Uz pomoć ovih dodataka prehrani zaštitite pluća od infekcija

Piše: Redakcija

Donosimo vam spisak namrinica i suplemenata koji jačaju imunitet, ali i respiratorne puteve:

1. Vitamin C – neophodan za jak imunitet. Kada se ovaj vitamin uključi u ishranu, bit će moguće smanjiti trajanje zaraznih bolesti respiratornog sistema. Prema studijama, uz upotrebu 1-2 g vitamina dnevno, trajanje lečenja zaraznih bolesti kod odraslih se smanjilo za 8 posto, a kod djece za 14 posto.

2. Vitamin D – spada u grupu supstanci rastvorljivih u mastima koje poboljšavaju funkcionisanje imunološkog sistema. Mnogi pate od nedostatka ovog elementa u tragovima, ponekad je to uzrok razvoja astme. Redovnom upotrebom ovog dodatka poboljšava se zaštita gornjih disajnih puteva. Za ozbiljne bolesti, poput hepatitisa C i HIV-a, dodavanje vitamina u ishranu ubrzava proces liječenja, preporučena doza u takvim slučajevima je 1000-4000 IU.

3. Vitamini B – neophodni za podršku imunološkom sistemu. Nedostatak ovih elemenata u tragovima dovodi do smanjenja odbrambene reakcije tijela.

4. Cink – odlično jača imunološki sistem i smanjuje rizik od upale. Prema statistikama, oko dvije milijarde ljudi pati od nedostatka cinka, posebno starije osobe. Uzimanje dodatka cinka udvostručuje brzinu oporavka od respiratornih bolesti. Optimalna dnevna doza nije veća od 40 mg.

5. Selen – pojačava odbranu organizma i smanjuje rizik od dobijanja gripa.

6. Crna zova- pomaže u liječenju zaraznih bolesti. Ekstrakt zove ima antibakterijska svojstva i jača imunološki sistem.

7. Ljekovite pečurke (Hrastova sjajnica, zečarka, šitake i druge) – stimulišu imunološki sistem, pa se uspješno koriste za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, na primjer, astme i infekcija pluća. Jedno istraživanje je otkrilo da je uzimanjem 1,68 grama ekstrakta pečurke kordiceps povećana zaštita imunoloških ćelija za 38 posto.

8. Ekstrakt ehinaceje – štiti organizam od respiratornih bolesti i rinovirusa.

9. Ekstrakt pelargonijuma – olakšava tok respiratornih infekcija, poboljšava bronhitis.

10. Sladić ili gospino bilje- štiti organizam od virusnih infekcija zbog prisustva u masi korisnih komponenti, uključujući glicirizin.

11. Bijeli luk – jedan od najefikasnijih antivirusnih proizvoda, stimuliše rad NK ćelija i leukocita.

12. Kurkumin – djeluje protivupalno, poboljšava odbranu organizma.

Imunske ćelije su uključene u mnoge važne procese u ljudskom tijelu, štiteći ga od virusa, bakterija i toksina. Redovne vježbe, dobar san i uravnotežena ishrana doprinose jačanju imunološkog sistema.

Izvor: Stil.kurir.rs

(A. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti