Sve miriše na nju: “Teške” posljedice Yoge

Piše: Redakcija

Piše: Sanja Šarić

Da mi je neko rekao da ću u 51. moći više s tijelom nego u 31. i 41., ne bih mu zaista vjerovala. Lijepo je imati lijepo tijelo, ali je još ljepše upoznati ga, njegovati ga, ali ne samo izvana

 

Ako ste bar jednom s interesovanjem pomislili na Yogu, samo je pitanje trenutka kada ćete je početi prakticirati. Kada mi je bilo 14 godina, u naše susjedstvo je doselio čovjek koji je prakticirao Yogu. Sjećam se da sam se zaustavljala pored njegovih vrata i osluškivala, ne bih li nešto čula, zamišljala kako stoji na glavi i kada bih ga srela, gledala bih u njega i tražila neke “posljedice” Yoge. Ništa nisam našla, ni vidjela, osim što je bio veoma vitalan i smiren. Pazite, to su zaista “teške” posljedice Yoge.

KAKO ISPRAVNO DISATI

Sada, u svojoj 51., često moram pokazati ličnu kartu, jer mi ne vjeruju koliko mi je godina, i to je najbolja reklama onoga čime se bavim. Da mi je neko rekao da ću u 51. moći više s tijelom nego u 31. i 41., ne bih mu zaista vjerovala. Lijepo je imati lijepo tijelo, ali je još ljepše upoznati ga, njegovati ga, ali ne samo izvana. Naše tijelo je pokazatelj naših misli, naših uvjerenja i onoga čime ga hranimo.

Yoga je disciplina tijela i uma i kada postavim pitanje studentima koji su prvi put na času, zašto su došli, velika većina odgovori, da nađu mir. Malo bih to korigirala, da se miru vrate, jer nigdje nije otišao, kao ni radost, sreća, zdravlje, ljubav. Sve je tu u nama, samo umjesto da sve to “tražimo” odlučimo da to “odaberemo” i ponovo živimo, isto kao što smo živjeli kada smo bili djeca. Spontano, rasplesano, raspjevano, sretno, radosno.

Kako?

Kada udružimo i pokrenemo tijelo i um, sve što je u nama, pa tek onda idemo “van nas”. Jer samo ono što imamo možemo dati i dobiti.

Yoga nas najprije uči kako da ispravno dišemo.

U Indiji kažu da svi rođenjem dobijemo određen broj udaha i izdaha, te, kada ih potrošimo, život završimo. Mi dišemo plitko i kratko, umjesto duboko i dugo. Zato, cilj nam je da svaki udah i izdah produžimo.

Evo probajte sada, koliko je dug vaš udah i izdah? Ako niste imali susret s Yogom, najvjerovatnije četiri sekunde udah i četiri izdah. Kako vam zvuči to, da ga možete produžiti i na 20 sekundi? Da, vjerujte mi, onako sam počinjala i ovako je sada.
Znam da zvuči nemoguće i meni je zvučalo.

Evo još jedna vježbica:

Šta stomak radi, kada udahnemo, a šta kada izdahnemo?
100% ljudi, koji nisu imali dodir s Yogom ili fizioterapeutom koji ih je učio dah, odgovori da stomak s udahom ide unutra, a s izdahom vani, a ispravno je suprotno.
Eto, sad znate, da možda 20, 30, 40 ili više godina dišete pogrešno.
Dobra vijest je da se u bilo kojoj godini života može početi, naučiti i život tako učiniti kvalitetnijim.
Mnogi dahu ne pridaju pažnju i sjete ga se u situacijama kada se bore za život.

Moja najstarija studentica sada ima 76 godina, a počela je s Yogom sa svojih 70. Njen život se potpuno promijenio. Jednostavno je odlučila, da svoje slobodno vrijeme posveti životu, svom tijelu i umu, ne životarenju, sjedenju na kauču uz vijesti, TV. Ona svaki dan pređe svojih 10.000 koraka, uradi vježbe disanja, Yoga vježbe, pročita članke o zdravom, svjesnom životu i odmah ih primjenjuje. Ona je jednostavno uvela disciplinu u život i to joj je počelo goditi. Yoga je disciplina.

Evo sada se zaustavite i sjetite se kako je izgledao vaš današnji dan, šta ste dali svom tijelu. Ono će vam uvijek vratiti sve što mu date.

Čime ga hranite (kakva hrana i kakve misli)?

Gdje ga vodite, u zatvorene, zadimljene prostore ili u prirodu?

Je li ga pokrećete ili ne?

KAD SE VIDI PROMJENA

Probajte, sigurna sam da će vam se svidjeti, da se sebi posvetite više. Postat će vam to najljepša “droga”, da Yoga je najljepša droga.

Kada pokrenete svoje tijelo i svoj um, uz Yoga vježbe, koje sve u vama podmlađuju i regeneriraju, najčešće ćete dobijati pitanje okoline, šta se s vama dešava ili kako često ljudi koji vide neke čudno vesele ljude pitaju, na čemu su. Mi odgovaramo, na Yogi!

A kada me pitaju, za koliko dugo se može vidjeti promjena, odgovor je odmah, nakon prvog časa Yoge.
Svi pamte taj dan i osjećaj s kojim odlaze, neki čudan lijepi osjećaj mira, radosti i mirisa života i potrebe da se što prije ponovo vratite i ponovo zayogirate.

(Autorica je instruktorica Yoge. Poslije polovine života provedenog u Pragu, gdje je počela svoj put Yoge, dolazi u svoje Sarajevo i posvećuje joj se potpuno)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti