Sok od cvekle: Moćan prirodni lijek, ali ne za svakoga

Piše: A. P.

Foto: Unsplash

Sok od cvekle već dugo je poznat po brojnim dobrobitima.

Ovaj prirodno sladak napitak često se lako uklapa uz bogate obroke, a zahvaljujući visokom udjelu vlakana, potiče rast korisnih bakterija u crijevima. A dobro je poznato koliko su nam te dobre bakterije važne, za zdrav probavni sistem, jačanje imuniteta i otpornost na bolesti, podsjećaju ljekari. Ali koristi ovog napitka daleko nadilaze samo regulaciju pritiska i zdravlje jetre. Izdvajamo još neke važne dobrobiti koje sok od cvekle može donijeti vašem organizmu prema stručnjacima.

Povećava fizičku izdržljivost

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da redovna konzumacija soka od cvekle može poboljšati tjelesne performanse, povećati kardiorespiratorne sposobnosti i produžiti vrijeme do pojave umora. Studije provedene na sportistima pokazale su da su, nakon konzumacije ovog napitka, plivači znatno povećali svoj anaerobni prag – što znači da su mogli duže plivati zahvaljujući boljoj iskoristivosti kisika. Sok također smanjuje potrebu za energijom tokom aerobnih aktivnosti, omogućavajući sportistima duže i učinkovitije vježbanje.

Doprinosi prevenciji anemije

Anemija nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili kada ona ne funkcionišu pravilno. To može uzrokovati vrtoglavicu, bljedilo, ubrzan rad srca i umor. Sok od cvekle bogat je željezom – mineralom ključnim za pravilnu funkciju crvenih krvnih zrnaca, koji omogućava prenos kisika kroz tijelo. Osobe s niskim nivoom željeza imaju veći rizik od razvoja anemije, pa sok od cvekle može biti odlična podrška u prevenciji.

Izvrstan izvor minerala i hranjivih tvari

Sok od sirove cvekle bogat je kalijem – mineralom i elektrolitom koji podržava rad nerava i mišića. Osim kalija, sadrži i znatne količine željeza, magnezija, mangana, natrija, cinka, bakra i selena. Također je bogat nitratima koji imaju pozitivan učinak na cirkulaciju.

Moguće nuspojave

Iako ima brojne zdravstvene prednosti, važno je znati da sok od cvekle nije bez rizika. Osobe koje već piju lijekove za snižavanje krvnog pritiska trebale bi se obavezno posavjetovati s ljekarom prije nego što počnu redovno konzumirati ovaj napitak. Također, zbog visokog sadržaja oksalata, sok može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba.

Pročitajte još