Frenkie se sa suprugom i kćerkicama raduje početku nove školske godine

Piše: Adela Kukic

Proces odvijanja nastave u posljednje dvije godine uveliko je promijenjen usljed pandemije Corona virusa. Druženja po školskim hodnicima i na velikim odmorima zamijenili su sjetni pogledi i pozdravi putem društvenih mreža. Školarcima se život odvijao unutar četiri zida, a „prozor“ u svijet je predstavljao ekran računara, laptopa ili mobitela. Međutim, ove školske godine školarci se vraćaju u školske klupe.

Poznati bh. reper Adnan Hamidović Frenkie otac je devetogodišnjih blizanki koje ove godine kreću u treći razred. Kazao nam je da su cijeli raspust proveli skupa, kao i, uostalom, cijelu proteklu školsku godinu. Prisjećajući se lockdowna i odluke da se škole zatvaraju govori nam kako je isprva taj period bio vrlo stresan, međutim, supruga i djeca prihvatili su novu realnost i sve je proteklo kako treba.

Nova školska godina donosi nove radosti u porodici Hamidović.

– Moje kćerke se raduju školi, a bit ću iskren, supruga i ja također. Mislim da svi priželjkujemo povratak u “normalu” – rekao nam je.

Adaptacija na periode zatvorenosti i otuđenosti je svima teško pala, a posebno djeci. Raspust je donio nove radosti, igru i druženje. Frenkie je mišljenja kako je potrebno djecu mentalno pripremiti na to da je kraj raspustu i da slijede školske obaveze.

Kao i većina, nada se kako će se od ove školske godine nastavni proces odvijati normalno.

– Supruga i ja nismo nastavnici. Naravno, kao i svi, znamo neke osnove, ali ipak nismo pripremljeni da radimo taj posao. Mislim da su djeca ispaštala i da će mnogo toga morati da nadoknade – rekao je.

Ma koliko djeci nedostajalo druženje, odgovara im sistem online nastave, govori nam Frenkie, podsjećajući na školske dane i ponekad mrzovoljne odlaske u školu.

– Međutim, obrazovanje na taj način pati. Djeca ne dobijaju kvalitetno znanje, kakvo bi imali na redovnoj nastavi. Mišljenja sam da je našem školskom sistemu potrebna temeljita reforma, treba ga prilagoditi zapadnim sistemima i kopirati način predavanja najprogresivnijih država. Bez sumnje, klasičnu nastavu treba zadržati.

Za kraj razgovora smo ga pitali smatra li da online nastava može zamijeniti klasičnu.

– U tinejdžerskim godinama online nastava može biti metod učenja, ali u ranijim godinama, posebno u osnovnoj školi, djeci treba stvoriti naviku da idu u školu i rade na svom znanju – zaključio je Frenkie.

Pročitajte još