Zdravlje: Razvijanje bebinog čula vida

Piše: Redakcija

Svake minute kad su budne, bebe napreduju, čuju zvukove, osjete mirise i razvijaju svoja čula. Za razliku od čula sluha, koje se kod bebe potpuno formira do dobi od mjesec, vid se razvija postupno i sporije. Da bi dijete vidjelo kao odrasla osoba, to će postići u dobi od sedam mjeseci. Novorođenče se rađa formiranog čula vida, ali njegov mozak nije dovoljno zreo da analizira slike niti da šalje poruke oku o onome što vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i bebin vid.

 

Prve sedmice

Beba vidi samo ono što joj je pred nosom, na nekoliko centimetara od nje. Dakle, može registrirati crte lice majke kada je ona drži u naručju i kada joj približi lice. Razaznaje svjetlost, oblike i pokrete, ali joj je slika još mutna i nejasna.

Nakon mjesec

Beba još ne može koordinirano koristiti oba oka, pa se često događa da svako oko zasebno gleda. Većina roditelja se uplaši misleći da im je dijete razroko, međutim, to je sasvim normalna pojava. Do kraja prvog mjeseca ili sredinom narednog bebine oči će uspjeti uskladiti s mozgom i ona će moći usmjeriti pogled na neki predmet s oba oka.

 

Poslije dva mjeseca

Iako bebe raspoznaju boje od rođenja, ali samo kontrastne (crno-bijelo, žuto-plavo), s vremenom se saradnja očiju i mozga poboljšava pa će beba biti u stanju razlikovati čak i boje sličnih tonova kao što su narančasta i crvena. U ovom uzrastu savjetuje se vježbanje: pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, pričajte joj i pjevušite, to pomaže razvoj čula vida i sluha.

Tri do četiri mjeseca

Beba poseže za predmetima, mada ih još ne uspijeva dohvatiti, jer ne može uskladiti pokrete ruku. Treba iskazati strpljenje, u ovom uzrastu intenzivno se usklađuju pokreti očiju s pokretima ruku, tako da će ubrzo pokazivati neopisivu sreću kada uhvati igračku. Pomozite joj igrajući se s njom, ponudite joj zvečku jarke boje i pričekajte da je uhvatiti. Primijetit ćete da beba počinje grabiti sve što joj padne pod ruku. Sve su to znaci da koordinacija između mozga, očiju i pokreta ruku napreduje.

 

Peti mjesec

Do sada je pokušavala dohvatiti samo krupne predmete, a sada počinje primjećivati i sitnije. Osim toga, prepoznaje predmete koje je vidjela ranije, raduje se kada ugleda omiljenu igračku. Ona sada zna da predmeti postoje i kada nestanu iz vidnog polja. Zbog toga bebe u ovom uzrastu vole igru ​​”gdje je beba?”. Stavite bebi peškir preko glave, i govorite gdje je beba, kad ga beba skloni, obradovat će se što je ponovo vidjela mamu.

 

Sedmi mjesec

Bebin vid se do te mjere razvio da ona jasno vidi ljude i predmete u svojoj okolini, ali ne i na velikoj udaljenosti. S obzirom na to da se njen svijet svodi na događanja u  neposrednoj blizini, ta joj vještina nije potrebna. Ona će se postupno razvijati, a u dobi oko prvog rođendana, dijete će biti u stanju prepoznavati bliske osobe, čak i s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

 

 

 

Pročitajte još