Mehriban Aliyeva u isto vrijeme je prva dama i premijerka Azerbejdžana: Doktorica se pronašla u politici  

Piše: L. B.

Mehriban Aliyeva je prva dama Azerbejdžana od 2003. godine, a 2017. njen suprug ju je imenovao i za potpredsjednicu zemlje. Rođena je 24. oktobra 1964. u porodici intelektualaca, u glavnom gradu Azerbejdžana – Bakuu.

Od 1988. do 1992. Alijeva je radila u Državnom istraživačkom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka u Moskvi. Doktorirala je 2005. godine, nakon odbrane teze na temu “Pitanja eutanazije i humanizma u medicini”.

Kada je imala samo 19 godina, 1983. godine, udala se za Ilhama Alijeva.

U drugoj polovini 1990-ih je osnovala Fondaciju prijatelja kulture Azerbejdžana, a zatim i časopis “Heritage”, koji izlazi na tri jezika radi promocije azerbejdžanske kulture.

Ona je također UNESCO ambasador dobre volje i ambasador dobre volje ISESCO-a. Njen suprug je 2003. godine postao predsjednik, a 2004. Mehriban Alijeva je osnovala Fondaciju Hejdar Alijev.

Politički put

Od 2004. Aliyeva je član Političkog odbora Partije Novi Azerbejdžan. Zatim je izabrana za zamjenika predsjednika Partije, a njen suprug ju je imenovao za predsjednika Organizacionog komiteta za 1. Evropske igre u Bakuu.

Aliyeva je dobila nekoliko nagrada i priznanja, uključujući rusku međunarodnu nagradu Zlatno srce i francusku Legiju časti.

Mnogima se njeno imenovanje nije dopalo

Ilham Aliyev je 21. februara 2017. imenovao Mehriban Aliyevu na novu poziciju prvog potpredsjednika. Isa Gambar, opozicioni političar i direktor Centra za nacionalne strateške studije, rekao je da je sramota što je šef države napravio vještačku funkciju i na nju imenovao svoju suprugu.

Turska “Fox TV” kritikovala je imenovanje Mehriban Aliyeve na tu funkciju i njeno emitovanje je odmah ugašeno u Azerbejdžanu. Turske vlasti su kaznile tursku radio-emisiju koja je ismijavala imenovanje.

Pročitajte još