Predjelo, glavno jelo i desert: Ideja za današnji ručak

Piše: Redakcija

Mnoge domaćice svakodnevno muči isto pitanje: “Šta kuhati za ručak?”, a da bismo vam olakšali donosimo vam ideje za današnji ručak. Za predjelo supa od kukuruza, za glavno jelo mađarski gulaš, a za desert pita s kupinama.

Uživajte!!

Predjelo: SUPA OD KUKURUZA

Vegan cuisine. Traditional autumn corn soup. Served with corn cobs, greens, cream. On a white marble table. Copy space top view

Sastojci:

  • konzerva kukuruza šećerca (425 ml)
  • 500 g krompira
  • 200 g praziluka
  • kašika putera
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 100 g neutralne pavlake
  • pola vezice vlasca
  • malo ulja za prženje
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber

Priprema:

  1. Krompir ogulite, operite i izrežite na kriške, praziluk očistite i isjecite na kolutiće, a kukuruz isperite hladnom vodom i ocijedite.
  2. Na zagrijanom puteru tri minuta prodinstajte pola količine praziluka, dodajte kukuruz (nekoliko zrna ostavite za ukrašavanje) i krompir, promiješajte i još kratko dinstajte.
  3. Sipajte temeljac i pavlaku i na srednjoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta.
  4. Supu ispasirajte blenderom, začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem, dodajte ostatak praziluka, sitno sjeckani vlasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
  5. Ukrasite kukuruzom i vlascem, te servirajte.

 

Glavno jelo: MAĐARSKI GULAŠ

20160205-beef-goulash-hungarian-recipe-food-lab-26-thumb-1500xauto-429586

Sastojci

  • 800 g junećeg buta
  • 50 ml ulja
  • 200 g luka
  • 1 crvena svježa paprika
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica ljute paprike
  • 2 čehna bijelog luka
  • 500 g krompira
  • so
  • crni biber
  • 1 list lovora
  • 100 ml paradajz sosa
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 1 kašičica mješavine začina

Priprema:

  1. Na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Zatim dodajte junetinu narezanu na kockice, pa zajedno pržite oko pet minuta.
  2. U posudu dodajte nasjeckani bijeli luk, crvenu mljevenu papriku, ljutu crvenu papriku, začine i sve zalijte s 800 mililitara vruće vode. Promiješajte, posudu vratite na vatru i nastavite kuhati pokriveno na laganoj vatri.
  3. Kad meso gotovo omekša, dodajte oguljeni krumpir narezan na kockice i kuhajte još 15-ak minuta.
  4. Pred kraj kuhanja umiješajte paradajz sos, vode po potrebi i još kratko prokuhajte.

 

Desert: PITA S KUPINAMA

mld105237_0310_r9j5566_vert

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 75 g šećera
  • vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 125 g margarina

Nadjev:

  • 50 g piškota
  • 500 g kupina

Preljev:

  • 100 g kiselog vrhnja
  • 3 kašike likera od kupine, šumskog voća …
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 100 g mljevenih badema

Priprema:

  1. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa sve prosijte. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom ili ručno. Ako radite mikserom na kraju ga malo i ručno miješajte da dobijete glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite na oko pola sata u frižider.
  2. Tijesto onda na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u dva kruga veličine koju želite da vam pite budu.
  3. Za nadjev stavite piškote u kesicu za zamrzavanje, pa ih usitnite uz pomoć oklagije. Mrvice rasporedite po tijestu. Kupine očistite, pažljivo operite i ocijedite, pa 400 g rasporedite po mrvicama.
  4. Za preljev pomiješajte kiselo vrhnje s likerom, šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bademima i prelijte po kupinama. Sada preostale kupine (100 g) rasporedite po piti.
  5. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta. Kada je pečena, pustite da se ohladi u kalupu.
  6. Poslužite posutu sa malo šećera u prahu ili sa sladoledom od vanilije ili po želji.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti