Doktorica oftamologije Ajla Pidro – Mioković za “Azru” o borbi protiv glaukoma: Djeci treba dati pristup tehnologiji postupno

Piše: A. H.

Dr. Ajla Pidro – Mioković, specijalista oftamologije samo za “Azru” govorila je o sedmici glaukoma koja traje, važnosti ranog pregleda i prevencija ali i sve većoj pošasti i izazovima kod djece kad je riječ o vidu koji je narušen zbog tehnologije.

 

Ovo je sedmica glaukoma, kako ste je vi obilježili u ordinaciji te koliko je važna prevencija i rano otkrivanje?

 

– U našoj ordinaciji, obilježavanje sedmice borbe protiv glaukoma bila je prilika da podignemo svijest o ovoj tihoj prijetnji za vid. Održali smo edukativne sesije o rizicima, simptomima i važnosti redovnih pregleda za rano otkrivanje. Aktivnosti smo prenjeli i u online format, pa su savjeti i edukativni sadržaj bili dostupni svima, ne samo našim pacijentima. Prevencija i rano otkrivanje su od vitalnog značaja jer glaukom može biti asimptomatski do kasnih faza, a rano otkrivanje omogućava efikasnije upravljanje i sprečavanje gubitka vida.

 

Koliko ljudi danas često dolaze na pregled, jesu li svjesni i otvoreni?

 

– Primjećujem povećanu svijest među ljudima o važnosti redovnih oftalmoloških pregleda, ali i dalje postoji veliki prostor za poboljšanje. Mnogi su svjesni da bi trebali posjetiti oftalmologa, ali možda ne shvaćaju koliko je važno redovito pregledavati svoje oči. Otvaranje dijaloga o zdravlju očiju i normalizacija redovitih pregleda ključni su u ovom procesu. Jedan od mojih ciljeva kao dokotra jepribližiti profesiju i oftalmologiju svima, te na taj način osvijestiti potrebu odlaska oftalmologu redovno kao što to činimo kod odlaska stomatologu ili ginekologu.

Sve više djece ima problem s vidom ali i govorom. Koliko na to imaju utjecaja i mobiteli, tableti?

 

– Zabrinuta sam zbog sve češćih problema s vidom i govorom kod djece uzrokovanima mobilnim uređajima. Mobilni uređaji i tableti imaju značajan utjecaj na zdravlje vida kod djece. Dugotrajno gledanje u ekrane može izazvati umor očiju, suhoću, ali i negativno utjecati na razvoj vida posebno miopije. Što se tiče govora, smanjena interakcija s ljudima i povećano vrijeme provedeno s ekranima može utjecati na razvoj jezičnih vještina. Važno je promicati uravnoteženu upotrebu tehnologije i provoditi redovite pauze. Putem društvenih mreža dijelim savjete i informacije o tome kako pravilno upravljati vremenom pred ekranom kod djece, naglašavajući važnost raznolikih aktivnosti za zdrav razvoj.

 

U kojem periodu djetetu treba dati u ruke tehnologiju a da ne bude posljedica?

 

– Djeci treba dati pristup tehnologiji postupno i pod nadzorom, počevši od rane dobi. Važno je postaviti granice i educirati ih o sigurnom i odgovornom korištenju. Ako govorimo o ranom razvoju djeteta struka savjetuje potpunu zabranu ekrana do 18 mjeseca starosti, nakon toga svake godine uvodimo kratke periode izloženosti ekranima. Bitno je obratit pažnju na sadržaj, dužinu gledanja, te da s početka gledate sadržaj s djetetom. Ekrani bi nikako ili minimalno trebali služiti kao babysitter. Preporučuje se poticanje aktivnosti na otvorenom i društvene interakcije. Rana edukacija o važnosti očuvanja zdravlja očiju i balansiranog korištenja tehnologije može pomoći u prevenciji negativnih posljedica. Jako puno inforamcija sam podjela u e-booku koji je online i besplatan, te pozivam sve čitateljke s željom da se educitaju na ovu temu da ga pročitaju.

Pročitajte još