Edin Vučelj: Oficir, muzičar i prvak svijeta u kickboxu

Piše: Aldina Zaimović

Stalno sam u treningu, ali intenzivnije pripreme su uvijek određeni period pred takmičenje, ovisi o kakvom takmičenju se radi

 

Pobjednik drugog djela Svjetskog prvenstva u WAKO kickboxingu, održanog u novembru u Antaliji, jeste Edin Vučelj iz Bužima. Prvenstvo u Turskoj nastavak je takmičenja iz Sarajeva, dok je posljednja pobjeda bh. sportisti donijela titulu novog svjetskog prvaka u kicklight disciplini do 84 kilograma. Ova godina za Edina je naročito bila uspješna, a, osim zlata iz Antalije, Edinovu sportsku vitrinu krase i medalje s osvojena tri svjetska kupa. Sreću zbog prvog mjesta svjetske WAKO rank liste naš sagovornik ne krije, ali mu je to i slatka obaveza da opravda rezultate i u budućim sportskim arenama. Edinova biografija je zanimljiva. Ovaj 25-godišnji kickbokser student je drugog ciklusa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, radi kao oficir Oružanih snaga BiH, te svira klarinet u Vojnom orkestru.

 Kako se rodila ljubav prema sportu?

– S obzirom na to da se od svoje šeste godine bavim ITF Taekwon-doom i da sam majstor II dan crni pojas, tako sam zavolio borilačke sportove, a kako ITF Taekwon-do i nije baš cijenjen i popularan sport, počeo sam da se takmičim u WAKO kickboxingu, gdje su mi prethodno stečene vještine mnogo pomogle.

Koji dosadašnji uspjeh smatrate najvećim? Je li to zlato iz Antalije?

– Ako me pitate za najveći sportski uspjeh, onda ste u pravu, to bi bilo prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu ove godine.

Koliko dugo se pripremate za jedan meč i kako izgleda jedan Vaš trening?

– Jednom sam se pripremao i od tada sam spreman (smijeh). Šalim se, ali ima i istine. Stalno sam u treningu, ali intenzivnije pripreme su uvijek određeni period pred takmičenje, ovisi o kakvom takmičenju se radi.

Kickbox je grub sport. Kako se trudite da izbjegnete povrede?

– Zavisi da li povrede dobijemo od dobijenog ili zadanog udarca. Ponekad je nemoguće u žaru borbe izbjeći povrede, ali kvalitetna zaštitna oprema itekako može ublažiti ili spriječiti eventualne povrede.

Da bi se bavili kickboksom potrebna je snaga, na koji način se pripremate za meč i da li uvodite neku posebnu ishranu?

– Najbitnija je svakako opća fizička spremnost, ali najteže je savladati traženu i potrebnu taktiku i tehniku. Pazim na ishranu koliko je to moguće, što također zavisi od toga šta želite postići i izgraditi.

Šta je ono najvažnije što se može naučiti na treninzima kickboxa?

– Učite prvenstveno udaračke i odbrambene tehnike, međutim, neke osobine koje stičete su već navedeno samopouzdanje, fokusiranost, samokontrola, nesalomiv i takmičarski duh.

Osim što ste jako uspješan kik-bokser, Vi ste i oficir Oružanih snaga BiH, također i muzičar, svirate klarinet. Kako pronalazite balans u svemu tome?

– Dobra organizacija vremena je ključ uspjeha, a kada je riječ o balansu, ne biste vjerovali koliko sličnosti je među tim profesijama, ukoliko ih živite i ukoliko vam postanu stil i način življenja. Bavljenje sportom pomaže u svim segmentima vojnog poziva, a s obzirom na to da sviram u Vojnom orkestru samim tim postigao sam savršen balans.

 

Pročitajte još