koji su imali glavne uloge u filmovima za koje su sami pisali scenarij. Jedan od tih malobrojnih je i Sylvester Stallone. Njegova holivudska karijera počela je filmom „Rocky“, koji mu je promijenio život iz korijena. Nakon ovog filma uloge su se samo nizale, a sam Stallone je često isticao da mu nije jasno kako je postao toliko tražen glumac s obzirom na izuzetno grubo i pomalo deformirano lice. No, upravo su to tražili reditelji i producenti, i u njemu vidjeli posebnu glumačku energiju zbog koje je postao jedan od najpopularnijih akcionih glumaca u historiji američke kinematografije.

stallone4

Teško djetinjstvo

Michael Sylvester Gardenzio Stallone rođen je 6. jula 1946. godine u New Yorku kao starije dijete Franka i Jacqueline Stallone. Djetinjstvo je proveo s mlađim bratom Frankom. Otac, imigrant italijanskog porijekla, bio je frizer i kozmetičar, dok se majka bavila astrologijom, plesom i profesionalnim hrvanjem. Velike traume je doživjela tokom Stalloneovog rađanja. Naime, porođaj se zakomplicirao zbog čega su ljekari Sylvestera morali izvlačiti metalnom hvataljkom, što je dovelo do prekidanja nerva, donji, lijevi dio Stalloneovog lica je paraliziran, uključujući i dijelove usana, jezika i brade. Zbog ovih oštećenja Stallone je kasnije nerazgovjetno govorio, što mu je stvaralo svojevrstan kompleks. Međutim, ono što je on smatrao svojim hendikepom, u glumačkoj karijeri je bila prednost, budući da je za uloge heroja koje je igrao, njegov grubi lik bio idealan.

Biti glumac akcionih filmova za Stallonea je značilo ostvarenje sna, što potvrđuju brojne anegdote iz njegovog ranog djetinjstva. Od malih nogu je želio da bude superheroj, pa je ispod školske uniforme nosio herojsko odijelo. Toliko je bio zaluđen svojim snom da je jedne prilike čak, držeći kišobran u ruci, skočio s prozora kuće u namjeri da poleti. Kišobran koji je držao u ruci uspio je međutim, djelimično ublažiti njegov pad te je završio „samo“ s polomljenom ključnom kosti.
Padovi i lomovi nisu bili najteži dio njegovog odrastanja. Sylvester je, naime, imao jako teško djetinjstvo. Svađe njegovih roditelja bile su toliko česte, da je on na kraju odgajan u hraniteljskim porodicama.

– Mislim da su se ljubav i interesiranje za glumu javili iz stalnih pokušaja da privučem pažnju ljudi iz hraniteljskih porodica, stranaca koji su me odgajali – rekao je on jedne prilike.

Nakon razvoda roditelja, 1957. godine, počeo je da živi s ocem. Tokom četiri godine zajedničkog života Sylvester je izbačen iz čak 14 škola zbog nasilnog ponašanja, a kasnije je to objašnjavao činjenicom da su ga drugi učenici maltretirali zbog smiješnog govora, te da je on samo morao da se brani. Takav odnos s drugom djecom u školi podstakao ga je da počne da se bavi bildanjem, no, kako nije imao dovoljno novca da plati teretanu, mladi Sylvester je išao na obližnji autootpad i vježbao dizanjem velikih autodijelova.

stallone3

Zbog nasilnog ponašanja u školi i činjenice da ih je promijenio 14, njegovi roditelji su donijeli odluku da se preseli kod majke, koja je smatrala da će se smiriti ukoliko počne da radi. Tako je svog starijeg sina zaposlila u porodičnom salonu ljepote. Međutim, kako je pisao “Daily Mail”, Stallone je tokom svog prvog radnog dana „slučajno“ jednoj mušteriji kosu ofarbao u zeleno, što je značilo i kraj frizerskog zanimanja. Njegova majka Jacqueline je kasnije, kada je već postao poznat, govorila da je u ovom periodu njegovog života mislila da će njen sin na kraju završiti u zatvoru, djelimično opravdavajući njegovo ponašanje činjenicom da je bolovao od ADHD-a (poremećaja koji podrazumijeva nedostatak pažnje i hiperaktivnost kod djeteta).

Bavljenje bildanjem i sportom utjecalo je na to da dobije stipendiju na koledžu „American College of Switzerland“, gdje je uz studiranje radio kao trener atletike. U slobodno vrijeme je pohađao časove filmske produkcije, što ga je podstaklo da se bavi glumom i da upiše dramu na fakultetu u Miamiju.

Ostvarenje sna

Prije nego što je počeo da igra uloge koje će ga proslaviti u cijelom svijetu, Sylvester je jedno vrijeme u zološkom vrtu Central park čistio kaveze. Prvu ulogu je dobio 1970. godine, u filmu za odrasle „The Party at Kitty and Stud’s“ za koju je plaćen 200 dolara.

– Morao sam ili da prihvatim tu ulogu ili da opljačkam nekoga. Moja finansijska situacija u tom periodu je bila katastrofalna – objasnio je Sylvester, koji je nakon ove imao još nekoliko manjih, gotovo beznačajnih uloga.

Taj period svog života glumac je opisao kao jedan od najtežih kroz koje je prošao. Njegova želja da bude glumac je bila ogromna, no, niko nije želio da ga angažira, zbog čega je Stallone od vlastite supruge ukrao nakit, prodao ga i kupio kartu za New Jersey u nadi da će pronaći adekvatnu ulogu. Novac od nakita nije dugo trajao, budući da nije mogao sebi čak ni da plati smještaj, u New Jerseyju je tri sedmice spavao na autobuskoj stanici. Njegov finansijski očaj je bio toliki da je slučajnom prolazniku morao da proda čak i vlastitog psa za 25 dolara zbog nemogućnosti da mu kupi hranu.

Ključni preokret u njegovom životu desit će se tokom jednog bokserskog meča Muhammeda Alija, koji ga je inspirirao da napiše scenarij za svoj prvi film „Rocky“. Zanimljivo je da je scenarij pisao nepuna tri dana, i da je veoma brzo od izdavača dobio ponudu od 125 hiljada dolara za otkup scenarija. No, kako mu nije ponuđena i glavna uloga, uprkos velikom siromaštvu koje ga je tada snašlo, Stallone nije prihvatio ponudu. Sljedeća ponuda je iznosila 325 hiljada dolara, međutim, Stallone je odbio i nju. Na kraju, film je snimljen, ali tek nakon što mu je ponuđena glavna uloga i honorar od 35 hiljada dolara. Gotovo polovinu tog honorara Sylvester je potrošio na pronalaženje i otkup psa kojeg je prethodno prodao, a kojeg je i u filmu predstavio kao svog vjernog životnog saborca.

– Nije bitno koliko jako udaraš. Bitno je koliko udaraca možeš podnijeti i nastaviti, jer se samo tako pobjeđuje – jedna je od ključnih rečenica koju Sylvester izgovara u svom filmu prvjencu koji je zaradio gotovo 200 miliona dolara i osvojio nekoliko nagrada Oscar.

Nakon ovog uspjeha u njegovoj karijeri sve kreće uzlaznom putanjom. On je danas poznat kao glumac, režiser i pisac scenarija. Najprepoznatljiviji je po ulogama u kultnom prvjencu „Rocky“ i svim njegovim nastavcima, te hitu „Rambo“. U oba ova ostvarenja Sylvester igra glavnu ulogu. Svaka je tražila izuzetnu fizičku spremnost, zbog čega je trenirao dva puta dnevno, šest dana u sedmici. U filmu „Rambo“ Sylvester se u većini scena pojavljuje i puca iz puške, dok je u privatnom životu veliki protivnik oružja.
Posljednji dio prvog ostvarenja „Rocky Balboa“ izdao je 2006. godine, nakon duže pauze, da bi dvije godine kasnije izašao posljednji nastavak filma „Rambo“. Oba dijela su kritičari okarakterizirali previše komercijalnim.

stallone5

– Teška je odluka, ali Rocky je moja prva uloga pa bih je izdvojio kao omiljenu – rekao je Sylvester kada su ga pitali koja od brojnih uloga mu je najznačajnija.

No, kako svaka slava ima svoje lice i naličje, tako je i glumčev uspjeh sa sobom nosio zle jezike. Kako bi bacili sjenu na njegova postignuća, neki su u javnosti počeli podsjećati na njegovu prošlost. Jedan od njih je bio i njegov veliki rival Arnold Schwarzenegger. Naime, Sylvesterovi filmovi iz 70-ih i 80-ih godina su doživjeli ogroman uspjeh, dok se Arnold morao zadovoljiti ulogama Herculesa i barbarina Conana. Međutim, sitna medijska previranja i optuživanja ubrzo su prerasla u veliko prijateljstvo, koje i danas traje.

– Uvijek sam mislio da je sjajan, ali sam u tom periodu htio da ga zadavim… Zaista jesam – objasnio je Arnold kroz smijeh u jednom od intervjua.

Sylvester će ostati upamćen i kao osoba koja je 13 godina zaredom bila nominirana za nagradu „Razzie Awards“, koja je, zapravo, nominacija i nagrađivanje za sve najgore u filmu. Najveći broj nominacija je imao u kategoriji za najgoreg glumca. No, to nije spriječilo Sylvestera da širi svoje psolovno carstvo. U martu 2005. godine pokrenuo je mjesečnik naziva „Sly“. No, vjerovatno zbog činjenice što je na svakoj naslovnici časopisa bio on, te da su većinu sadržaja činili intervjui s njim, časopis je ugašen nakon samo nekoliko mjeseci izlaženja.

 Nova šansa

Za razliku od većine velikih i uspješnih zvijezda koje su sklone skandalima u privatnom životu, Sylvester je birao drugačiji put. Ženio se tri puta, i ima petero djece. godine 1974. vjenčao se sa Sashom Czak s kojom je dobio dva sina; Sagea i Seargeoha. Međutim, nakon nešto više od deset godina braka su se razveli, a smatra se da je glavni razlog tome bila njegova druga supruga Brigitte Nielsen, koju je oženio nekoliko mjeseci nakon razvoda. Od Brigette, koja je inače bila glavna ženska glumica u filmu „Rocky IV“, Stallone se razveo dvije godine kasnije, a par nije imao djece.

Nakon ovog braka, slavni glumac u svom životu pravi pauzu od deset godina, bar kada je riječ o brakovima, a mediji kao najznačajniju vezu iz tog perioda izdvajaju onu s modelom Janice Dickinson. Nakon što je 1994. godine Dickinsonova rodila kćerku za koju je glumac prvobitno mislio da je njegova, a kasnije saznao da je otac, ipak, neko drugi, odlučio je da prekine ovu vezu. Godine 1997. Sylvester se ženi treći put, ovog puta s bivšim modelom Jennifer Flavin, s kojom ima tri kćerke Sophiju, Sistene i Scarlet.

– Ovaj brak je moj novi početak. Do sada sam mislio da je moja karijera najvažnija, ali sam tokom godina naučio da je najvažnije ono što vas čeka kući, a da karijera dolazi kasnije – rekao je Stallone u jednom od intevjua i dodao da je na ovu spoznaju u velikoj mjeri utjecalo cjelokupno životno iskustvo, ali i smrt njegovog sina Sagea, koji je 2012. godine preminuo od srčanog udara.
Osim saopćenja da ga je nemili događaj izuzetno pogodio, glumac o gubitku sina nikada nije govorio, čak ni u periodu kada se u medijima nagađalo da je preminuo od prekomjerne količine narkotika.

stallone6

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti