Hurme: Zašto su dobre kad čovjek posti?

Piše: Redakcija

Hurma je najzdravije voće na svijetu. Bogata je šećerom, vlaknima i proteinima. Najstariji podaci o hurmama datiraju čak 6000 godina prije nove ere, a najstariji ikad pronađeni fosil hurme dokazuje da su postojale prije čak 50 miliona godina. Veoma su popularne u zemljama Bliskog istoka, gdje se uglavnom i uzgajaju.

Za vrijeme mjeseca ramazana ljudi mnogo više konzumiraju hurme u odnosu na ostatak godine, a upravo ovo voće, koje mnogi proglašavaju najzdravijim na svijetu, uzima se kako bi se prekinuo post. Odabir nije slučajan s obzirom na brojne benefite koje donosi organizmu.

Bogate su selenom, fosforom, željezom, natrijem, kalcijem, magnezijumom i vitaminima A, C, B1 i B2, a 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera.

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti