Obavezne zimske namirnice za jačanje imuniteta

Piše: Redakcija

Zimski period je vrijeme kada trebamo voditi računa o ishrani, jer smo tada skloniji prehladi i gripi. Veoma je važno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su bogate vitaminima.

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog okusa, ovo voće sadrži mnoštvo vitamina C, vitamina B i folnu kiselinu. Pomažu u spriječavanju prehalda i gripa, te sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kupus

Kupus je veoma bogat vitaminom C koji je idealan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na dišne organe. Tokom zimskih mjeseci bi trebali dva do tri puta sedmično konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Kivi

Kivi je poznat kao vitamin koji liječi. Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Limun

Jedna od najkorisnijih namirnica, limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom. Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sistema. Ako redovno konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka.

 

 

Pročitajte još