Sve miriše na nju: Yoga ne prestaje ni u jedno godišnje doba

Piše: Redakcija

Piše: Sanja Šarić

JESENJA YOGA KOLUMNA

Shvatila sam nekad prije i da mnogo ljepše i brže primam boju kada se sunčam svjesno. I ne zaboravite se Suncu, kao i vjetru i ne samo njima,  nasmijati

 

Yoga ne prestaje ni u jedno godišnje, ni starosno doba. Tako ni u ovu jesen, koja je ispred nas. Priroda se suši, zalijeva je više kiše, naše tijelo, koža i kosa su više suhi, znači, treba im više vode. Lišće u prirodi opada, a nama pada energija, znači treba nam aktivost, vježba, pokret. Hladnije je, našem tijelu isto, treba mu toplija odjeća, ali i toplija hrana, toplija kupka.

SVE HLADNO PRETVORITE U TOPLO

Malo je Sunca, treba nam više svjetla, boja, jačih jesenjih boja u odjeći i hrani. O svemu tome govori ayurveda, koja u prevodu znači “Nauka o životu”. Yoga i ayurveda su sestre.

Kada počnete da praktikujete yogu, nekako će vam stalno odnekud dolaziti i riječ ayurveda i shvatit ćete da, kada se osjećate dobro, automatski primjenjujete njene principe, jer ona je jednostavno rečeno logična. Ayurveda u jesen kaže, jedite toplo, skuhano (najbolje vašom rukom;) što bi kod nas rekli “kašikom”. Jedite začinjeno, slobodno zaljutite, da ugrijete tijelo, organe, mišiće, ljutom paprikom, biberom (najbolje kajenski).

Začinite začinima koji zagrijavaju, neka prostor zamiriše mirisom karanfilića, anisa, kardamoma, cimeta i magičnim djumbirom, kojeg ja stavljam u sva slana i slatka jela i pića. Najčešći komentar u toku večere koju priredim gostima je: ”Je li ima ovdje nešto bez đumbira ??” Jedite suho voće, ali najbolje prije konzumacije namočeno u vodi, da nam ne uzima vodu iz tijela. Okusi jeseni su jače slatko, slano, ljuto i kiselo.

Pravite vruće napitke, vruću jabuku s cimetom i medom, toplu limunadu, toplo mlijeko (zlatno mlijeko). Ubacite i više Ghija, našeg masla, koje “podmazuje” zglobove, ako praktikujete yogu, onda svakako. Sve hladno pretvorite u toplo. I ne zaboravite da liježite ranije, da jedete i vježbate redovno, da se relaksirate, meditirate.

Idite u saunu (ali s njom ne pretjerujte) i na masaže toplim uljima (slobodno  pretjerajte). I imajte i tople misli i topli zagrljaj, sve to nam podiže imunitet. Da, volite!

A šta nam o jeseni priča i dodaje ayurvedina sestra yoga? Ono s čim smo došli na ovaj svijet, ono prvo, osnovno, ono što se ne može presaditi, ono bez čega ne možemo živjeti, ono što možemo produžiti, ono sto imamo svi, što podrazumijevamo… Ako još ne znate šta, vrijeme je za yogu 🙂

DAH… Dišite!!!Sljedeća misao je: “Pa dišem!?!”. Da, ali kako? Više o dahu, u nekoj sljedećoj priči, sada o dahu koji nas može u jesen ugrijati. Ime mu je ujjayi i reći ću vam najlakši i najbrži način da ga savladate, a onda se s njim “igrajte”. Stavite dlan ispred usta i “huknite” u njega, kao da želite zamagliti staklo. Onda taj mali “huk” produžite u jedan dugi i osjetit ćete da se sastoji od dva slova H i A, kao da izgovaramo dugo HAAAAA. Slušajte zvuk i osjetite kuda prolazi. Zadnjim dijelom našeg grla. Onda zatvorite usta i pustite taj isti zvuk sa zatvorenim ustima. Osjetit ćete odmah kako se zagrijava vaše grlo, onda toplota polako prelazi u grudi i dalje u stomak, a samim tim se onda zagrijavaju i organi i kako  dah postaje sve duži. Ako sve to budete radili zatvorenih očiju, doživljaj i učinak će biti jači.

U yogi tako dišemo u asanama (pozicijama tijela), da bismo imali više snage, toplote, energije i da bismo od yoge uzeli maksimum. Ostanite sa svojim svjesnim dahom, koliko vam godi, a kada god osjetite da vam je zima, sjetite ga se, imate grijalicu u sebi. Danas mi je jedna studentica rekla da se jednostavno ne može opustiti, sva je zgrčena i stegnuta od zime. Rekla sam joj da se opusti i da diše, a ona da joj ne ide. Vjerujem, nije išlo ni meni, dok nisam zaista prodisala=proživjela.

SAN JE TO ili TO JE SAN

Kada stišćemo i grčimo tijelo, pravimo veliki stres cijelom našem organizmu, stišćemo vene, krv ne cirkulira, leđa više bole, stišćemo vilicu, pa i ona počne da nas boli, a mi onda idemo da je liječimo, umjesto da je opustimo. Svjesni dah sve smekšava, opušta. Jesen nam donosi i jednu predivnu manifestaciju: “VJETAR”! Šta kad bismo ga zavoljeli i u njemu počeli uživati?

Jer  on čisti sve oko nas, ali i u nama. Kada zapuše, umjesto da se na njega ljutite, popenjite se negdje, na neko uzvišenje, brdo, zatvorite oči i osjetite ga na svom licu, svojoj kosi, dlanovima, cijelom tijelu, spojite se s njim, samo stanite, sjednite ili udjite u neku od vaših omiljenih asana i pošaljite vjetru osmijeh. Slušajte šta vam govori vjetar! Došao je, da isto kao što čisti ulice, očisti vaše puteve, po kojim koračate, od svega što je suvišno. Baš se na vjetru predivno ljubiti! Još niste? Zato ga možda još ne volite.

Ali, jesen nam “odnosi” SUNCE! Koristite svaki komadić, svaku zraku. Kada izađe, uhvatite mjesto gdje možete sjesti, stati ili meditirati i zaustaviti se u trenutku i isto kao s vjetrom, spojite se zatvorenih očiju sa Suncem, sa svakim komadićem svog tijela. Osjetite tačno gdje vas grije i samo pustite da u vas uđe dublje, jer tamo gdje je toplo, tamo je život. Osjetite kako dodiruje Sunce!

Shvatila sam nekad prije i da mnogo ljepše i brže primam boju kada se sunčam svjesno. I ne zaboravite se Suncu, kao i vjetru i ne samo njima, nasmijati.

Osmijeh je najljepša asana, koja opušta sve u nama i oko nas.

Jesen je, uživajte u ovoj, jedinstvenoj, koja se više nikada neće ponoviti, vi jedinstveni, neponovljivi, spremni svakog dana na još ljepšu verziju sebe.

Kada razdvojimo riječ jesen na slog JE i SEN, na mom dragom češkom to znači SAN JE ili TO JE SAN, neka nam ova bude kao najljepši.

(Autorica Sanja Šarić je instruktorica yoge. Poslije polovine života provedenog u Pragu, gdje je počela svoj put yoge, dolazi u svoje Sarajevo i posvećuje joj se potpuno)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti