Birajte zdravo, birajte prirodne zaslađivače

Piše: Redakcija

Moderni čovjek u prosjeku unese u organizam i do sedam kašičica šećera dnevno.

Stručnjaci sve više upozoravaju na štetnost rafiniranog šećera i smatraju ga beskorisnom, nutritivno bezvrijednom namirnicom te izvorom mnogih bolesti.

Želite li očuvati svoje zdravlje, iz prehrane eliminirajte šećer, a svoja omiljena jela zasladite nekim od sljedećih prirodnih zaslađivača, piše Alternativa za vas.

Med

Med je veliki prijatelj zdravlja i pravi eliksir za organizam.

Sastoji se od vode (oko 18%), šećera, fruktoze, glukoze i saharoze (oko 76%) te ostalih sastojaka (6%).

Što je med tamniji, to ima bogatiji ukus i veće zdravstvene vrijednosti.

Ova superhrana sadrži niz vrijednih nutrijenata i antioksidansa poput vitamina B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, minerala natrija, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, joda, bakra, kroma i selena.

Zajedno, ove važne hranjive tvari višestruko koriste tijelu – povećavaju otpornost organizma, neutraliziraju slobodne radikale, pospješuju probavu i poboljšavaju mentalne funkcije.

Kako koristiti med

Prelijte ga preko žitarica, namažite na tost, dodajte u jogurt, omiljenu voćnu salatu ili čaj.

Kako biste očuvali što više hranjivih tvari u medu, držite ga podalje od vrućine.

Ako volite med u vrućim napicima poput čaja ili kave, prvo pričekajte da se malo rashlade i tek tada dodajte med.

Agavin sirup

Ovaj prirodni zaslađivač proizvodi se iz biljke agave.

Zbog rjeđe strukture, blaga okusa i svijetle boje u narodu je prozvan „medena vodica“.

Iako je puno slađi od meda, agavin sirup ima vrlo nizak glikemijski indeks, pa je savršena namirnica za dijabetičare.

Također, budući da ne sadrži škrob, pogodan je za osobe koje su na bezglutenskom režimu prehrane.

Sirup od agave nije samo zaslađivač nego je i zdravstveno koristan proizvod.

Sadrži saponine i fruktane – tvari koje štite od upala, osnažuju imunitet, djeluju protiv štetnih bakterija, pomažu kod pretilosti, preveniraju osteoporozu i druge koštane bolesti.

Tu je i inulin, biljni polisaharid koji pomaže u mršavljenju, pridonosi boljoj apsorpciji vitamina i minerala, čuva crijevnu mikrofloru, snižava kolesterol i štiti od nekolikih vrsta raka.

Osim ovih korisnih tvari, agava u svom sastavu ima i vlakna, vitamine B i C te minerale kalcij i željezo.

Kako koristiti agavin sirup

Agavin sirup jednostavan je za upotrebu jer se vrlo lako otapa, za razliku od nekih drugih prirodnih zaslađivača, primjerice meda.

Odličan je za pripremu svih slatkih jela, a posebno je preporučljiv za zaslađivanje napitaka, kremastih deserta, pudinga i kaša.

Prilikom kupnje agavina sirupa, birajte organski sirup proizveden iz lista agave, a ne iz korijena.

Također, kupujte sirup koji je obrađivan na nižim temperaturama jer je zdraviji i ima mnogo blaži miris i okus.

Sirup od agave je 1,4 do 1,6 puta slađi od šećera, pa se koristi u nešto manjim količinama.

Stevija

Stevija je vrlo popularan niskokalorični zaslađivač.

Proizvodi se iz lišća biljke stevije (Stevia rebaudiana), koja se već stoljećima uzgaja u Južnoj Americi u prehrambene i medicinske svrhe.

Postoji nekoliko slatkih spojeva pronađenih u lišću ove biljke, a najvažniji su glikozidi – steviozidi i rebaudiozidi.

Tu je i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina A, B, C, minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i kroma, polifenola i eteričnih ulja.

Ova je biljka izuzetno zdrava.

Dokazano je da pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba – dijabetesa, loše probave, osteoporoze, kožnih problema, oslabljenog imuniteta, povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i anemije.

Kako koristiti steviju

Stevija je vrlo slatka, a istovremeno beskalorična i toplinski stabilna.

Stoga je bez straha od neželjenih kalorija ili gubitka važnih nutrijenata možete koristiti za zaslađivanje omiljenih jela i napitaka.

Stevija je i do 300 puta slađa od šećera, pa je potrebno pažljivo doziranje, bilo da je koristite u obliku ekstrakta (tekućine), praha ili granula.

Količinu stevije možete prilagoditi svojim željama, no u pravilu je kao zamjenu za šećer možete koristiti na ovaj način:

  • 1 šoljica šećera = 1 kašika ekstrakta = 1 kašičica praha stevije

Pročitajte još