Pitali smo doktora: Dr. Amil Družić govori o tome da li je moguće poboljšati imunitet

Piše: Lejla Bejdic

dr. Amil Družić , ECL ambasador Evropskog kodeksa protiv raka za BiH

Imunitet je naš odbrambeni mehanizam. To je kompleksna mreža ćelija, tkiva i organa koji zajedno brane organizam od štetnih agenasa, a nazivamo ih antigenima (bakterije, virusi, gljivice, toksini, čestice zagađenja)

 

Da li je moguće poboljšati imunitet?

MORAMO DA RAZUMIJEMO DA NE POSTOJI ČAROBNA NAMIRNICA ILI NAPITAK

Loše životne navike dovest će do slabljenja imunog sistema. Dakle, pravo je vrijeme da povedemo računa o zdravijem načinu života čime ćemo u velikoj mjeri poboljšati svoj imunitet. Pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje, nedostatak sna, stres, nekontrolirana upotreba antibiotika, loša i neuravnotežena ishrana dodatni su neprijatelji našem imunitetu kojim ga mi svjesno ili nesvjesno uništavamo. On se može poboljšati, ali moramo da razumijemo da ne postoji čarobna namirnica ili napitak. Imunitet zavisi od mnogo faktora: balansirana ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljno sna, unošenja nutrijenata, povećan unos C vitamina, D vitamina, cinka, te povećan unos tečnosti.

 

Kako imunitet slabi s godinama i zašto?

– Tijelo s godinama ima i manju mogućnost apsorbovanja svih nutrijenata, pa tako i mikronutrijenata zbog usporavanja metabolizma. Stoga je teže ojačati organizam kako starimo, ali ne i nemoguće. Zato imunitet treba graditi od malih nogu.

 

ŠTA SU MIKRONUTRIJENTI I KAKO MOGU BITI POGONSKA SILA?

– Sam naziv govori da su mikronutrijenti nešto što nam je potrebno u manjim količinama u poređenju s makronutrijentima, ugljikohidratima, mastima, bjelančevinama i vodom. Mikronutrijenti su potrebni vitamini i minerali koji nam pomažu u svakodnevnom životu i funkcionisanju. Osim što ih unosimo hranom, ponekad je potrebno da ih dodatno unesemo i suplementima kod nekih situacija dodatne fizičke aktivnosti, iscrpljenosti i sl. Za te posebne situacije, kao što je i ova u kojoj se trenutno nalazimo, mikronutrijenti mogu sigurno biti pogonska sila u borbi protiv virusa, jer će organizmu osigurati dodatnu snagu za tu borbu.

 

Koje biljke i dodaci prehrani pomažu u jačanju imuniteta?

– U prirodi se nalaze mnoge blagodati. Većina lijekova u sebi ima sastojke iz prirode. Od pekmeza od jabuke, koji jača imunitet i pomaže kod kašlja, do raznih čajeva koji se nalaze na području naše BiH (majčina dušica, kantarion, nana, kadulja…), do nekih drugih biljaka koje se ne nalaze na ovim područjima tipa divlji oregano, koji je najjači prirodni antibiotik i antiseptik, do čajevca. Naravno, svi ti prirodni lijekovi mogu da pomognu i doprinesu očuvanju zdravlja, ali konvencionalna medicina svakom treba da bude imperativ u očuvanju zdravlja. Prvo poslušati doktora, pa onda se pripomoći darovima prirode.

Kakav je međuodnos stresa i imuniteta?

– Stres i imunitet su direktno povezani. Stres može biti glavni uzrok pada imuniteta. Zato je bitno u ovoj situaciji, osim što radimo na fizičkom zdravlju, da podjednako radimo i na psihičkom zdravlju. Možemo uzimati mnogo vitamina, ali, ako smo pod stresom, nećemo imati puni učinak. Za početak bih svima preporučio vježbe disanja koje su osnov za fizičko i mentalno zdravlje.

 

SAVJET VIŠE

Evo jedna kratka vježba. Disanje stomakom. Udahnuti na nos (da udisaj traje dok brojimo do tri) da osjetimo kako se i stomak puni zrakom, zadrzati pet sekundi i izdahnuti. Ili još jednostavnije… Razvucite osmijeh i kad vam nije do smijeha, time oslobađate hormone sreće koji će reducirati nivo stresa.

Pročitajte još