Užitak za nepce: Savršeno kremasto

Piše: I.J.

Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i očaravajući okus. Donosimo vam nekoliko recepata s ovim vjernim saveznikom, ali i dva priloga koja će se idealno uklopiti za potpuni hedonistički užitak

 

Pileća maslenica

Sastojci

Tijesto:

500 g brašna

1 kašičica kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica meda

300 ml vode i mlijeka (zajedno)

2 kašike maslinovog ulja

Fil:

2 komada pilećih prsa

vrhnje za kuhanje

500 g šampinjona

250 g mladog sira

300 g sira edamera + malo ribanog parmezana

100 ml pavlake

 

Priprema:

U 300 ml tople tečnosti (pola voda, pola mlijeko) staviti kašičicu meda i promiješati, pa dodati kašičicu kvasca i ostaviti da nadođe. Tijesto posoliti, a zatim dodati nadošli kvasac i dvije kašike maslinovog ulja. Zamijesiti, ostaviti da odstoji na toplom, pa od toga napraviti četiri kuglice i svaku razvaljati u obliku male pizze.

Pileće filete isjeći na kockice i kratko dinstati na ulju pa dodati vrhnje za kuhanje (količina po želji) te pustiti da se ohladi. U drugoj posudi ispržiti gljive. U zasebnoj posudi izmiješati mladi sir, izrendani trapist, pavlaku, parmezan i mješavinu začina. Krajeve polovice razvaljanog tijesta premazati jajetom, namazati smjesom sira, pa smjesom piletine, preklopiti i dobro pritisnuti krajeve tijesta, a onda premazati smjesom jajeta i malo mlijeka. Peći na 200 Celzijevih stepeni dok ne porumeni. Kad je pečeno, premazati komadićem margarina, te preliti umakom od šampinjona.

 

Fileti u umaku od gljiva

Sastojci:

450 g pilećih prsa

150 g šampinjona

2 kašike maslinovog ulja

120 ml vrhnja za kuhanje

2 čehna bijelog luka

60 g brašna

3 kašike putera

50 g parmezana

1 kašičica soli, bibera i peršuna

 

Priprema:

Meso umotati u prozirnu foliju i istući tako da bude debelo šest do sedam milimetara, a potom narezati na filete. Umočiti svaki komad mesa u brašno i staviti ih sa strane. U velikoj tavi zagrijati puter i jednu kašiku maslinovog ulja, dodati piletinu i peći četiri minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatnu boju. Skloniti meso iz tave i dodati maslinovo ulje, gljive i nasjeckani bijeli luk. Dinstati i miješati, te uliti vrhnje za kuhanje i pričekati da se zagrije. Miješati i dodati naribani parmezan. Kad se sir otopi, pustiti da krčka sve dok umak ne postane gust. Vratiti piletinu, kratko kuhati kako bi se zagrijala i poslužiti toplo.

 

Tjestenina s četiri vrste sira

Sastojci:

Umak

1/2 l vrhnja za kuhanje

1 dl mlijeka

125 g gorgonzole

125 g ribane gaude

2 kašike sira za mazanje – vajkrem

2 kašike parmezana

malo soli

Potrebno još:

500 g tjestenine

parmezan za posipanje

malo soli

 

Priprema:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi.

Umak: Vrhnje i mlijeko staviti u wok da se dobro ugrije. Dodati naribani sir gaudu, gorgonzolu narezanu na kockice i sir za mazanje, te, kada se otopi (deset minuta polagano miješati), dodati parmezan i malo soli. U duboke zdjelice staviti tjesteninu i preliti umakom, posuti parmezanom i servirati toplo.

 

Najsočniji kuhani krompir

Sastojci:

1/2 kg krompira

1 kašika nasjeckanog peršuna

2 čehna usitnjenog bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

sol

biber

Priprema:

Krompir ogulite, operite i narežite na kockice. Stavite ga kuhati u vodu kojoj ste dodali kašičicu soli (vode neka bude toliko da je krompir tek pokriven). Nakon 15 minuta najvjerovatnije je već kuhan, probajte, pa ga ocijedite od viška vode. Istresite ga u zdjelu, ostavite da se malo ohladi pa ga začinite nasjeckanim peršunom, usitnjenim bijelim lukom, maslinovim uljem i s malo bibera. Dobro promiješajte pa poslužite meso.

 

Kulinarstvo za početnike

  1. Priprema je pola posla

Pripremite sve potrebne sastojke prije nego što počnete kuhati, tako će vam kuhanje biti jednostavnije i brže.

  1. Ne okrećite meso viljuškom

Koristite hvataljku, jer dragocjeni sok iz mesa može pobjeći kroz rupice koje će za sobom ostaviti viljuška dok ga okrećete.

  1. Kada želite zasladiti umak, dodajte malo mrkve

Mnogo bolja opcija nego šećer, iako ćete morati koristiti veću količinu mrkve, ova varijanta je mnogo zdravija.

  1. Imajte mjeru

Pažljivo koristite sol i začine. Dodajte ih malo po malo, a s vremenom ćete se naviknuti i znat ćete mjeru.

  1. Krem supe je najlakše napraviti štapnim mikserom

Mnogo lakše nego blenerom, jer se supa ne mora pretakati. Štapni mikser će vam savršeno izmiksati sastojke.

Pročitajte još