1,K
Mnoge domaćice svakodnevno muči isto pitanje: “Šta kuhati za ručak?”, a da bismo vam olakšali donosimo vam ideje za današnji ručak. Za predjelo supa od kukuruza, za glavno jelo mađarski gulaš, a za desert pita s kupinama.
Uživajte!!
Predjelo: SUPA OD KUKURUZA
Sastojci:
- konzerva kukuruza šećerca (425 ml)
- 500 g krompira
- 200 g praziluka
- kašika putera
- 600 ml povrtnog temeljca
- 100 g neutralne pavlake
- pola vezice vlasca
- malo ulja za prženje
- prstohvat muskatnog oraščića
- so i biber
Priprema:
- Krompir ogulite, operite i izrežite na kriške, praziluk očistite i isjecite na kolutiće, a kukuruz isperite hladnom vodom i ocijedite.
- Na zagrijanom puteru tri minuta prodinstajte pola količine praziluka, dodajte kukuruz (nekoliko zrna ostavite za ukrašavanje) i krompir, promiješajte i još kratko dinstajte.
- Sipajte temeljac i pavlaku i na srednjoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta.
- Supu ispasirajte blenderom, začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem, dodajte ostatak praziluka, sitno sjeckani vlasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
- Ukrasite kukuruzom i vlascem, te servirajte.
Glavno jelo: MAĐARSKI GULAŠ
Sastojci
- 800 g junećeg buta
- 50 ml ulja
- 200 g luka
- 1 crvena svježa paprika
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica ljute paprike
- 2 čehna bijelog luka
- 500 g krompira
- so
- crni biber
- 1 list lovora
- 100 ml paradajz sosa
- 1 kašika nasjeckanog peršuna
- 1 kašičica mješavine začina
Priprema:
- Na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Zatim dodajte junetinu narezanu na kockice, pa zajedno pržite oko pet minuta.
- U posudu dodajte nasjeckani bijeli luk, crvenu mljevenu papriku, ljutu crvenu papriku, začine i sve zalijte s 800 mililitara vruće vode. Promiješajte, posudu vratite na vatru i nastavite kuhati pokriveno na laganoj vatri.
- Kad meso gotovo omekša, dodajte oguljeni krumpir narezan na kockice i kuhajte još 15-ak minuta.
- Pred kraj kuhanja umiješajte paradajz sos, vode po potrebi i još kratko prokuhajte.
Desert: PITA S KUPINAMA
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 75 g šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje
- 125 g margarina
Nadjev:
- 50 g piškota
- 500 g kupina
Preljev:
- 100 g kiselog vrhnja
- 3 kašike likera od kupine, šumskog voća …
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje
- 100 g mljevenih badema
Priprema:
- Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa sve prosijte. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom ili ručno. Ako radite mikserom na kraju ga malo i ručno miješajte da dobijete glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite na oko pola sata u frižider.
- Tijesto onda na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u dva kruga veličine koju želite da vam pite budu.
- Za nadjev stavite piškote u kesicu za zamrzavanje, pa ih usitnite uz pomoć oklagije. Mrvice rasporedite po tijestu. Kupine očistite, pažljivo operite i ocijedite, pa 400 g rasporedite po mrvicama.
- Za preljev pomiješajte kiselo vrhnje s likerom, šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bademima i prelijte po kupinama. Sada preostale kupine (100 g) rasporedite po piti.
- Pecite pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta. Kada je pečena, pustite da se ohladi u kalupu.
- Poslužite posutu sa malo šećera u prahu ili sa sladoledom od vanilije ili po želji.