Pedijatrica Aleksandra Vladičić odgovara na pitanje kada treba uvesti glutenske namirnice bebi

Piše: Redakcija

Poštovani, pobornik sam zdrave ishrane. Zanima me da li svom djetetu od dvije godine mogu početi davati glutenske proizvode, dakle žitarice s glutenom i kravlje mlijeko. Zanima me, u kojoj dobi savjetujete uvođenje glutena u dječiji život uopće?

Željka, Mostar

Odgovara: dr. Aleksandra Vladičić, specijalista pedijatar

Poštovana, prije svega želim da izrazim zadovoljstvo zbog Vašeg interesovanja i traženja odgovora na Vaše pitanje na pravoj adresi, a to je kod pedijatra. Zaključujem da ste svjesni značaja pravilne ishrane za pravilan rast i razvoj Vašeg djeteta. Želim da Vam skrenem pažnju na značaj pravovremenog uvođenja nemliječne ishrane, koja se uvodi između 4 i 6 mjeseci života. Prijevremeno uvođenje dovodi do pojave alergijskih reakcija i sklonosti gojaznosti, dok kasno uvođenje nemliječne ishrane nosi rizik od razvoja averzije kod djeteta prema nemliječnoj hrani i deficita gvozđa. Podrazumijeva se da prije uvođenja nemliječne ishrane Vaša beba mora imati dobru kontrolu glave i vrata. U ishranu se u dobi od četiri mjeseca prvo uvode žitarice (riža, kukuruz, heljda). U šestom mjesecu života se uvode žitarice s glutenom (pšenica, raž, ječam ) i to postepeno, prvo u malim količinama zbog mogućnosti razvoja alergija. Mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sir, kajmak, puter) se uvode u ishranu u osmom mjesecu života i to samo kao dodatak jelima, nikako kao glavni obrok. Mliječni obrok (mlijeko na flašicu ) se ne treba uvoditi u ishranu prije navršenih 12 mjeseci života. Nemliječnu ishranu treba uvoditi postepeno, svakih 3-5 dana novu namirnicu, isključivo kašikom, u prijatnoj porodičnoj atmosferi (beba treba biti za stolom s ostalim ukućanima dok traje ručak). S uvođenjem treba biti uporan, čak i ako beba odbija, davati po 1-2 kašike “neželjene“ namirnice pred svaki obrok da bi se beba na nju navikla. Navike u ishrani koje svojoj bebi stvorite u ovom periodu, uglavnom ostaju za čitav život.

Pročitajte još