Tokom hladnijih dana ništa bolje ne okrepljuje dušu i tijelo od tople i ukusne čorbice, stoga vam predlažemo neodoljive recepte s hranjivim i zdravim namirnicama
Domaća pileća čorba s povrćem
Sastojci:
2 bataka
150 g graška
150 g kukuruza
2 mrkve
2 krompira
2 lista lovora
biber u zrnu
1,5 dcl mlijeka
2 kašičice kukuruznog brašna
začini, so
1 kašičica senfa
Priprema:
U slanoj vodi obarite batake, pa meso odvojite od kosti i isjeckajte na kockice. U istu vodu dodajte grašak, mrkve izrezane na kockice i kukuruz. Od začina dodajte jedan do dva lista lovora, desetak zrna bibera i mješavinu začina, pa sve stavite da se kuha 15-ak minuta. Dodajte još dva krompira isjeckana na kockice, isjeckane batake i sve zajedno kuhajte. U čaši razmutite dvije kašičice kukuruznog brašna, kašičicu senfa i 1,5 dcl mlijeka, pa sipajte u čorbu koja se lagano kuha uz stalno mijšanje. Posolite po želji. Pustite da ponovo provri i pileća ragu čorba je gotova.
Paradajz čorba
Sastojci:
2 kašike putera
1 manji crni luk
1 konzerva paradajz pelata
4 šolje pileće ili povrtne bistre supe
1 šolja pavlake za kuhanje
2 parčeta većeg tosta
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike parmezana
1 kašičica sjeckane svježe majčine dušice, so, biber
Priprema:
U velikoj šerpi otopite puter, pa na njemu propržite isjeckani luk šest-sedam minuta na srednje niskoj temperaturi, samo dok ne postane mekan i blago ne potamni. Zatim dodajte paradajz i supu pa pustite da proključa, a potom smanjite temperaturu i pustite da se polako kuha 15 minuta. Sklonite s vatre, te u blenderu sve sameljite dok ne postane potpuno glatko. Zatim pavlaku za kuhanje sipajte u manju zdjelu, pa u nju dodajte malo čorbe. Promiješajte, pa čitavu tu pavlaku sipajte u čorbu, konstantno miješajući. Začinite po ukusu. Da napravite krutone, isjeckajte tost na kockice pa ih ubacite u zdjelu s maslinovim uljem, parmezanom i majčinom dušicom, a onda ih pecite na 180 Celzijevih stepeni dok ne potamne.
Miks povrća
Sastojci:
2 prase
1 mrkva
1 celer
1 tikvica
1 veza peršuna
2 kašike maslinovog ulja
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 grančica svježeg ruzmarina
400 g bijelog graha
4 šolje povrtne supe
1 šolja riže dugog zrna
30 g parmezana
Priprema:
Prasu očistiti i isjeckati na kockice. Isto uradite i s mrkvom, celerom i tikvicom. Makazama peršun isjeckajte na male komade. Stavite ulje, celer, mrkvu i peršun u šerpu pa kuhajte na laganoj vatri deset minuta, povremeno miješajući. Dodajte prasu, tikvicu i paradajz pa kuhajte još deset minuta. Ubacite ruzmarin, grah i supu, te ostavite da provri. Kada provri, dodajte rižu i kuhajte 15-20 minuta. Kada je sve skuhano, polovinu supe ubacite u blender pa vratite u šerpu i promiješajte. Na kraju narendajte parmezan i prelijte sve s malo maslinovog ulja.
Krompir čorbica
Sastojci:
2 srednja krompira
1/4 šolje putera
2 srednje prase
2 čehna bijelog luka
2 šolje pileće supe
1/2 šolje mlijeka
1/2 šolje kisele pavlake
1 šolja rendanog trapist sira
so, biber
Priprema:
Zagrijjte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Krompire dobro oribajte žicom, obrišite i izbodite na nekoliko mjesta viljuškom. Stavite ih direktno na rešetku u rerni i pecite dok ne postanu jako mekani, otprilike jedan sat. Ostavite da se ohlade. Puter otopite u šerpi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte isjeckanu prasu i bijeli luk, začinite solju i kuhajte desetak minuta. Dodajte supu i još dvije šolje vode, pa sačekajte da provri. Kuhajte dok prasa ne postane jako mekana, približno 20 minuta. Kada su se krompiri ohladili, presijecite jedan napola, kašikom vadite sredinu, pa je isjeckajte na kockice. Koricu krompira također isjeckajte, sve ubacite u lonac, malo prokuhajte, a potom sameljite u blenderu dok ne postane kremasto. Zatim vratite u šerpu, stavite na srednje jaku temperaturu pa ubacite pomiješano mlijeko i pavlaku, zajedno s 1/2 šolje trapista. Sve dobro promiješajte, pa začinite po ukusu.
Krem čorba od špinata
Sastojci:
1 mali crni luk
2 mrkve
1 korijen peršuna
1 komad korijena celera
1 čehno bijelog luka
2 manja krompira
100 g svježeg špinata
so i biber
Priprema:
Crni luk usitnite pa stavite s uljem i puterom u šerpu. Dinstajte dok luk ne omekša uz povremeno dodavanje vode i miješanje. U međuvremenu, ogulite mrkvu, celer i peršun pa sve sitno isjeckajte, da se što brže skuha. Kada je luk omekšao, dodajte mrkvu, celer i peršun pa kratko propržite uz stalno miješanje. Bijeli luk sitno narežite pa dodajte u šerpu i pržite tek toliko da pusti aromu. Dodajte litar i po vode i nastavite s kuhanjem. Krompir ogulite pa isijecite na kockice, što sitnije da bude što prije skuhan. Dodajte krompir u čorbu, poklopite, ali ne skroz, pa kuhajte dok krompir ne omekša. Kada je krompir omekšao, začinite čorbu solju i biberom pa dodajte opran špinat. Poklopite i kuhajte tri-četiri minute pa sklonite sa šporeta. Čorbu izmiksajte štapnim mikserom ili prebacite u blender pa izblendajte do kremaste teksture. Vratite na ringlu još minut ili dva, dok ne provri pa sklonite s vatre.