Tatjana Pavičić, stučnjakinja za estetsku medicinu: Ako neko iznutra nije sretan i zdrav, neće ni izvana izgledati dobro

Piše: Redakcija

Kremu sa zaštitnim faktorom treba početi koristiti još u djetinjstvu – ne samo zbog sprečavanja starenja nego i nekih teških kožnih bolesti. Sredstva za čišćenje i kreme protiv stranje koje sadrže antioksidante trebalo bi početi koristiti sredinom dvadesetih

 

Jedna od najuspješnijih doktorica sa ovih prostora u Njemačkoj, sigurno je Tatjana Pavičić.  Porijeklom iz Dervente, stučnjakinja za estetsku medicinu, ima dvostruku karijeru, i kao ljekar u privatnoj praksi u Munchenu, ali i predavač na Univerzitetu „Merz“.  Tatjana koja je studije medicine završila na Univerzitetu „Ludwig Maximilian“ u Njemačkoj je cijenjena govornica i trenerica napredne kozmetičke dermatologije i hirurgije. Članica je različitih nacionalnih i međunarodnih dermatoloških i kozmetičkih društava te je predsjednica Međunarodne lige  dermatološke estetske hirurgije (DASIL). S nama je podijelila znanja o trendovima iz estetske medicine te nam otkrila tajne zdrave kože.

Posljednjih godina žene, ali i muškarci, sve više se podvrgavaju različitim tretmanima, koristeći mnogo krema, pa čak i tablete kako bi prekrili svoje godine. Možemo li zaustaviti starenje?

– Čak i sa svim modernim tehnologijama još ne možemo zaustaviti starenje. Međutim, uz moderne estetske tretmane u mogućnosti smo omogućiti ljudima da izgledaju mlađe i svježije, kao i da se osjećaju mlađe i agilnije kada je riječ o fizičkom izgledu. Međutim, potrebno je malo više od krema ili nekih tableta.

Na tržuštu je mnogo tretmana i preparata koje često ne znamo ni kad ni kako da počemo sa njihovim korištenjem. Kada je pravo vrijeme za tretmane i antiaging kreme?

– Sve ovisi o genetici, odnosno individualnoj predispoziciji, i naravno, načinu života. Općenito, kremu sa zaštitnim faktorom treba početi koristiti još u djetinjstvu; ne samo zbog sprječavanja starenja nego i nekih teških kožnih bolesti. Sredstva za čišćenje i kreme protiv stranje koje sadrže antioksidante trebalo bi početi koristiti sredinom dvadesetih, uz dodavanje  retinola i peptida sredinom tridesetih godina. Što se tiče neuromodulatora i filera, nema definirane dobi jer se ti modaliteti mogu koristiti i za uljepšavanje. Naprimjer, hijaluronske kiseline kao što su Belotero-a su za postizanje malo definiranijih usana, pravilnijeg nosa, manje izdubljenih očiju ili neuromodulatora za mršavljenje lica zbog jakog žvakaćeg mišića. Neuromodulatore (Bocouture) treba koristiti najkasnije kada se pojave prve blage bore u mirovanju. Kada su bore jasno vidljive, neuromodulator ne može pomoći sam, ali su potrebne kombinacije s drugim modalitetima.

Možete li izdvojiti nekoliko tretmana koje biste preporučili baš svakome, koji su osnova zdrave kože?

– Svakodnevno čišćenje i njega kože uz upotrebu temeljnih primera, seruma, hidratantnih krema i onih sa zaštitnim faktorom. Ostali tretmani ovise o individualnim potrebama. Naprimjer, nisko umreženi HA s glicerolom za dubinsku hidrataciju za suhu kožu i kao prevencija prvih bora. Zatim, uređaje za učvršćivanje kože kao što su neablativni laseri, radiofrekvencija ili mikrofokusirani ultrazvuk za početnu labavost kože. Mikro fokusirani ultrazvuk čak može podići blago do umjereno progibanje čeljusti. Ali ako sačekate da „brada bude na grudima, onda vam treba hirurg“.

Kada je u pitanju njega, ali i korekcije šta najčešće preporučujete pacijentima?

– Sve je to individualno! I na temelju dijagnoze!  Ako je neko hiperaktivniji, onda bih predložila neuromodulatore. Ako neko ima gubitak volumena, onda fileri, poput HA. Nekome ko ima blago popuštanje kože i želi poboljšati konture, tu su kolageni fileri ili uređaji za zatezanje i podizanje kože. A ako neko ima sve te različite promjene povezane s promjenama u različitim slojevima lica, tada mu treba sve i preporučila bih kombinirane tretmane. To je ono što ja zovem „MMI TP“ – višeslojni, multimodalni, individualizirani plan liječenja.

Koliko je lijep izgled povezan sa cjelokupnim zdravljem organizma?

– Kao doktori uvijek moramo obaviti holistički prgled. Ako neko iznutra nije sretan i zdrav, neće ni izvana izgledati dobro. 

Danas smo sve češće svjedoci i raznih ubrizgavanja botoksa i filera, takvi postupci se često rade i u kozmetičkim salonima i stomatološkim ordinacijama. Kako Vi gledate na to?

– To je apsolutno NE! Estetski tretmani su medicinski postupci koji mogu imati ozbiljne nuspojave čak i do  vaskularne embolizacije što rezultira nekrozom kože, sljepoćom, moždanim udarom…. I kao takvi zahtijevaju posebno obrazovanje iz anatomije, estetike lica i treninge o tehnikama ubrizgavanja. Osim toga, svaka osoba koja izvodi estetske tretmane trebala bi znati i moći liječiti nuspojave! Ko u kozmetičkim salonima ima anatomsko i medicinsko obrazovanje i sposobnost da liječi navedene nuspojave!? Čak i ako ste doktor, ne garantirate da se tretmani izvode po propisu. O tim tretmanima se ne govori na medicinskim fakultetima. Zato je svakom doktoru potrebna dodatna specijalizirana edukacija o relevantnoj anatomiji o injekcijama, specifičnim estetskim pristupima te  prepoznavanju i liječenju potencijalnih nuspojava.

Kako njegovati kožu iznutra?

– Pijte dovoljno (ne alkohol), jedite zdravu visokokvalitetnu hranu; povrće, voće,  ribu i druge proteine, dovoljno spavajte, umanjite stres, uživajte u životu i budite sretni.

Koje su najrevolucionarnije metode koje se koriste u estetskoj dermatologiji?

-U odnosu na prošlost, rekla bih da su najveća prekretnica neuromodulatori, fileri, laseri i energetski bazirani uređaji. Danas se više radi na optimizaciji i individualizaciji tih tretmana i razvoju individualno prilagođenih kombinacija koje će najbolje odgovarati svakoj osobi.

Kako potaknuti žene da se više brinu o zdravlju kože?

-Tačne informacije i konsultacije. Večina žena misli, sada sam mlada, počet ću  se brinuti kad se već pojave znakovi starenja. Međutim, to je pogrešan pristup jer su tada promjene očite i  moramo učiniti više. Zato je moj pristup i vjerovanje „sačuvati umjesto popraviti“, odnosno početi rano, neposredno prije ili pri prvom pojavljivanju promjena na koži. Također, žene se boje da će izgledati drugačije ili čak čudno, jer vide sve negativne i šokantne primjere na telvizoru i društvenim mrežama. Međutim, ako se tretmani pravilno izvode, neće se vidjeti da je išta urađeno, ali problem će nestati.

Hoćete li nam otkriti kako se njegujete?

-Dobri geni, ali sam isto tako počela svakodnevnu rutinu njege od sredine dvadesetih, neuromodulatore i HA filere za suzno korito u ranim tridesetim godinama, i računajući na to  tokom poslednjih deset godina na  svim dijelovima lica koji pokazuju početne nedostatke , ali uvijek u malim količinama, i sve to praćeno uređajima za učvršćivanje kože u kasnim tridesetim. Nikad previše, jer manje je više, ali počnite rano! Važno je odabrati tretman na osnovu pravilne dijagnoze.  Osim toga, ja volim dobru hranu i kuham sebi, i čašu vina.

 

RAZGOVARALA: AZRA KOVAČEVIĆ

Pročitajte još