Opustite se u nekoliko minuta tehnikom disanja protiv stresa

Piše: Redakcija

Stres pogađa u bilo kojem trenutku. No bez obzira na to gdje se nalazite, postoji metoda koja vam može pomoći da se brzo riješite osjećaja nelagode. Riječ je o posebnoj tehnici – četverokutnom disanju.

Nazvano je po procesu koji ima četiri dijela, a može se koristiti bilo kada i bilo gdje za opuštanje uma. Radite to kad god se osjećate pod stresom, a možete to isprobati za stolom ili u uredu.

Udahnite – Sjednite u udobnu stolicu. Stavite noge na pod i opustite ruke u krilu. Možete preklopiti ruke. Važan čimbenik je održavanje usklađenog položaja. Zatvorite oči i polako udišite kroz nos pa brojite do četiri. Počnite udisati.

Fokusirajte se na širenje prsa i zvuk daha.

Pauza – Dok udahnete, napravite stanku od četiri sekunde. Time odmarate dah, ali ga i zadržavate. Čekanje nas dovodi do napetosti, a tako ćete se opustiti prije izdisaja.

Izdahnite – Polako izdahnite sav zrak u plućima i ponovo brojite do četiri. Vodite računa o tome da ste opušteni.

Pauza – Odmarajte se između udisaja i izdaha i ponovo brojite do četiri.

Ponovite sve još nekoliko puta.

Iako jedna runda može napraviti razliku, najbolje je to ponoviti četiri puta ako imate vremena.

Tehnike disanja općenito su korisne u upravljanju stresom u svakodnevnom životu, ali nisu jedina opcija. Najbolje je razgovarati sa stručnjakom o tome kako najbolje riješiti anksioznost.

Izvor:24.sata.hr

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti