Lijek je u prirodi: Isprobajte recepte od konoplje

Piše: Redakcija

Ono po čemu se sjemenke konoplje ističu svakako je izuzetan nutritivni sastav – obiluju zdravim masnoćama, proteinima i brojnim mineralima

 

Načina za upotrebu sjemenki konoplje zaista je mnogo. Mogu se koristiti cijele kao dodatak salatama, ukusnim varivima, smoothiesima ili kuhanim kašama za doručak. Mljevene sjemenke konoplje poslužit će kao odlična alternativa uobičajenim vrstama brašna u pripremi hljeba i različitih slastica. Osim toga, vrlo je popularno i konopljino ulje koje se dobiva mehaničkim hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje. Ovo ulje idealno je za pripremu salata i drugih hladnih jela, a ukoliko ga želimo dodati toplim jelima, treba pripaziti da temperatura jela ne prelazi 100 °C.

Čokoladni browniesi s konopljom

Sastojci:

Za brownie:

100 g oraha

80 g konopljinog brašna

240 g svježih hurmi

½ šolice soka od narandže

2 kašike konopljinih sjemenki

40 g kakaa u prahu

prstohvat soli

kašičica cimeta

kašičica maca praha

Za preljev:

100 grama kokosovog ulja

75 grama javorovog sirupa

100 grama kakao praha

Priprema:

Usitnite orahe u sjeckalici dok se ne budu presitni. Izvadite ih van i ostavite sa strane. U sjeckalicu dodajte hurme i sok od narandže te još jednom dobro usitnite dok se ne pretvori u ljepljivu, gustu smjesu. Umiješajte smjesu hurmi u orahe, dodajte konopljino brašno, kakao, cimet, so, maca prah i konopljine sjemenke te povežite sve sastojke spatulom. Smjesu prebacite u manji kalup za pečenje te ostavite u zamrzivaču 10 minuta. Pripremite glazuru tako da otopite kokosovo ulje i u njega dodate javorov sirup i kakao prah. Glazuru premažite preko browniesa i ostavite još 10 minuta na hlađenju.

Energetske kuglice sa sjemenkama konoplje

šoljica zobenih pahuljica

30 g tamne čokolade

170g kikiriki putera

85g meda

20g mljevenog lana

20g sjemenki konoplje

20g vanilije

prstohvat morske soli

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i umiješajte ih u jednoličnu masu. Kada je smjesa gotova otkidajte komad po komad smjese i rukama oblikujte kuglice i redajte ih u tepsiju. Kada ste iskoristili cijelu smjesu stavite okruglice u zamrzivač na 20 minuta i vaše zdrave grickalice su spremne.

 

Riznica hranjivih tvari

Konopljina srca, kako se često od milja nazivaju sjemenke konoplje, imaju blagi orašasti okus. Sadrže više od 30 posto masnoća, a izuzetno su bogate dvjema esencijalnim masnim kiselinama. Riječ je o linolnoj, omega – 6 masnoj kiselini, te alfa – linolenskoj, omega – 3 masnoj kiselini. Osim toga, sadrže i nezanemariv udio gama – linolenske masne kiseline.

Zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju glavni uzrok smrti širom svijeta, a zanimljivo je kako konzumacija sjemenki konoplje može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. Tajna je u visokom udjelu arginina, aminkiseline koju sjemenke konoplje sadrže, a koja u organizmu služi za proizvodnju dušikovog oksida. Ovaj plinoviti spoj, naime, utječe na širenje i opuštanje krvih žila, što je važan korak ka smanjenju razine krvnog tlaka, kao i ukupnog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ženske tegobe

Više od 80 posto žena u reproduktivnoj dobi osjeća tjelesne i emocionalne simptome uzorokovane predmenstrualnim sindromom, PMS-om. Smatra se kako su ovi simptomi vrlo vjerojatno povezani s osjetljivošću na hormon prolaktin. Gama – linolenska kiselina (GLA), koju nalazimo u sjemenkama konoplje, u našem tijelu služi kao „sirovina“ za proizvodnju prostaglandina E1, molekule koja utječe na smanjenje učinka prolaktina. Rezultati studije objavljene 2011. godine u znanstvenom časopisu Reproductive Health pokazali su da uzimanje jednog grama esencijalnih masnih kiselina dnevno, uljučujući 210 mg GLA, može pomoći značajno smanjiti simptome PMS-a.

Pročitajte još