Pravilno njeguj kožu: Spriječi nastanak infekcija, upala, crvenila i pojavu bubuljica

Piše: Redakcija

Kada dođete u teretanu, svjesni ste da svi koji su tu za vrijeme vježbanja koriste iste sprave kao i vi. Njihove ruke kao i vaše znojne su i prljave. Ma koliko se trudili, neizostavno ćete dodirnuti i lice rukama na koje ste svašta nakupili. Statistički podatak je da prosječna osoba tokom jednog dana svoje lice dodirne između dvije i tri hiljade puta.

Dok jedni vežbaju da bi smršali, drugi samo žele da se zategnu. Ima i onih kojima je problematičan samo neki dio tijela. Tokom fizičke aktivnosti, temperatura tijela raste, endokrine žlijezde luče znoj, a isparavanje tečnosti s kože pomaže tijelu da se rashladi. Donosimo nekoliko prijedloga kako trebate njegovati kožu nakon treninga.

Pravilna njega kože nakon treninga čuva njeno zdravlje, sprječava nastanak infekcija, upala, crvenila i pojavu bubuljica.

Čišćenje lica prije odlaska na trening

Upravo je nedostatak vremena, ali često i nerazmišljanje, razlog što mnoge žene odlaze na trening našminkane. Ne treba isključiti ni potrebu pojedinih da čak i u teretani izgledaju sređeno. To je pogrešan korak.
Bilo da je riječ o trčanju, teretani, jogi ili vježbama za ravan stomak, ne nosite na svom licu bakterije na trening. Sigurno ne želite na svom licu koktel od bakterija, znoja i mrtvih ćelija koje svi imamo. Ova mješavina će zapušiti pore i tako vas dovesti u opasnost da dobijete bubuljice. Osim toga, riskirate da pređete peškirom preko lica i tako se razmažete, pa trening završi s crnim krugovima ispod očiju.
Ima i onih koji se ne osjećaju prijatno kada izađu među ljude “ogoljeni” bez trunke šminke. Ukoliko spadate u tu grupu, potražite nekomedogene proizvode koji ne zapušavaju pore. Ili nanesite samo toniranu kremu, koja neće biti teška za kožu lica.

Nakon treninga odmah operite lice

Nikada nemojte prekršiti ovo pravilo. U zavisnosti od fizičke aktivnosti kojom se bavite, nećete možda uvijek imati uslove za tuširanje. Međutim, lice uvijek možete oprati. Ovdje se sad vraćamo na potrebu uklanjanja šminke prije treninga. Lice koje je temeljno očišćeno prije vježbanja sada ćete lako oprati mlakom vodom. Pljuskanje vodom odmah nakon treninga pomaže koži da se što prije ohladi i sprječava crvenilo.
Sa sobom imajte čist peškirić kojim ćete blago utapkati vodu s lica nakon umivanja. Nikada ne trljajte. Koža lica je vrlo osjetljiva odmah nakon treninga.
Salicilna i glikolna kiselina će vam tokom treninga pomoći da uklonite sloj znoja pomiješan s nečistoćama s lica nakon treninga. Ukoliko osjetite da vam je lice previše oznojeno tokom treninga, samo pređite jednim tuferom po čelu, bradi, nosu, ali i po dekolteu i između grudi.

LEDOM UKLONITE CRVENILO

Ukoliko mnogo pocrvenite tokom naporne fizičke aktivnosti, led može pomoći da uklonite crvenilo. Nemojte ledom prelaziti preko lica, nego uzmite komadić leda i stavite ga u usta. Pritisnite ga uz nepce na kome se nalazi temperaturni receptor i on će odmah resetovati sve crvenilo lica.

Njega kože kući

Kada ste došli kući, glavna stvar je da odmah temeljno uklonite sve nečistoće i znoj sa svoje kože, ne samo s lica već s cijelog tijela. Ne učinite li to odmah, ne pitajte se poslije odakle vam bubuljice na leđima. Držite se podalje od čistača koji sadrže sulfate. To su proizvodi koji obilato pjene, a nakon završenog tuširanja kožu zatežu. Sulfata ima i u kupkama za tijelo i u gelovima i pjenama za pranje lica.

Kada je riječ o pranju lica, odlučite se za micelarnu vodu, a preferirajte gelove za pranje lica koji hlade. Voda za higijenu nakon vežbanja treba da bude mlaka. Pranje završite tako da se pljusnete nekoliko puta hladnom, ali ne ledenom vodom. Nakon tuširanja poslije treninga nikada ne trljajte kožu već tapkanjem pokupite tečnost s kože.
Ostavite otprilike 10% vlage na koži, puštajući da se ispari na zraku. Ovo će pomoći da ne dobijete osjećaj suhe i zategnute kože.
Ne šminkajte se barem sat nakon treninga ukoliko je to moguće.

Ne zaboravite na vodu

Koža je izgubila mnogo tečnosti. Nastavite da pijete vodu u pravilnim razmacima, kako biste kožu sačuvali od isušivanja.

Autor: L.B.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti