Dobra hrana: Food blogerica Belma Halilović preporučuje

Piše: I.J.

Prijedloge za ukusni ručak, samo za čitatelje magazina „Azra“ podijelila je Belma Halilović, koja na svom food blogu @h_belma_ izražava kreativnost te svakodnevno sa širim auditorijem dijeli slatke, ali i slane recepte

 

Pileća čorba

Sastojci:

1 batak s karabatkom
3 mrkve ili 2 velike
1 luk
3-4 čehna bijelog luka
peršun
začini

dodatno: brašno, puter, crvena paprika, žumance, pavlaka i vrhnje

 

Priprema:

Sve pomiješati u loncu, nasuti vode da bude pokriveno i staviti da se dobro skuha. Vrijeme kuhanja zavisi da li kuhate u pretis loncu ili šerpi. Povaditi sve iz lonca, a temeljac procijediti. Isjeckati sitno piletinu i povrće. U šerpu staviti kocku putera, 2 kašike brašna i malu kašiku crvene paprike. Blago prepržiti pa dodavati temeljac malo-pomalo, uz stalno miješanje. Dodati piletinu i povrće, a prema potrebi još vode, ako vam je bilo malo temeljca. U zdjelici umutiti žumance, jednu veliku kašiku pavlake, dvije kašike vrhnja i malo vegete. Dodati u čorbu i kuhati nekoliko minuta uz stalno miješanje. Na kraju dodati sjeckani peršun.

 

Ćufte u kajmaku

Sastojci:

300 g mljevenog mesa

1 glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

kajmak

začini

 

Priprema:

Mljeveno meso pomiješati sglavicom usitnjenog luka i dva do tri čehna bijelog luka. Sve sjediniti pa usitniti nožem da bude kompaktno. Ja ne stavljam ni prezlu, ni jaje, a vi, po želji, dodajte. Začiniti vegetom, biberom i mljevenom crvenom paprikom.Oblikovati kuglice (ja vagam da svaka bude 20 g). Ostaviti u frižider jedan sat, pa ispržiti na ulju, na srednjoj temperaturi. Gotove kuglice poredati u posudu, preko staviti 2-3 kašike kajmaka pa ubaciti u toplu rernu pet do šest minuta, da se kajmak istopi. Poslužiti uz prilog po želji.

 

Klepe

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna

1 jaje

mlaka voda

ulje i sol

Fil:

200 g mljevenog mesa

1 glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

začini

Preliv:

100 g putera

bijeli luk

pavlaka i jogurt

začini

 

Priprema:

Brašna malo posoliti, dodati mu jedno jaje, pa promiješati. Dodati malo ulja, pa lagano dodavati malo-pomalo mlake vode, miješajući. Treba zamijesiti tvrđe tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ukoliko dodate više vode, samo dodajte još brašna. Oblikujte lopticu i pokrijte. Usitniti glavicu luka, čehna bijelog luka pa dodati 200 grama mljevenog mesa. Začiniti vegetom i biberom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tanko veliki pravougaonik. Nepravilne ivice odsjeći, pa rezati tijesto na kocke jednake veličine. Poredati po malo mesa na svaku kocku pa preklopiti na trokut.

Viljuškom zatvoriti ivice s obje strane. U šerpi zagrijati vodu pa dodati malo soli i ulja. Spuštati klepe u vodu koja vri (na srednjoj temperaturi), po pet do šest komada zavisno kolika vam je šerpa. Kada isplivaju na površinu, kuhati još minut do dva, pa vaditi u posudu. Ponoviti s preostalim komadima.

Pripremiti preliv: u tavi istopiti 100 g putera, dodati mu vegetu i crvenu papriku. Dobro izmiješati pa preliti preko klepa. Izmiješati da puter dođe do svih klepa podjednako.Ja ih najviše volim da serviram uz bijeli preliv: usitniti bijeli luk pa dodati pavlaku i malo jogurta. Začiniti s malo soli i svježeg peršuna.

 

Punjeni patlidžan

Sastojci:

4 mala patlidžana

mlijeko

sol

Punjenje:

200 g piletine

4-5 komada šampinjona

1 paprika

2 paradajza

mozzarella

paradajz sos

vrhnje za kuhanje

luk

bijeli luk

začini

 

Priprema:

Patlidžane isjeći na pola, izdubiti im sredinu, posoliti ih i ostaviti da odstoje u malo mlijeka, kako bi izašla sva gorčina. U međuvremenu pripremiti punjenje. Piletinu, gljive, luk i papriku usitniti pa prepržiti u tavi. Dodati i višak patlidžana koji ste izdubili. Potom dodati vegetu, sol, biber, čili i sitno rezani bijeli luk. Pred sami kraj dodati 2-3 kašike paradajz sosa i vrhnja za kuhanje, tek onako da poveže sastojke. Patlidžan poredati u nauljenu tepsiju, malo ga nauljiti i  posoliti pa peći desetak minuta u zagrijanoj rerni na 250 Celzijevih stepeni. Izvaditi ga pa napuniti smjesom. Preko svakog staviti krugove paradajza, pa peći deset minuta. Izvaditi ponovo, preko staviti suhi bosiljak pa mozzarelu/ili neki drugi sir. Vratiti još da se malo zapeče.

 

Ratatouille

Ako ste gledali poznati crtani “Ratatouille”, onda vam je poznato i ovo istoimeno jelo. Ali i ako niste, probajte napraviti. Predivno je. Od povrća sam koristila tikvicu, patlidžan, krompir i paradajz. Također, bitnu ulogu ima sos u kojem se povrće peče.

Sastojci:

tikvica

patlidžan

krompir

paradajz

Sos:

mrkva

luk

pola crvene paprike

bijeli luk

voda

paradajz sos

začini

 

Priprema:

Povrće izrezati na tanke ploške. Gledajte da budu približno iste veličine, kako biste izbjegli odstupanja prilikom redanja. Usitniti jednu manju mrkvu, luk, pola crvene paprike i dva-tri čehna bijelog luka. Prepržiti sve u tavi, pa dodati malo vode i smanjiti temperaturu. Dinstati desetak minuta pa dodati paradajz sos, peršun, vegetu, bosiljak i origano. Dinstati još desetak minuta pa prebaciti sos u posudu za pečenje.Redati povrće naizmjenično dok sve ne potrošite. Posuti s malo ulja, blago posoliti i posuti peršunom. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stepeni, jedan sat.

 

Baklava od oraha, lješnjaka i badema

Sastojci:
500 g jufke za baklavu
400 g oraha (300 g sitno mljevenih i 100 g krupno)
100 g mljevenih lješnjaka (prethodno preprženih)
100 g mljevenih badema (blanširanih)

250 g putera

Agda:

800 ml vode

700 g šećera

dvije kriške limuna

Priprema:

S obzirom na to da su jufke pravougaonog oblika, a ja želim u okruglu tepsiju, potrebno je izrezati jufke. Ja prislonim tepsiju i nožem izrežem sve jufke zajedno. Ostatak ne bacam već ih redam u komadima. Puter istopiti.

Tepsiju premazati s malo putera pa staviti jednu jufku. Premazati puterom pa staviti i drugu. Ja nakon svake dvije jufke posipam orasima, bademima i lješnjacima. Ponavljati postupak dok na kraju ne ostanu četiri jufke.Ostatke od jufki redam standardno kao i okruglu jufku.Ostaviti jednu jufku sa strane i pokriti je. Na kraju poredati tri jufke, koje samo premažemo puterom.

Izrezati po želji.Pazite da vam ostane putera za preljevanje baklave.Pokriti baklavu onom jufkom koju smo ostavili sa strane da ne bi izgorjela, i jufke se ne bi dizale.Peći u zagrijanoj rerni na 170 Celzijevih stepeni duže od jednog sata, kad počne da „šeta“ po tepsiji, gotova je.

Agda:
Staviti vodu, šećer i limun da prokuha, pa nakon što prokuha kuhati još 20 minuta. Preliti vrelu baklavu hladnom agdom i ostaviti da upije.

 

 Čudo od čokolade

Jedna od najjednostavnijih torti, a tako ukusna. Samo ću vam reći da u nju ide 400 g čokolade, sjajno zar ne?

 

Sastojci:

4 jaja

100 g šećera

100 g brašna

1 prašak za pecivo

125 g putera

100 g čokolade za kuhanje

500 ml slatkog vrhnja

300 g čokolade za kuhanje

 

Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati istopljen puter s čokoladom. Umiješati pa dodati brašno s praškom za pecivo i umućen snijeg od bjelanaca. Izliti u kalup obložen papirom za pečenje (24cm). Peći na 180 Celzijevih stepeni dvadesetak minuta. Pečenu koru izbosti viljuškom. U šerpi zagrijati slatko vrhnje pa dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi i sve fino sjedini. Preliti toplu kremu preko biskvita i ostaviti da prenoći. Dekorirati po želji.

 

Pročitajte još