Zašto bi trebali jesti sjemenke od tikve

Piše: Redakcija

Sada je pravo vrijeme za tikvu i njene sjemenke, s obzirom da se u ovim jesenjim danima nalazi na svakom uglu. Donosimo vam nekoliko razlga zašto su dobre i zašto ih trebamo konzumirati.

  1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šoljice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog tlaka.

  1. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SUSTAV

Osim što obiluju magnezijem, sjemenke tikve bogat su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

  1. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su sjemenke tikve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i tikvino ulje i sjemenke tikve, zbog visokog udjela cinka, mogu biti posebno korisni za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

  1. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, sjemenke tikve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

  1. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje tikvinih sjemenki nekoliko sati prije počinka, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tokom spavanja.

Pročitajte još