Maja Munda, jedno od omiljenih TV lica u Bosni i Hercegovini, nakon što je napravila pauzu zbog majčinstva, započela je novi angažman na Hayat TV-u, gdje vodi i uređuje emisiju „Jelo moje porodice“.
Ova čarobna kulinarska emisija vodi gledatelje na putovanje kroz bogatstvo tradicionalnih okusa i porodičnih priča. Maja je u svojoj emisiji ugostila obične ljude, čiji su recepti proživjeli generacije, kulinarske influensere koji su stekli slavu svojim kulinarskim umijećem, ali i poznate ličnosti iz različitih sfera javnog života. Ova emisija predstavlja, ne samo recepte već i naslijeđe koje se čuva i dijeli sa svima. Prva sezona bliži se kraju, a lijepa Maja je u veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“ otkrila na kakvim će projektima biti još angažirana nakon ljetne pauze, voli li kuhati i eksperimentirati, kako su sin i kćerka prihvatili njen odlazak na posao, gdje planira odmor, kako sebe opisuje u tri riječi…
Kraj prve sezone
– Dugo godina su me gledaoci pratili kroz moje kulinarske emisije i znam da su se mnogi radovali mom povratku na TV ekran, zbog toga smo u samo nekoliko mjeseci emitovanja postigli odličnu gledanost. Uskoro završavamo s ovom sezonom, a u septembru ćete me gledati u kulinarskom šou „Super chef“ u društvu mog kolege Adija Bebanića, istakla je.
Po čemu je „Jelo moje porodice“ posebno?
– Emisija je posebna po tome što nas, ali i goste, vraća u djetinjstvo, jela koja su nam najljepše mirisala, bila najukusnija, jela koja su nas okupljala za stolom. Okusi tradicije, domaćih proizvoda, spoj modernog i tradicionalnog. Hrana jako povezuje ljude i smatram da je veoma važno da njegujemo našu tradiciju, da se za stolom ne sjedi samo kada su praznici, nego da svaki dan odredimo vrijeme kada se porodica može okupiti i zajedno objedovati.
Gledatelje vodite na putovanje kroz bogatstvo tradicionalnih okusa i porodičnih priča. Kako Vi sve to proživljavate sa svojim učesnicima, da li Vam se neko jelo posebno svidjelo, a neka priča ostavila na Vas veliki dojam?
– Moji gosti su oni koji svaki zalogaj spremaju s ljubavlju i pažnjom, mirisi i okusi koji ih uglavnom vraćaju u djetinjstvo ili jela koja su sada najčešće zastupljena u njihovom domu. Najviše me raduje kada gosti kažu da sam ih podstakla da spremaju neko jelo koje ih vraća u djetinjstvo, najljepše uspomene koje su provodili sa svojim najmilijima. Dobili smo i sjajne savjete od nutricionista koji su pripremali jela koja su zdrava, naučili nas kako izbalansirati obroke te kako kombinirati namirnice i iz njih izvući sve nutritijente. Mogli smo vidjeti i spoj tradicije s modernim načinom pripreme i serviranja.
View this post on Instagram
Šta još možemo očekivati u narednim emisijama, možete li nam nešto otkriti?
– Upravo završavam snimanja i pripremam se za novu sezonu „Super chefa“, radujem se mnogo što ću biti dio kulinarskog takmičenja, volim taj adrenalin, izazove i kako se ljudi snalaze u kuhanju pod budnim okom žirija.
Kad je riječ o Vašem timu na Hayat TV-u, jeste li već uveliko postali uigrana ekipa i koliko je to važno?
– Iskreno, osjećam se kao da oduvijek radim s njima. Najviše sam zahvalna za to što se u svakom trenutku imam na koga osloniti, kolege su uvijek spremne pomoći, uraditi nešto što ja u nekom trenutku ne stižem. Važno je da se na poslu osjećam dobro i bez pritiska, jedino tako mogu biti produktivna.
Da li Vam se bilo teško odvojiti od dječice?
– Moja želja je bila da sam uz njih 24 sata u njihovoj najranijoj dobi od rođenja do treće godine i uspjeli smo u tome, danas oboje idu u vrtić, a ja sam se posvetila sebi, poslu koji volim. U početku je bilo teško sve organizovati, ali sada smo se već svi navikli i super funkcionišemo.
Moja sreća
Poznato je da uživate u kuhanju. Od koga je Maja to naslijedila?
– Mnogo vremena sam provodila uz svoje bake, koje su predivno kuhale, upijala sam sve što bih vidjela u kuhinji. Imala sam sreću da su svi u mojoj porodici voljeli kuhati i kuhaju sjajno i danas. Od mame sam naučila kako se spremaju najukusnija variva, supe i kolači, od tate morske delicije i uvijek lijepo dekorisana jela, sestra je majstor za peciva i kolače. Rasla sam tako da smo uvijek svi bili uključeni u procesu pripreme i svaki dan zajedno za stolom.
Spremate li se na neki porodični odmor?
– Da. Baš se radujem iako još nismo odlučili gdje ćemo provesti ovo ljeto.
Je li teško uskladiti porodične i poslovne obaveze, ko Vam najviše pomaže?
– Ako sve dobro isplaniram i organizujem se, nije teško, ako iskočim iz ritma, sve je teško. Imamo članove naše familije koji su uvijek spremni pomoći oko djece i jako sam zahvalna na tome.
Opišite sebe u tri riječi?
– Lojalna, brižna i pozitivna (uvijek nasmijana).
Imate li želju da napišete svoju kuharicu?
– Tako mi je drago da ste mi postavili ovo pitanje. Imam mnogo svojih recepata koje pripremam obično za svoje goste i ukućane, ali i nekih koje sam godinama prikupljala. Jednog dana ću sigurno to sjediniti u svoju kuharicu. Ono što me također raduje jeste da ćemo izdati i zbirku recepata iz emisije “Jelo moje porodice“ na kraju serijala.
Volite li eksperimentirati u kuhinji i čiju kuhinju najviše volite?
– Nekada da, nekada baš i ne. Ako imam neke nove namirnice, koje ne koristim svakodnevno, obično donesem s putovanja, onda volim isprobavati i eksperimentisati. Mediteranska kuhinja je zauvijek favorit, naša kuhinja se podrazumijeva, ali volim probati uvijek nešto novo, posebno kada putujem, nešto što je tradicionalno, autohtono nikada neću odbiti.
Ono što svi vole u mojoj porodici
Možete li nam otkriti Vaše omiljeno jelo?
– Meni je baš teško izdvojiti jedno jelo, ali ako moram, to bi bilo ono što svi vole u mojoj porodici, od jela s mesom to bi bio japrak. Tradicionalno u našoj kući sprema se najviše za praznike. Ali, s druge strane, škampe na buzaru su jelo koje bih mogla jesti svaki dan i generalno volim sve što ima poveznicu s morem.