Razglednica svijeta: Baku by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

 

Jednom mjesečno supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovoga puta nas vodi u Baku, glavni grad Azerbejdžana

Baku je džinovski miks kultura koji će vas oduševiti. Malo je prijatelja i poznanika koji su prethodno bili u Bakuu, tako da se nisam imala s kim posavjetovati i dobiti dodatne informacije i iskustva s putovanja. Baku zvuči egzotično i primamljivo, ali svakako da nije pri vrhu liste mjesta koja treba posjetiti. Ipak sam se odlučila da krenem u prijestonicu Azerbejdžana i upoznam je na svoj način. Azerbejdžan leži na raskrsnici puteva između Evrope, Azije i Srednjeg Istoka i upravo se tamo miješaju utjecaji svakog od ovih dijelova, a manifestiraju se kroz kuhinju, religiju, kulturu… Baku je mjesto gdje se prepliću historija (stari grad) i moderne tekovine (Plamene kule-Flame Towers). Najveći je grad Azerbejdžana sa 2,3 miliona stanovnika, a ujedno je i najveći grad na Kaspijskom moru. Nalazi se dvadeset osam metara ispod nivoa mora, što predstavlja najnižu tačku među glavnim gradovima svijeta. Baku je i najveći grad na svijetu smješten ispod nivoa mora. Četiri godine provedene u Rusiji su mi pomogle u Bakuu, jer, osim azerskog, stanovništvo se uglavnom služi ruskim i dosta slabije engleskim jezikom.

Ponoseći se svojom snažnom kulturom gostoprimstva, Baku postaje svojstven kao glamurozni domaćin međunarodnih događaja. Svi još pamtimo Evroviziju iz 2012., zar ne?! Relativno nizak kriminal, lokalno gostoprimstvo, blaga mediteranska klima i velika gustina kvalitetnih restorana, barova i noćnih klubova čine Baku atraktivnom destinacijom. Nekada jedna od sovjetskih prijestolnica, a danas džin koji nezaustavljivo napreduje na svim poljima. Zgrade iz doba Staljina odavno su ustupile mjesto sjajnim novim neboderima i visokim poslovnim centrima.

GRAD NAFTE I GASA

Blistava arhitektura nije sve po čemu je Baku poznat. Nafta i gas bili su blagoslov grada i njegovo prokletstvo, privlačeći priliv investicija i, uz to, veliki istraživački rad koji je rezultirao zagađenjem zraka i vode. Kada vidimo koliko nam ta bogatstva donose i odnose, zapitamo se kako možemo pomoći Planeti i sačuvati je za generacije koje dolaze! Najveće jezero na svijetu (koje je ujedno i najveće kopneno more) jeste Kaspijsko more. Prostire se između Rusije, Irana, Turkmenistana, Azerbejdžana i Kazahstana. Voda u jezeru je slana. Baku je najveći grad koji je smješten na obali Kaspijskog mora. Velika je dilema godinama, da li je riječ o jezeru ili moru. Dok jedni zastupaju stav da je riječ o najvećem jezeru na svijetu, drugi smatraju da je to najveće zatvoreno more. Kaspijsko jezero ima prirodne resurse naftu  i zemni plin, pa je to bio ujedno i razlog što status jezera godinama nije bio riješen.

Ovo jezero kroz historiju je uglavnom bilo podijeljeno između dva carstva: Ruskog i Persijskog, odnosno kasnije SSSR-a i Irana. Ali, nakon raspada Sovjetskog Saveza, 1991. godine, predstavljalo je kamen spoticanja u međunarodnim odnosima. Rusija, Iran, Turkmenistan, Azerbejdžan i Kazahstan nisu mogli duže od dvadeset godina da se dogovore kako da dijele ovo zajedničko blago, a najvažnija prepreka im je upravo bila sama definicija, da li je riječ o  jezeru ili moru.

Azerbejdžan je poznat pod nadimkom „Zemlja vatre“.  Postoji više vjerovanja o porijeklu ovoga naziva. Prema historičarima, ovaj nadimak datira još od stare religije zoroastrizma, dakle, prije nove ere. Ova religija ogromnu važnost pridaje ideologiji vatre. Drugi su, ipak, mišljenja da naziv „Zemlja vatre“ dolazi zbog velikih rezervi ulja i gasa koje ova država posjeduje. Postoje određena mjesta gdje se prirodni gas na površini pojavljuje kao vatra i konstantno gori, kreirajući jedinstven prizor karakterističan za ovaj prostor.

