Benjamin Mrkonjić o njezi kože za “Azru”: Od nezaobilaznih beauty rutina, prave nijanse pudera, do borbe tinejdžera protiv akni

Piše: I. H.

 

Posljednjih godina beauty industrija počela se razvijati brzinom svjetlosti. Paralelno s njenim razvojem podigla se svijest o važnosti kože, njenoj pravilnoj njezi, hidrataciji, prevenciji nastanka bora, itd. Od nekad sasvim običnih hidratantnih krema danas smo stigli do brojnih preparata kao što su serumi, tonici, SPF zaštite, da više nismo sigurni odakle bismo krenuli. U ovoj svoj zbrci dodatno nas zbunjuju i razni kojekakvi stručnjaci koji nam drže predavanja o pravilnom redoslijedu proizvoda, o sastavima i raznim plaćenim preporukama.

Ponukani ovakvim situacijama odlučili smo kontaktirati prvog i najmlađeg magistra dermatofarmacije i kozmetologije u BiH, Benjamina Mrkonjića. Ovaj 27-godišnjak radom u Beauty svijetu kreće već od svoje šesnaeste godine, gdje važi za prvog Beauty Advisora iz selekcije (MAN) radeći za renomirane svjetske brendove. Iza njega se nalazi i diploma diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije koja mu je u ovom beauty svijetu itekako pomogla i podigla nivo znanja o hemiji, dodacima prehrani i samom čovjeku na veliki nivo. Uporedo sa studiranjem aktivno je radio u lokalnoj apoteci duži niz godina, gdje je savladao i naučio dosta stvari koje su mu danas u svakodnevnoj praksi olakšavajuća okolnost.

Danas je Benjamin vlasnik i nosilac brenda Njega i ti, Instagram stranice koju vodi  i sa svojim znanjem iz područja dermatofarmacije i kozmetologije pomaže osobama u BiH i širom svijeta u rješavanju problema sa kožom.

Ove godine se odlučio za osnivanje i registraciju prvog kozmetološkog centra u Tuzli, sa najmlađim magistrom kozmetologije u BiH, koji se u kratkom vremenu postojanja može pohvaliti velikim brojem klijenata kako iz BiH tako i svijeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Mrkonjić (@njegaiti)

Njegov cilj i ambicija jeste da svako od nas upozna sebe kao ličnost, svoju kožu kao najveći glavni organ i savlada za početak osnove koje su nam potrebne kako bismo što duže se smijali, a bore ne očekivali i druge promjene na licu.

Benjamin je za „Azru“ otkrio par savjeta općenito o svakodnevnoj njezi kože kod žena, muškaraca, trudnica, govorio je i o kolagenu, a otkrio je i kako riješiti probleme akni u tinejdžerskoj dobi.

 

Koje su nezaobilazne beauty rutine u svakodnevnom životu žene?

– Najvažnija stvar je zapravo prvenstveno hidratacija kako s vanjske strane tako i iz unutrašnje. Bitno je unositi dovoljne količine vode jer naša koža počinje prvenstveno da blista iznutra. Prvi korak u njezi kože naravno jeste čišćenje, toniziranje, duboka hidratacija koja je ključ anti age-a, zatim redovni tretmani lica koji ne moraju biti intenzivni i kvalitetno raspoređena skincare rutina koja sadrži antioksidanse, spf, hidratantne kreme za lice,vrat I dekoltee, krema za njegu područja oko očiju te po potrebama serumi I tonici prema tipu I stanju kože lica.

 

Da li je neophodno da proizvodi koje upotrebljavamo svakodnevno budu proizvodi velikih svjetskih brendova koje samim tim podrazumijevaju visoki cjenovni rang ili ipak postoje neke zamjene za “svačiji” džep, a koje opet pružaju adekvatan kvalitet i potrebnu njegu?

 

– Apsolutno ne. Ovo je veoma često pitanje ali iskreno i iz prakse i ličnog iskustva većinom se plati samo brend ali to ne mora nužno da znači da je kvalitet. Do krajnjeg kupca tj. nas korisnika kada dođe jedan proizvod, kroz njega se naplati mnogo stvari od marketinga, pakovanja, ambalaže, transporta i dr. ali najbitniji je sastav i dobra ambalaža. Ponekad postoje proizvodi koji su u cjenovnom rangu na višoj skali, ali sa opravdanjem, ali isto tako i postoje oni koje može svako da priuštiti na osnovu svog budžeta. Bitno je poznavati sastav i svoju kožu i apsolutno nikada ne ‘’trčati’’ za imenom odnosno određenim brendom koji je u nekim momentima ili veoma dobro poznat brend jer opet, kvalitet ovisi isključivo o formulaciji i u nekim proizvodima u ambalaži.

Ali isto tako kada kupimo neki proizvod čiji je cjenovni rang veći, opravdano treba gledati na to jer će sa sigurnošću pružiti benefite.

 

Koja su najčešća pitanja vaših klijenata, pitanja ili nedoumice? Šta je to što ih najviše zbunjuje?

