Japanska princeza Mako, nakon što je zbog ljubavi s pučaninom izgubila krunu: Moram da vodim svoj život

Piše: Redakcija

Da prave i iskrene ljubavi postoje potvrđuje japanska princeza Mako, koja se zbog svog izabranika odrekla čak i krune. Iako ju je advokat Kei Komuro (25) zaprosio još 2013.godine, japanska princeza Mako (25) tek je 4. septembra objavila zvaničnu vijest o zarukama, najavila skoro vjenčanje i odlazak s dvora. A s dvora mora otići jer tako nalaže strogi zakon prema kojem žene iz japanske carske porodice udajom za građanina gube plemićku titulu. Na konferenciji za novinare, princeza je otkrila da je kod njenog izabranika očarao osmijeh kao sunce.

FILE - In this Nov. 3, 2011, file photo, Japan's Prince Hisahito, wearing a traditional ceremonial attire, is accompanied by his parents, Prince Akishino, Princess Kiko, his sisters Princess Mako, left, and Princess Kako, right, after attending "Chakko-no-gi" ceremony to celebrate his growth and the passage from infancy to childhood, at the Akasaka imperial estate in Tokyo. Princess Mako, the granddaughter of Emperor Akihito, is getting married to an ocean lover who can ski, play the violin and cook, according to public broadcaster NHK TV. The Imperial Household Agency declined to confirm the report Tuesday, May 16, 2017. (AP Photo/Issei Kato, Pool, File)

mako2 mako3 mako4

-Još od ranog djetinjstva sam svjesna da ću izgubiti kraljevski status kad se budem udala. Iako sam vrijedno radila kako bih pomogla caru i trudila se da ispunim svoje dužnosti kao član kraljevske porodice, koliko je to god bilo u mojoj mogućnosti, ipak moram da vodim svoj život – kazala je princeza, najstarija unuka cara Akihita.

Prije nego što se zaposlila u jednom muzeju u Tokiju, u kojem priprema i doktorat, Mako je studirala historiju umjetnosti i muzeologiju u Edinburghu, Dublinu i Lesteru.

Pročitajte još