Prije otkrića nafte i zemnog gasa, Baku je bio uspavan gradić. Nakon što je, 1846. godine, otkrivena nafta, grad je narastao: izgrađeni su veliki bulevari i zgrade, kako bi oponašali Pariz.  Zahvaljujući dijelom Evroviziji i novcu od nafte, Baku je danas mješavina njegovog drevnog duha i prostranog modernog grada s futurističkim zgradama.

 ZNAMENITOSTI

Plamene kule (Flame Towers) predstavljaju novi projekt firme: „Diaholding“. Inspiracija za izgradnju ovog kompleksa je došla iz narodnog vjerovanja stanovnika i veličanja vatre kao pojave koja je bila dugo zastupljena u Azerbejdžanu, tako da grupna forma tornjeva odaje utisak kolosalnog vječnog plamena za moderni Baku (znak Ahura Mazde u Zoroastrizmu Azerbejdžana i Azerbejdžana kao rodno mjesto proroka Zoroastera). Ove kule izgrađene su 2011. godine i danas predstavljaju simbol modernog Bakua, ali i modernog Azerbejdžana. Visina najvišeg tornja je 182 metra. Ove tri kule se nalaze na uzvišenju iznad grada. Upravo ove kule ukazuju na ljubavnu vezu Azerbejdžana s vatrom i na borbu stare i nove kulture. Karakteristično za njih jeste da je jedna kula stambeni kompleks, druga kula je poslovni, dok se u trećoj nalazi hotel Fairmont Baku. Izgradnja hotela Fairmont Baku završena je sredinom 2011. godine. Jedna od najinteresantnijih stvari u vezi s kompletnim projektom jeste što fasade kula, zapravo, predstavljaju kolosalne displeje. Naime, primjenom 10.000 LED lampica, u saradnji s njemačkom kompanijom „Osram“, otvorila se mogućnost projektovanja najrazličitijih prizora na fasadama kula. Uvečer poseban utisak ostavlja azerbejdžanska zastava, koja krasi ove plamene kule.

Ukoliko imate vremena dok šetate po centru posjetite Palatu Shirvanshah, koja je sagrađena u 15. vijeku, a uključuje džamiju, hamam i mauzolej, kao i čuveni Maiden Tower sa sjajnim pogledom na grad. Vrijedni posjete su Muzej tepiha  (pošto je ova zemlja poznata po izradi tepiha) i Nacionalni historijski muzej. Jedno od najljepših šetališta u Bakuu je uz Kaspijsko more uz koje se nalaze brojni parkovi.

Ukoliko budete imali jedan slobodan dan više i riješite da vidite i unutrašnjost Azerbejdžana, predlažem vam da posjetite četiri najveće atrakcije u blizini Bakua. Prvo su blatni vulkani, koji nastaju kada džepovi podzemnog plina istisnu svoj put na površinu. Drugo mjesto koje možete posjetiti su petroglifi u Gobustanu, u kojima se nalazi 6.000 kamenih slika starih do 40.000 godina. Zatim posjetite Ateshgah, hram koji je korišten kao hinduističko, sikhijsko i zoroastrijsko mjesto bogosluženja (sada je centar Zoroastrijancima). I kao četvrto mjesto vam preporučujem posjetiti  Yanar Dag (“goruća planina”), gdje ćete vidjeti prirodni plin koji poput požara bukti u padini. Cijena ovog izleta je od 30 do 40 dolara po osobi, dok je za djecu besplatno.

Budući da nisam u mogućnosti da unaprijed planiram putovanja i da se za odlazak na većinu destinacija odlučujem u posljednjem trenutku zbog kalendara obaveza koji se mijenja iz dana u dan, u Baku sam letjela iz Beograda, s presjedanjem u Istanbulu. Druga varijanta je let s nekom od low cost kompanija iz Budimpešte direktno u Baku. Potrebno je da na vrijeme rezervirate svoj let, a do Budimpešte stižete svojim autom ili autobusom. Sve popularniji je i kombi prevoz, koji garantira brži transfer. Ovo je jedna od rijetkih destinacija gdje vam neće biti žao za svaki dinar koji ste izdvojili da zadovoljite svoj hedonizam, jer je nivo usluge, ljubaznosti i tradicionalnog azerbejdžanskog gostoprimstva uistinu zapanjujući.

POREĐENJA S PARIZOM

Moja preporuka hotela sa 5 zvijezdica: „Four seasons hotel Baku“, „Fairmont hotel Baku“ i „Boutique19 hotel Baku“. Cijena dvokrevetne sobe je od 110€ do 250€ po noćenju. Preporuka hotela sa 4 zvijezdice: „Winter park hotel Baku“, „Shah palace Baku“ i „Promenade hotel Baku“. Cijena dvokrevetne sobe u ovim hotelima je od 60 do 90€ za noć.