– Muška koža je po prirodi deblja i zato je po genetici ostavljeno da muškarci imaju bradu i istu ili njeguju ili briju. Brijanjem se radi ‘’eksfolijacija’’ i muška koža sporije do određenih godina gubi kolagen odnosno efekat ‘’opadanja tonusa’’ dok je ženska koža sklona raznim promjena uslijed mnogih unutrašnjih i vanjskih faktora. Za primjer ću uzeti samo hiperpigmentaciju koja nastaje u toku trudnoće i kasnije nakon iste se proširi, naravno, ako ne intervenišemo. Ali isto tako, većina muškaraca koristeći after-shave proizvode koji u sebi sadrže alkohol, imaju blage do jake oblike promjena na licima u vidu rozacee. U finalnom odgovoru ću reći da je njega kože danas i žena i muškaraca identična i čak interesovanje za istom je izjednačeno. Bitno za obje strane jeste da redovno čiste lice, koriste hidratantne kreme i druge proizvode shodno potrebama kože. Sva mudrost se krije zapravo u ovoj situaciji, u upornosti i želji, a najmanje u tome da li je u pitanju muškarac ili žena.

Kolagen, kad početi s upotrebom i na koji način?

– Po određenim univerzalnim pravilima i istraživanjima u našem tijelu dolazi do opadanja proizvodenje kolagena ( prirorodno) od naše 25.te godine za 1% po jednoj godini života. Shodno tome, preporuka je da se krene sa primjenom istog suplementa od 25.te godine života, ali i ranije ukoliko postoje ‘’ozljede na koži’’ kako bi se iste što bolje regenerisale. Današnje formule kolagena i dostupnosti su veoma širokog spektra u odnosu na prethodne godine, pa čak i same formulacije koje djeluju rapidno i raspoređuju se po mjestima gdje su nam najviše potrebna.

Drago mi je što je stigma oko unosa kolagena razbijena i gdje se danas uz kvalitetne i prave izvore kolagena koji obavezno moraju imati vitamin C radi biohemijske sinteze samog kolagena, može manjak nadomjestiti redovnom svakodnevnom suplementacijom. Primjena ovisi o proizvođaču kolagena, ali ako smo početnici u korištenju istog gledati da koristimo isti u jačini od 5000mg sa minimalnim dodatkom vitamina C od 500mg direktno ili indirektno.

 

 

S obzirom da se većina žena susreće s tim problemom, možete li nam otkriti kako odabrati pravu nijansu pudera?

– Tri ključna faktora: ten, ton i podton kože.

Podton kože predstavlja nivo podtona i on se određuje prema boji koja prevladava u njemu.

Postoje tri vrste podtonova kože: hladan (oznake C-cold), topao (oznake W-warm) i neutralan (oznake N-neutral).

Iako se, po određenom našem narodskom ‘’šablonu’’, pretpostavlja da svijetla kože ima hladan, a tamna topao podton, dok srednje svijetla koža ima neutralan podton, to ponekad razuvjeri nas sve. Kako bi bili sigurni koji podton imamo i kako izabrati puder, na zapešću ruke isti nanijeti i na svjetlosti pogledati boju svojih vena.

Hladan podton: Tvoje vene su plave ili ljubičaste.

Topao podton: Tvoje vene su zelene ili plavo-zelene.

Neutralan podton: Ako nisi sigurna koje boje su tvoje vene.

Rutina kože tokom trudnoće, na šta obratiti pažnju?

– Uvijek kažem da trudnice u tom period trebaju da uživaju i svedu rutinu na minimum. Dobra hidratacija, piling lica i dobar čistač, U trudnoći i nakon nje, po EU legislative i smjernicama, zabranjena je upotreba retinola i po medicinskim odnosno zdravstvenim smjernicama. Također, izbjegavati korištenje određenih kiselina i tretmana poput hemijskog pilinga i microneedlinga.. Ostalo sve je moguće raditi i potpuno bezbrižno održavati njegu lica u predivnom periodu.

 

S ozbirom da se granica puberteta pomakla, imamo djevojčice koje jako rano počinju s šminkanjem i upotrebom razne kozmetike. Po Vašem mišljenju koje su to idealne godine za početak brige o koži, ali i šminkanja?

– Idealne su godine onda kada nam koža uputi signal. Nekome je to već sa 10 godina, a nekome sa 15 godina, tako da optimalna briga o njezi kože lica bi bila od 12. godine sa postenim blagim uvođenjem ‘’rutine’’ kod djevojčica i dječaka o svjesnosti i važnosti njege kože za naše zdravlje.

Što se tiče šminkanja dat ću najkraći odgovor – samo onda kada moramo. Neka nam šminka bude njegovano i zdravo lice, a make up neka nam bude prijatelj nakon neprospavane noći ili za određeni događaj. Svakodnevno ipak je bolje smanjiti upotrebu iste. Pustimo kožu da udahne i odmori.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Mrkonjić (@njegaiti)

Šta biste preporučili u borbi protiv bubuljica u tinejdžerskoj dobi?

– Redovni higijenski tretmani lica, izbjegavanje diranje lica rukama, smanjiti unos slatkiša i grickalica, te povećati fizičku aktivnost.

Koristiti proizvode koji su namijenjeni uzrastu protiv navedenog problema, ali bez da isti dovedu do isušivanja kože I sl.

 

Imate li neki savjet za naše čitateljice kad je u pitanju njega kože?

– Da. Da se jednom kvalitetno investira u skincare rutinu i blokira bespotrebno trošenje novca. I obavezno da brinu o svojim madežima, rade preglede, koriste spf zaštitne kreme i redovno rade higijenske i korektivne tretmane u centrima koji su bogati edukovanim i školovanim osobljem.

Pročitajte još