Osam njegovih dobrobiti: Grožđe je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Piše: Redakcija

Grožđe se zbog svojih brojnih dobrobiti ubraja među najzdravije namirnice na svijetu. U njegovim bijelim, zelenim, crvenim ili crnim bobicama uživajte upravo sada u julu – kada je vrhunac sezone.

Još su drevni antički narodi poput Grka, Rimljana i Feničana znali za ljekovita svojstva grožđa pa su od njegovih bobica radili nefermentirani sok.

Do vašeg stola grožđe može stići u svježem obliku – kao stolno grožđe, u sušenom – kao grožđice ili u tekućem obliku – kao sok.

Danas se sve veća pozornost pridaje i zdravim sjemenkama od kojih se proizvodi aromatično ulje.

Riznica antioksidansa
Osim snažnih antioksidansa resveratrola i kvercetina, grožđe sadrži vitamine A, C, K, B1, B2 i B6, niacin, folate i riboflavin.

Od minerala tu su kalij, kalcij, natrij, magnezij, bakar, selen mangan i fosfor.

Obiluje vodom te sadrži vlakna i proteine. 

Antocijanini, antioksidansi prisutni u crnom grožđu, djeluju:

-antialergijski
-protuupalno
-antimikrobno
-antikancerogeno

Oligopeptidi imaju antibakterijska svojstva, a antioksidansi katehini, prisutni u raznim sortama bijelog grožđa, također su pravi čuvari vašeg zdravlja.

Otkrijte 8 činjenica o nevjerojatnom ljekovitom učinku grožđa na vaše zdravlje!

1. Štiti od raka
Resveratrol, jedan od sastojaka crnog grožđa, sprečava nastanak upalnih stanja u organizmu, a samim time stvara snažnu obranu i od raka.

To je prirodan antioksidans koji se nalazi u kožici bobica crnog grožđa, ali i u njegovim sjemenkama i mesu.

Taj fitonutrijent pomaže protiv raka debelog crijeva i raka dojke. Kada je riječ o prevenciji raka debelog crijeva, istraživanja su pokazala snažniji učinak crnog nego bijelog grožđa.

Resveratrol također smanjuje štetne učinke sunčevih UVB zraka te samim time i rizik od nastanka melanoma.

Osim što sprečava rak, sok od crnog grožđa sprečava daljnji rast stanica raka u organizmu. 

2. Čuva zdravlje srca i krvnih žila
Konzumacijom grožđa povećat ćete razine dušikova oksida u krvi. Riječ je o plinu koji daje znak krvnim žilama da se opuste i rašire.

Stoga grožđe pomaže protiv stvaranja krvnih ugrušaka i uvelike smanjuje rizik od srčanog udara.

Ovo voće također sprečava oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, čime se čuva protočnost krvnih žila i smanjuje rizik od stvaranja kamenca te bilo kakvih koronarnih oboljenja.

3. Poboljšava rad mozga
Istraživanja su pokazala da je grožđe izvrsna hrana za mozak. Stoga ćete konzumacijom ovog voća uvelike pridonijeti svojim moždanim funkcijama.

Naime, antioksidans resveratrol povećava protok krvi prema mozgu za čak 200 posto. Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition otkrila je da sok od grožđa unapređuje moždane funkcije kod starijih osoba kod kojih su degenerativne promjene već nastupile.

4. Pomlađuje kožu
Poznato je da slobodni radikali ubrzavaju proces starenja te pridonose stvaranju bora i negativnih promjena na koži.

Stoga, želite li se pomladiti i vratiti godine unatrag, jedite grožđe. Konzumacijom ovog voća koje ima hidratantna svojstva također ćete poboljšati izgled kože te će ona biti zaštićena od štetnih vanjskih utjecaja.

Vitamin C što ga sadrži grožđe pridonijet će stvaranju kolagena, pa će vaša koža biti i zategnuta. Antioksidans resveratrol smanjuje diskoloracije i mrlje na koži.

5. Čuva zdravlje kostiju

Grožđe sadrži bakar, mangan i željezo – minerale koji pridonose izgradnji snažnih i zdravih kostiju.

Grožđe pomaže i u borbi protiv osteoporoze. Također, konzumacija crnog grožđa preporučuje se osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa. Kombinacija vitamina C i antioksidansa kvercetina u ovom voću djelotvorno ublažava bolove kod artritisa.

6. Produžuje životni vijek
Resveratrol prisutan u grožđu pridonosi vitalnosti te produžuje životni vijek. Istraživanja su pokazala da taj sastojak aktivira čak tri gena zadužena za dugovječnost. Grožđe također sprečava promjene vida koje su posljedica starenja te smanjuje rizik od makularne degeneracije.

7. Potiče probavu
Danas kada sve veći broj ljudi pati od konstipacije i problema s probavom grožđe sve više dobiva na važnosti. Ovo supervoće, naime, ima laksativna svojstva, stoga se preporučuje osobama koje imaju zatvor. Sadrži netopiva vlakna i prirodni šećer koji uvelike pomažu radu crijeva.

No ne preporučuje se onima koji pate od proljeva jer netopiva vlakna ne upijaju vodu.

8. Ublažava migrenu
Vitamin B2 ili riboflavin pokazao se osobito djelotvornim u ublažavanju migrene i glavobolje.

Istraživanja su pokazala da se kod osoba koje boluju od migrene nakon uzimanja tog vitamina učestalost migrena smanjila za čak 50 posto. Patite li od migrene, što češće si pripremajte uvijek svježi sok od grožđa i pijte ga nerazrijeđenog. 

 

Pročitajte još