Preporuka za hotele s tri zvijezdice: „Citrus boutique hotel“ i „Tourist hotel Baku“. Cijena noćenja za dvokrevetnu sobu je od 20€ do 50€ za noć.

Hotel „Butique 19“ je luksuzni hotel s perfektnom lokacijom. Udaljen je 200 metara od Maiden Towera i 400 metara od džamije Muhammad. Zaista sam uživala boraveći u ovome hotelu. Posebno mi se dopao doručak, a uglavnom se služe specijaliteti italijanske i mediteranske kuhinje. Osoblje je ekstremno ljubazno i spremno za pomoć na svakom koraku. Osim azerskog, govore engleski, turski i ruski jezik. Ovaj hotel je visoko rangiran i odlično ocijenjen od turista s akcentom na izvanredan odnos cijene i kvaliteta. U hotelu imaju i prelijepi bazen pored kojeg vam mogu servirati doručak. Ukoliko odaberete ovaj hotel, sigurno nećete pogriješiti. Ako želite da se lijepo provedete na ovoj destinaciji za malo novca, nikako ne birajte dolazak u toku zimskih meseci. Ne samo zato što je hladno, već zato što Baku bez Sunca ostavlja potpuno drugačiji utisak.

Koliko god da mi se Baku svidio, mislim da nije na mjestu poređenje prijestolnice Azerbejdžana sa prijestolnicom Francuske. Baku jeste na momente jako moderan i skup grad, s lijepom arhitekturom i luksuznim restoranima, ali svako ko ga je uporedio s Parizom vjerovatno nikada nije bio u Parizu ili je bio u prolazu na nekoliko dana.

Shopping u Bakuu vam ne preporučujem. Postoji nekoliko tržnih centara gdje možete naći originalnu brendiranu garderobu, ali su cijene jako visoke. Neke stvari na popustu od 70 posto koštaju više nego u evropskim prijestolnicama. Suveniri su raznovrsni i po centru je mnogo prodavnica gdje ih možete pronaći. Ono što sam primijetila jeste da u samom centru ne postoje marketi, trafike niti bilo kakve manje prodavnice gdje možete kupiti neku hranu ili piće ukoliko se ne odlučite da sjedite u nekom od restorana i kafića. Jako je loš izbor i brze hrane, a popularni „bussiness lunch“(ručak serviran kao švedski sto po pristupačnim cijenama) karakterističan za ova područja, gotovo da nećete naći. Azerbejdžanska hrana impresionira i najizbirljivije, a uključuje veličanstven miks Persije, Srednjeg Istoka i Istočne Evrope. „Sumakh“ je jedan od restorana koji biste trebali posjetiti. Šef Farid Tarverdijev priprema sjajna tradicionalna jela, a treba izdvojiti janjeći kebab i pilav. Završite obrok sa stilom i probajte baklavu ili šekerburu uz čaj.

Restoran „Nakhchivan“ je jedno od najromantičnijih mesta u Bakuu. Poseduje i VIP sobe s ekstravagantnim slikama i tepisima poznatih azerskim umjetnika. Poznat je po ukusnim pilavima i nudi čak petnaest vrsta ovog jela bez kojeg se ne može zamisliti obrok u Azerbejdžanu. „360 Bar“ i „Sky Griil“  su mjesta koja sam posjetila za vrijeme mog boravka u Bakuu. „Sky Grill“ se nalazi na 24. spratu hotela „Hilton“. S terase se pruža predivan panoramski pogled na grad. Uživajte u odličnim biftecima i sjajnom izboru vina. Nakon večere možete uživati u koktelima u „360 Baru“, koji se nalazi sprat iznad restorana. Predivan pogled na Kaspijsko more, izuzetan ambijent, ukusna hrana vas neće ostaviti ravnodušnim. Ako ste ljubitelji ribe, „Derya fish house“ je mesto za vas.

Viza za Azerbejdžan košta 20 dolara. Predlažem vam da vizu izvadite unaprijed, a možete se prijaviti putem interneta. Obrada registracionog formulara traje tri dana. Postoji i druga vrsta vize koja se brže dobija i zovu je „urgent viza“, ako platite dodatnih 30 dolara, možete je dobiti u roku tri sata. Možete ostati u zemlji do deset dana prije nego što se budete trebali registrirati u policiji i unijeti adresu mjesta gdje boravite (potrebna vam je samo jedna adresa i ne morate ostati tokom cijele posete). Većina hotela i hostela pomoći će vam u tome. Nakon registracije, dobit ćete pravo da ostanete i punih 30 dana u zemlji, koliko turistička viza obično dopušta.

 

 

 

Pročitajte još