Njih 70 svaki dan radi u polju: Za bočicu od Chanel No.5 potrebno je više od hiljadu cvjetova jasmina i ruža

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Za proizvodnju jednog od najpopularnijih i najprodavanijih parfema svih vremena Chanel No.5 C, potrebna je zaista velika količina cvjetova. U njemu preovladavaju majska ruža i jasmin koji rastu na poljima u Pégomasu, malenom gradu na jugu Francuske. Samo za bočicu od 30 mililitara, potrebno je više od hiljadu cvjetova jasmina i ruža, piše magazin “New Yorker”. 

Od 1980. godine ekskluzivni ugovor za proizvodnju cvijeća za Chanel ima porodica Josepha Mula u Pégomasu. Polje na kojem uzgajaju cvijeće veliko je 25 hektara. Ograđeno je šljunčanom stazom koja se spaja sa seoskom cestom koja prolazi kroz zaštićenu dolinu.  Vrsta ruže koju uzgaja porodica Mul zove se Rosa centifolia (ruža sa stotinu latica). Ruža se sama po sebi smatra cvjetnom kraljicom, a ova je vrsta posebno na cijeni zbog čistog, slatkog i medenog mirisa. 

– Da je Rosa centifolia instrument, bila bi flauta – izjavio je Joseph Mul za “New Yorker”. 

Chanel N5 fragrance bottle

Foto: Unsplash

Joseph je polje ruža naslijedio od svog pradjeda, a razliku između obične ruže i one koja raste u Pégomasu vidi i zatvorenih očiju. Ta posebnost, kaže, vrijedi i za najbolje sorte vina. 

– Burgundac nije burgundac ako nije iz Bourgogne – kaže.

Za proizvodnju parfema je vrlo važno da se cvjetovi ruža u maju, kada procvjetaju procvjetaju moraju pobrati u roku od dvije sedmice. Sa svih 25 hektara, što zahtijeva veliku radnu snagu i po berbi u prosjeku naberu 37 tona cvijeća sa svojih polja.  Na imanju radi 70 sakupljačica cvjetova, a to su uglavnom žene iz Turske i četiri sakupljača u čije korpe žene stavljaju cvjetove koje su ubrale. Za jedan kilogram potrebno je ubrati otprilike od 300 do 500 cvjetova ruža.

Beračice rade u paru. Jedna od njih, Songul Ozer, izjavila je za “New Yorker” kako joj se ovaj posao više sviđa od posla sekretarice koji je prije radila.

Čim se korpe napune cvijećem, ruže se prebacuju u vreće. A čim se vreća napuni s 10 kilograma ruža ona se stavlja u kamion kojim se ruže prevoze u fabriku koja se nalazi na imanju. njihova ulja se moraju brzo izvući, prije nego što počnu fermentirati. Nakon toga slijedi dug proces tokom kojega cvijeće od roze prerasta u smeđu boju, a na kraju u ulje visoke koncentracije od kojeg se pravi miris Chanel No.5.  

 

Pročitajte još