Greške u kuhanju: Svako jelo se može poporaviti s ovih 10 trikova

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

 

Čak se i najboljim kuharima u trenutku nepažnje mogu potkrasti greške zbog kojih im jelo na kraju ne uspije kao su željeli. Međutim, neke greške kod kuhanja lako je ispraviti uz pomoć jednostavnih trikova koje možete pročitati u nastavku.

1.Raskuhano povrće

Često se dogodi da zaboravimo na povrće dok se kuha pa ono na kraju više nalikuje kašici za bebe.

Rješenje: Ako je vaše povrće još uvijek u jednom komadu, ubacite ga u hladnu vodu na par minuta jer će to odmah zaustaviti process kuhanja i spriječiti daljnji gubitak teksture i okusa. Zatim ga izvadite iz vode, stavite na pleh ili u posudu po želji, naribajte malo sira preko povrća kratko zapecite u pećnici dok se sir ne otopi i ne stvori hrskavu koricu. Ako je pak povrće potpuno izgubilo formu, od njega napravite pire s dodatkom maslaca, soli i malo papra.

2. Raskuhana riža

Prekuhala vam se riža pa izgleda raskuhano i raskvašeno.

Riješenje: Možete je spasiti tako što ćete je staviti u cjediljku i zatim isprati pod mlazom hladne vode. Ona će razdvojiti zrna i ukloniti ljepljivu sluz. Rižu raskuhanu do neprepoznatljivosti upotrijebite za kašu ili slatki rižin ‘puding’ kuhan na mlijeku.

3. Raskuhana tjestenina

Svima nam se desi da zaboravimo na vrijeme isključiti šporet na kojem se kuha tjestenina pa se raskuha.

Rješenje: U tavu ili dublju posudu stavite na vatru i dobro zagrijte. Dodajte par kašika maslinovog ulja i zatim u posudu stavite raskuhanu tjesteninu. U ovom trenutku morate biti pažljivi jer tjesteninu treba prepržiti jako kratko, samo kako bi očvrsnula izvana i dobila manje ljepljivu teksturu. Zbog toga budite uz štednjak kako vam se ne bi dogodila još jedna greška u procesu spremanja tjestenine.

4. Previše ljutih začina

Začini su dosta komplicirani, pogotovo ako koristite neki s kojim niste upoznati, a tada je teško pogoditi koliko ga treba ubaciti u jelo za savršen okus. Malo više bibera ili chilija vaše jelo može pretvoriti u vatreno grotlo ljutine.

Rješenje:  Međutim, ovisno o tome šta kuhate, ponekad jelo možete spasiti dodatkom slatkoće koja će neutralizirati druge okuse. Šećer, sušeno voće ili marmelada često se dodaju mesu ili varivima, a ako radite nešto kremasto poput namaza ili umaka, spasit će vas par žlica jogurta ili vrhnja.

5. Previše šećera

Ispečene kekse ili kolač u koje ste dodali previše šećera ne možete spasiti, ali zato imajte na umu da možete probati tijesto prije nego ga stavite na pečenje.

Rješenje:  Ako primijetite da ste zabunom stavili previše šećere, nikako u tijesto ne dodajte sol jer će ona dodatno naglasiti slatkoću. Umjesto toga dodajte kiseline poput soka od limuna, naranče ili limete ili kiselih mliječnih proizvoda poput jogurta i vrhnja koji će izbalansirati okuse.

6. Kolač koji ne “izlazi” iz kalupa

Bez obzira na to koliko maslaca, brašna ili krušnih mrvica koristite, ponekad su kolači jednostavno tvrdoglavi i odbijaju izaći iz protvana ili kalupa. To se posebno odnosi na kuglofe koji se često peku u ‘izrezbarenim’ kalupima, a njih je ponekad teško pravilno namastiti zbog puno udubina i kuteva.

Rješenje: Obavezno pričekajte da se kolač potpuno ohladi jer mu proces hlađenja pomaže da se odvoji od kalupa koliko može. Ako ni nakon hlađenja ne izlazi van, onda dno kalupa uronite u toplu vodu koja će osloboditi masti i pomoći kolaču da jednostavno isklizne iz kalupa.

7. “Pougljeni” odrezak koji je u sredini sirov

Kada odrezak grilamo ili pržimo na temperaturi koja je previsoka, dobit ćemo “pougljenu” hrpu proteina koja je unutra sirova, ali ne na poželjan “rare” ili “medium rare” način.

Rješenje: Kada vam se to dogodi nemojte nastaviti kuhati odrezak na štednjaku jer će tako još više zagorjeti, nego ga ubacite u pećnicu na laganih 150 stepeni Celzijusa i pecite do željene razine.

8. Zgrušana čokolada

Čokolada koja u sebi ima puno šećera lako će se tijekom topljenja iz glatke tekuće smjese pretvoriti u zgrušanu. To se može dogoditi i ako je topite na prevelikoj temperaturi ili slučajno ubacite par kapljica vode u nju.

Rješenje: Spasit ćete je tako što ćete u nju dodati maslaca, vrhnja ili ulja i ponovno zagrijavati na pari. Masnoća će čokoladi vratiti glatku teksturu.

9. Gorko jelo

Ponekad su određene namirnice u jelima ili salatama same po sebi gorke pa im treba pomoći da dobiju blaži okus.

Rješenje: Gorčinu ćete najlakše zamaskirati dodatkom kiseline poput limunovog soka ili trunkom muškatnog oraščića koje će jelu podariti blagi slatki orašasti ton. U salate možete dodati nasjeckane orahe koji će također transformirati gorčinu.

10. Suha piletina

Nije nam se jednom desilo da nam piletina ostane suha i teško ju je gutati.

Rješenje: Prepečenu ili prekuhanu piletinu narežite na manje komade, zalijte omiljenim umakom ili topivim sirom koji će odmah skrenuti pažnju sa suhoće i loše teksture mesa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti