Ljubica Katava Crnogorčević, Loto djevojka o majčinstvu: Iris je ljepša od svega što sam ikada zamislila

Piše: Redakcija

Ljubica Katava Crnogorčević, naša poznata Loto djevojka ovog ljeta rodila je svoje prvo dijete, kćerkicu Iris. Dolazak kćerke promijenio je Ljubicinu svakodnevicu, u kojoj mlada mama neizmjerno uživa.

– U trudnoći sam zaista uživala i ništa mi nije bilo teško. Izbjegavala sam razgovore o trudnoći i porođaju sa ženama koje su prošle kroz sve to, jer sam bila svjesna činjenice da svako ima svoje iskustvo i da bih time samo mogla da se opteretim nekim negativnim stvarima i stvorim sebi strah koji mi nikako ne može pomoći. Za sva moja pitanja tu je bio doktor koji mi je vodio trudnoću i rješavao sve moje nedoumice. Strah sam osjetila tek kada sam pošla da se porodim jer sam brinula da li će sve proći kako treba i hoće li beba biti dobro. Sada, kada se sve završilo kako treba, drago mi je što sam bez razloga brinula – kaže Ljubica za “Azru”.

Kakav je bio osjećaj kada ste je prvi put ugledali i uzeli u naručje?

– Bilo je mnogo suza radosnica jer u tom trenutku ne možeš da vjeruješ da konačno možeš da uzmeš svoje dijete u naručje i dodirneš ga. Od momenta kada sam saznala da ću roditi kćerku, svakog dana sam zamišljala kako će izgledati, da li će ličiti na supruga ili mene, koje boje će joj biti oči, kosa i slično. I onda kada je došao taj trenutak da se konačno „upoznamo” shvatila sam da je ona ljepša od svega što sam zamišljala.

 Čije savjete o roditeljstvu najradije prihvatate?

– Najviše slušam savjete svoje majke, jer je ona žena koja je rodila i odgojila moja dva brata, sestru i mene, i svakom od nas se maksimalno posvetila i izvela nas na pravi put. Uz očevu pomoć, naravno.

 Ko Vam najviše pomaže u brizi o kćerki?

– Stvarno se ne mogu požaliti da mi fali pomoć. Uz bebu smo najviše suprug i ja, ali uvijek kada zatreba, tu su i naši roditelji, braća i sestre.

 Je li Vas majčinstvo promijenilo i u čemu najviše?

– Još ne primjećujem neke velike promjene. To da sam postala odgovornija i zaštitnički nastrojena ne smatram promjenom koja se desila nakon porođaja već nečim na šta sam bila spremna onog trenutka kada sam sa suprugom poželjela da se ostvarim u ulozi roditelja. Ne mogu reći ni da sam zbog majčinstva zapostavila brigu o sebi i svom izgledu, već samo da sam je uskladila sa svojim obavezama prema djetetu, koje su, ipak, na prvom mjestu.

Jeste li od onih mama koje za svoju curicu već sad nagomilavaju i kupuju sve lijepe stvarčice?

– Stanje je još podnošljivo s obzirom na to da Iris još nije napunila dva mjeseca i da nisam imala previše slobodnog vremena za kupovinu. Ali, kada mi se nešto baš dopadne, ne mogu da odolim i da joj ne kupim. Mada, moram priznati da je suprug u tim situacijama „gori” od mene.

Ljubica4

 Koliko ste morali promijeniti svoje svakodnevne životne navike?

– Moram se pohvaliti da je Iris zaista dobra beba s kojom nemamo nikakvih problema na koje se „žali” većina roditelja. Ne budi se često po noći, mirna je kada izađemo napolje i slično. Tako da sam uspjela da se bez problema organizujem oko novih obaveza, a da pritom ne uskratim sebi sve ono na šta sam navikla i prije trudnoće. Za sada stižem sve i ne osjećam da mi bilo šta nedostaje.

 Kako njegujete svoje tijelo nakon porođaja, na šta posebno obraćate pažnju?

– I prije trudnoće sam bila ovisna o raznim preparatima za njegu kose i kože tako da je to u trudnoći i poslije porođaja samo ojačalo. Smatram to svojim užitkom i nije mi problem da odvojim vrijeme za nešto nakon čega ću se osjećati bolje. Uskoro planiram i da se vratim treninzima koje sam prekinula kada sam saznala da sam trudna, iako sam već vratila kilažu koju sam imala prije trudnoće.

 Ko je birao ime za bebu?

– Suprug i ja smo zajedno izabrali ime i stvarno nije bilo nikakve dileme ni kod njega ni kod mene. Prije nego što smo se sjetili imena Iris imali smo nekih drugih imena u opticaju, ali smo ih odbacili čim nam je ovo palo na pamet. Prva asocijacija kod imena Iris je cvijet, ali pravo značenje je duga. Mada je kod nas presudno bilo samo ime koje je lijepo i nije toliko često.

 Parovi koji dobiju prvo dijete obično ističu kako dolazak novog člana porodice ojača brak. Koliko je odnos između Vas i supruga Dejana promijenjen nakon dolaska Iris?

– Roditeljstvo nas je promijenilo u smislu da mnogo više razgovaramo, savjetujemo jedno drugo i ozbiljnije pravimo planove za budućnost. Iako smo i do sada bili jedno drugom podrška, osjećam da je to sada još jače izraženo.

Pročitajte još