Kornjača povrijeđena u požaru, dobija novi oklop

Piše: Redakcija

Jedinstvena priča o jednoj kornjači pogođenoj vatrom nadahnjuje nove načine zbrinjavanja ozlijeđenih i rehabilitacije životinja.

Sve kornjače dijele jedinstveno anatomsko svojstvo oklopa.  Kornjače se ubrajaju u gmazove i bile su na Zemlji još prije nego što su se razvili veliki dinosauri. Sposobnost prilagođavanja kornjača, čiji su najbliži srodnici krokodili i ptice, osigurala im je postojanje do današnjih dana.

Sve kornjače se odlikuju koštanim oklopom koji je u životinjskom svijetu jedinstven. Sastoji se od leđnog (karapaks) i trbušnog (plastron) dijela, koji su međusobno spojeni svojevrsnim koštanim “mostom”. U svom donjem dijelu oklop je masivne koštane građe, koji se razvio od kićme, rebara i karličnih kostiju. Preko tog koštanog sloja nalazi se sloj kože. Kod kornjača s tzv. mekanim oklopom je taj sloj kožast, dok se kod ostalih vrsta preko kože razvio tipičan pločasti oklop građen od keratina. Svaka kornjača se oslanja na svoj oklop radi zaštite od grabežljivaca, lovaca i okoliša.

Ovu kornjaču pronašao je na samrti smrti veterinar hirurg dr. Rodrigo Rabello, zvani Thor, nakon što je buraška vatra potpuno uništila njen zaštitni pokrivač.

Proživjela je užasan požar, te je uslijed toga patila od upale pluća, gladi 45 dana, gotovo smrti i što je najočitije, izgubila 85% svog zaštitnog oklopa. Kornjača je zbog toga dobila ime Freddy, po liku oštećenog vatrom Freddy Krueger.

Pošto se oštećeni oklop ne može ponovo obnoviti, Freddy se suočio sa dugotrajnim invaliditetom bez svoje tvrde vanjske ljuske. Ipak, ‘Animal Avengers’, samozvana grupa dobrovoljaca i specijalista iz Brazila, koju čine dr. Rabello i tri druga veterinara, stomatološki hirurg i 3D dizajner, odlučno su promijenili to.

Tim je izgradio ime za sebe pomažući drugim životinjama da ponovo dobiju funkciju pomoću 3D štampanja. Najznačajnije su dizajnirale i ispisale niz protetskih kljunova za papige i guske.

Jedan od veterinara, dr. Roberto Fecchio, objasnio je da su se okupili kao prijatelji zbog zajedničke ljubavi prema životinjama i nauke.

Ubrzo su shvatili da mogu „obaviti neki izvanredan posao koristeći vrhunsku tehnologiju kako bi vratili granice brige za osakaćene životinje koja spašavaju životinje dajući im prilagođene proteze“.

Tim je u početku proučavao i mjerio druge oklope kornjača. Na kraju su odlučili 3D ispisati novi oklop za Freddyja, koristeći plastiku dobivenu kukuruzu i ispisati oklop u nekoliko komada.

Cicero Moraes, “Hulk”, koristio je fotografije drugih kornjača i dizajnirao gotovo “razbijenu” 3D štampani oklop u četiri pojedinačna komada. On je rekao:

– Za dizajn trupa uzeo sam niz slika iz svih Freddyjevih uglova, kao i fotografije zdrave kornjače koje bih mogao da uporedim. Potom sam rekonstruisao 3D računalni model snimanja kompletne ljuske koristeći tačna mjerenja kornjače.

Zatim je zubni hirurg dr. Paulo Miamoto, pod nadimkom “Vision”, upotrijebio stolni 3D štampač i isprintao školjku u četiri dijela dizajnirana da se zajedno povežu oko Freddyja. Postupak je bio dug, od kojih je jedan komad trajao 50 sati za ispis, a kasnije je sastavljen poput slagalice.

Hirurg, “Iron Man”, Roberto Fecchio integrirao je protezu u Freddvjev preživjeli oklop.

Nakon što je izgrađen novi oklop, zatražili su od brazilskog umjetnika Jurija Caldera da naslika bijelu, običnu 3D otisnuti oklop za što realniji efekat. Ipak, grupa je prvo provela istraživanje kako bi pronašla boju koja ne bi nanijela štetu Fredovom zdravlju. Završni dodir za oklop su korištene pirodne boje i dizajni, karakteristični za kornjače.

Iako je Freddyju bila potrebna kratka operacija za pričvršćivanje oklopa, danas je vratilo punu pokretnost ispod svog novog trupa. Izgleda kao svaka druga kornjača i vodi sretan život u svom domu s jednim od Osvetnika životinja, veterinarom dr. Rodrigom Rabellom.

Prevela: L.B.

Pročitajte još