Prepoznajte jeste li intolerantni na gluten

Piše: Selma Hodo

Gluten je prirodni protein koji nalazimo u određenim žitaricama poput pšenice, ječma i raži. U hrani gluten ima niz funkcionalnih kulinarskih prednosti, no za vaše zdravlje i nije tako dobar. Glavni dijelovi glutena su proteini glutenin i glijadin, a upravo je glijadin odgovoran za negativan učinak glutena na ljudski organizam. To je glikoprotein u glutenu koji se nalazi u pšenici, zobi, ječmu i drugim žitaricama.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN

Osjetljivost na gluten je mnogo češći problem nego što mislite. Prema posljednjim istraživanjima, procjenjuje se kako devet od deset osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu ni svjesne. Intolerancija na gluten izraz je koji se koristi za opisivanje stanja ljudi koji ne podnose gluten u hrani i imaju simptome slične onima koji imaju celijakiju – ali bez iste vrste crijevnih oštećenja koja se javljaju u slučajevima celijakije. Ovo su neki od glavnih simptoma osjetljivosti na gluten:

Osjećaj natečenosti ili napuhanosti plinovima nakon jela vrlo je čest simptom kod osoba koje su intolerantne na gluten.

Povremena dijareja obično nije razlog za zabrinutost, ali, ako je redovno imate,  to bi mogao biti simptom osjetljivosti na gluten povezan s upalom u crijevima.

Osim toga, osobe koje su intolerantne na gluten imaju čest problem sa zatvorom i bolovima u stomaku. Imaju problem s migrenama i konstantnim osjećajem umora.

Hormonalni disbalans poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS-a (policistični jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti, te  gruba koža na stražnjoj strani nadlaktica. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu, koji kao posljedicu ima lošu razgradnju masnoća uzrokovanu oštećenjem crijeva.

ELIMINACIJSKA DIJETA

Ukoliko sumnjate da ste intolerantni na gluten, preporučuje se da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od četiri sedmice. Tokom tog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Nakon četiri sedmice gluten ponovo uvedite u prehranu i posmatrajte kako vaše tijelo reagira na njega.

Ako ste se tokom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam zaista preosjetljiv na gluten.

Brojna su svjedočanstva ljudi koji su počeli izbjegavati gluten koji kažu kako se zbog te promjene osjećaju manje umornima, imaju više energije te su lakše smršavjeli.

Međutim, potpuno izbjegavanje glutena ukoliko niste inolerantni na gluten i nemate cekaliju vašem zdravlju može donijeti više štete nego koristi, jer može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog nedovoljnog unosa vlakana i cjelovitog zrnevlja, ključnih za zdravlje srca i krvnih žila.

NAMIRNICE KOJE SADRŽE GLUTEN

Gluten se ne nalazi samo u tjestenini, kolačima i hljebu, već i u nekim namirnicama koje se na prvu ne čine kao da bi ga mogle sadržavati.

Gluten se može naći u raznim cjelovitim i prerađenim namirnicama, uključujući:

Žitarice: cjelovita pšenica, pšenične mekinje, ječam, raž, kus-kus, griz, bulgur.

Prerađeni proizvodi na bazi žitarica: krekeri, hljeb,  prezla, tjestenina, veggie burgeri, kolači, peciva. Gluten sadrže i neki preljevi za salatu, umaci, supe, mješavine začina, pivo, neke vrste vina i likera.

Pročitajte još